De voor- en nadelen van dutjes doen voor je kind

Als een kind geen dutje wil doen, forceer hem dan niet. Het werkt alleen maar averechts, terwijl een dutje juist een moment van rust zou moeten zijn.
De voor- en nadelen van dutjes doen voor je kind
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 april, 2024

Voor ouders is het nuttig om de voor- en nadelen van dutjes van je kind te weten. Dutjes doen is vrijwel een traditie in veel gezinnen en gemeenschappen.

Er zijn echter kleintjes die liever geen dutje doen, omdat ze het zien als onderbreking van hun speeltijd.

Over het algemeen is dit onderwerp sterk afhankelijk van de gewoontes van het gezin. In het geval dat ouders rusten na het middageten, is de kans groter dat de kinderen dit gedrag gaan imiteren en er een gewoonte van maken.

In andere gevallen, vooral bij gezinnen waar geen dutjes gedaan worden, kunnen kinderen het idee van overdag slapen totaal afwijzen.

Wat wordt er aanbevolen? We zullen een paar van de voor- en nadelen van kinderen die dutjes doen bespreken.

De voordelen als kinderen dutjes doen

1. Ze krijgen energie

Hoewel dit de basis is waar iedereen meestal meteen aan denkt is het nog steeds een grote waarheid. Kinderen zijn zijn nature rusteloos, ondeugend en energiek. Natuurlijk moeten ze op een gegeven moment deze brandstof, die opraakt naar mate de dag verstrijkt, herstellen.

Kinderen verbruiken niet alleen energie bij het rennen en spelen, maar ook bij het denken.

De jeugd is een periode waarin kinderen cognitief leren, wat om veel energie vraagt. Als gevolg hebben ze genoeg rust nodig. Dutjes helpen bij deze behoefte aan energie.

2. Het helpt bij het verkrijgen van een goed humeur

Onder de voordelen van dutjes doen vinden we er veel die te maken hebben met hun humeur. Deze korte pauze helpt de kleintjes om spanning los te laten en angst te verminderen.

Daarnaast zullen ze ‘s avonds minder moe zijn, waardoor ze niet in een staat van oververmoeidheid komen. Daardoor zullen ze ‘s nachts beter kunnen slapen.

Jongetje doet een dutje

3. Het versterkt hun geheugen en ze kunnen beter leren

Een serie aan zeer complexe neurologische processen doet zich voor in onze hersenen terwijl we slapen. Deze processen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van informatie die die dag opgedaan is.

Bij kinderen zijn deze processen veel meer belangrijk en noodzakelijk, omdat dit gebeurt in de periode waarin hun verstand ‘gekneed’ wordt aan de hand van verscheidene factoren zoals omgeving en genetische aanleg.

4. Verbetert hun prestaties

Een bijna net zo onvermijdelijk gevolg als het eerder genoemde is het feit dat het doen van dutjes een positief gevolg heeft voor school, sport en andere activiteiten.

Het is erg simpel: naast een heldere geest hebben ze ook meer energie en een positieve instelling om elke situatie onder ogen te komen. Deze combinatie is zelden slecht.

De nadelen als kinderen dutjes doen

1. Het werkt averechts als ze te veel slapen

Alles is slecht in overmaat en dutjes zijn dan ook geen uitzondering. Volgens onderzoeken in de laatste jaren hebben dutjes langer dan 30 minuten – voor kinderen kan dit wat langer zijn – een negatieve impact op de nachtrust.

Op deze manier kunnen ze last krijgen van slaapproblemen als slapeloosheid, narcolepsie en andere. Het wordt daarom aanbevolen om de lengte van dutjes in de gaten te houden.

2. Het kan zorgen voor hoofdpijn

De zogenoemde ‘wekkerhoofdpijn’ komt vooral voor bij oudere mensen, maar er zijn ook kinderen die hier genetische aanleg voor hebben. De hevigheid is vaak matig, maar genoeg om al de voordelen van dutjes te verdrijven.

Kinderen worden niet alleen moe doordat ze rennen en spelen, maar ook doordat ze cognitief leren.

3. Het kan zorgen voor verergering van bepaalde ademhalingsproblemen

Bijvoorbeeld mensen die leiden aan astma worden aangeraden geen dutjes te doen. De reden is dat doordat je ontspant je normale ademhaling af kan wijken. De gevolgen kunnen dan een verminderde oxygenatie van het bloed zijn, constante vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Het is echter geen risico voor alle kinderen. Deze informatie is gericht op specifieke gevallen, waar sowieso altijd rekening mee gehouden moet worden.

Meisje doet een dutje

Tips voor dutjes doen

Als laatste is het belangrijk om een aantal punten te geven waar je rekening mee kan houden als je van dutjes doen een gewoonte probeert te maken voor je kinderen:

  • Forceer ze niet. Het zal je niks opleveren als je het ze gaat opdringen. De basisvereiste is dat zij het zelf willen.
  • Creëer de juiste omgeving. Als je kind slaapt terwijl jij, je partner en andere kinderen geluid maken in en rond het huis is de kans groot dat hij niet in slaap zal vallen. Je moet zorgen dat hij kan slapen in een rustige omgeving.
  • Maak er een gewoonte van. Zoals het gezegde luidt: de mens is een gewoontedier. Als het kind een levensstijl heeft waarin het op een bepaald moment een dutje doet zal het minder moeite kosten om dit iedere keer op dat moment te bereiken.

Tot slot, de keuze moet door de ouders en het kind samen gemaakt worden. Het belangrijkste is dat het juiste gedaan wordt voor het welzijn van het kind. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.