6 oorzaken van slechte academische prestaties op school

9 juli 2018

Het halen van slechte academische prestaties op school is een serieus probleem dat aangepakt moet worden. Om de goede oplossing te vinden moeten we eerst achter de oorzaak komen.

De oorzaken van slechte academische prestaties kunnen te maken hebben met invloeden van buitenaf of persoonlijke zaken. Onder invloeden van buitenaf valt:

 • de schoolomgeving
 • sociale interactie
 • docenten
 • onderwijstechnieken.

Persoonlijke zaken kunnen te maken hebben met problemen thuis, maar ook het kind zijn emotionele staat en een achterstand in geestelijke ontwikkeling.

Ongeacht de oorzaak, het behalen van slechte academische prestaties op school is geen reden om je kind te straffen. Het gaat niet om iemand de schuld geven, maar je moet het probleem herkennen en aanpakken.

Met andere woorden, een proactieve houding is beter voor zowel de ouders als het kind. De hulp van docenten of therapeuten is ook nuttig.

Probeer kinderen met slechte academische prestaties te helpen door goede studiegewoonten aan te moedigen. Het is belangrijk dat je geduldig bent, een routine creëert en hulp biedt. Dit moet beetje bij beetje gedaan worden zodat het kind geen druk voelt.

6 oorzaken van slechte academische prestaties van kinderen

1. Toegeeflijke sfeer thuis

Jongen wordt gepest op school

Sommige ouders zijn niet streng genoeg voor hun kinderen als het gaat om een routine creëren en het leren van waarden zoals verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen.

In veel van deze gevallen zijn de ouders zelfs niet geïnteresseerd in het huiswerk van hun kind. Het is duidelijk dat de slechte houding van ouders de prestaties van hun kinderen kan verlagen. 

Veel kinderen maken hun huiswerk niet omdat hun ouders een slecht voorbeeld hebben gegeven. Dit heeft negatieve gevolgen op zowel korte, gemiddelde en lange termijn. Wanneer ouders hun taken overlaten aan technologie heeft dit ook negatieve invloed op de prestaties van het kind.

Overmatig gebruik van internet, smartphones en andere elektronische apparaten kunnen zo veel tijd van een kind vragen dat ze geen interesse meer hebben in school. Dit kan gebeuren wanneer ouders geen duidelijke regels vaststellen over het gebruik van deze apparaten. 

2. Problemen thuis

Slechte academische prestaties kunnen ook een weerspiegeling zijn van de problemen thuis. De meest voorkomende problemen zijn:

 • Mishandeling
 • Seksueel misbruik
 • Drugsverslaving
 • Alcoholisme
 • Financiële problemen
 • Ongeneeslijke ziekten (van een ouder of een familielid.) Dit is vooral het geval wanneer de persoon de terminale fase heeft bereikt.

Kindermishandeling kan ook tot het behalen van slechte academische prestaties leiden. De stress en angst die zij ervaren wanneer ze thuis zijn, creëert spanning dat hun weerhoud van het zich kunnen concentreren op school.

Financiële problemen en gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op de prestaties van een kind. Een moeder die lijdt aan kanker is bijvoorbeeld een serieuze zorg voor een kind en kan al zijn aandacht opnemen.

3. Posttraumatische stress en emotioneel leed

Ook posttraumatische stress kan leiden tot slechte academische prestaties bij kinderen. Het is niet altijd makkelijk om te herkennen, maar als het herkent wordt moet een professional ingeschakeld worden. Deze aandoening gaat vaak gepaard met:

 • Angst
 • Nachtmerries
 • Prikkelbaarheid
 • Isolatie
 • Nervositeit
 • Gebrek aan motivatie
 • Het laten zien van afwijkend gedrag

Stoornissen die invloed kunnen hebben met slechte academische prestaties

Jongen met slechte academische prestaties

4. ADHD

ADHD komt bij ongeveer 3% van de wereldpopulatie voor. Een kenmerk van ADHD is een verhoogt motorische prikkelbaarheid (rennen, springen en moeite met het concentreren op school.)

Helaas worden kinderen met ADHD vaak ‘probleemkinderen’ genoemd omdat er, vanwege gebrek aan informatie, geen diagnose is gesteld dat zij werkelijk ADHD hebben. Het detecteren en behandelen van deze stoornis zal bij de prestaties van het kind helpen. 

Ongeveer 50% van de kinderen met ADHD hebben hier ook nog last van wanneer ze volwassen zijn.

5. Specifieke leermoeilijkheden

Leermoeilijkheden komen vaker voor dan je denkt. Onthoud dat leermoeilijkheden en mentale retardatie niet hetzelfde zijn. 

Deze moeilijkheden kunnen invloed hebben op de prestaties van een kind, waarbij de mate van de invloed verschilt per individueel. Het is dus noodzakelijk om een strategie te ontwikkelen die het kind helpt en toe te passen is.

Leermoeilijkheden als dyslexie en dyscalculie zijn ook oorzaken van de slechte academische prestaties op school.

6. Slechte voeding en eetgewoontes

Een ongezond dieet kan een aanzienlijke invloed hebben op een kind zijn prestaties op school. Door gebrek aan voedingsstoffen kan een kind minder energie hebben dan hij nodig heeft om bepaalde activiteiten te doen en om op te letten op school. Een ongezond dieet kan ook negatieve invloed hebben op hun lichamelijke ontwikkeling