Alles over vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

Vlooien- en spinnenbeten bij kinderen kunnen ouders grote zorgen baren. De reacties kunnen variëren van lokale irritatie tot ernstige anafylaxie. Blijf lezen voor meer informatie.
Alles over vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

Laatste update: 27 september, 2021

De overgrote meerderheid van vlooien- en spinnenbeten bij kinderen is niet giftig en brengt meestal geen ziekten over. De twee verschillen echter als het gaat om het uiterlijk van de laesies die ze op het huidoppervlak achterlaten.

Gelukkig zijn er preventieve maatregelen en manieren om ze thuis te beheren. Vandaag vertellen we je er daarom alles over.

Soorten spinnen

Verschillende soorten spinnen produceren symptomen die kenmerkend zijn voor de soort. Hoewel de typische laesie van een spinnenbeet zich manifesteert door twee inentingspunten bedekt met een korstje, kunnen de hieronder beschreven symptomen een leidraad zijn voor het type spin dat verantwoordelijk is voor de beet:

 • Kluizenaarspin: Dit type spin is een huisspin en de variant in de Verenigde Staten is meestal niet te giftig, hoewel beten soms medische aandacht vereisen. De elementaire laesie veroorzaakt milde pijn en na een paar uur een roodachtige halo. Dit zal later uitgroeien tot een necrotische zweer.
 • Tarantula: Een tarantulabeet veroorzaakt pijn, maar alleen lokale reacties. Naast bijten heeft deze spin ook dunne haren die zijn lichaam en poten bedekken en die allergische reacties kunnen opwekken.
 • Zwarte weduwe-spin: Een spinbeet van een zwarte weduwe blijft op dat moment meestal onopgemerkt, maar na een paar minuten verschijnen intense pijn en toegenomen lichaamszweten.

Tekenen en symptomen van vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

De omvang van de huidreactie op vlooien- en spinnenbeten is over het algemeen het grootst in de vroege kinderjaren. Het neemt dan langzaam af naarmate het kind ouder wordt.

Hoewel alle beten allergische reacties kunnen veroorzaken, hangt de ernst van de reactie echter af van het individu en de mate van gevoeligheid voor het gif van het insect.

Milde tekenen en symptomen

Een milde huidreactie komt vaak voor op de plaats van de steek, wat pijn en jeuk rond de steek of beet veroorzaakt. In sommige gevallen kan een belangrijkere reactie worden geactiveerd, die zal verschijnen in de vorm van een grotere rode laesie (erythemateus) en met een verheven uiterlijk (als gevolg van oedeem). Soms kunnen er ook kleine waterige blaasjes verschijnen.

Alles over vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

Met betrekking tot het type insect observeren we onder andere de volgende kenmerken:

 • De kenmerkende laesies van spinnen bestaan uit gekleurde papels met twee centrale stippen.
 • Vlooienbeetlaesies veroorzaken veel lokale irritatie, maar ontwikkelen zelden uitgebreidere allergische reacties. Ze worden gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere kleine papels die zich clusteren op delen van het lichaam waar kleding nauw aansluit.

Het voorkomen van vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

Voorkomen is altijd beter dan huidletsels veroorzaakt door insecten te moeten behandelen. Om dit te doen, kun je enkele van de volgende strategieën gebruiken:

Insectenwerende middelen

De meest effectieve insectenwerende middelen zijn die met icardin of het chemische N,N-diethyl-meta-toluamide (DEET). Er zijn verschillende producten met deze formule die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld.

Volgens de huidige aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Pediatrics mogen producten die DEET bevatten niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 2 maanden. En na deze leeftijd en tot 6 maanden mag de concentratie van deze verbinding in insectenwerende middelen niet hoger zijn dan 10%.

Buitenshuis

Er zijn ook preventieve maatregelen om insectenbeten op open plekken te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:

 • Dek kinderwagens af met muskietennetten.
 • Kleed kinderen met lange mouwen en broeken.
 • Zorg voor voldoende hygiëne in de kamers en ventileer ze regelmatig.
 • Diepe reiniging van de hoeken van het huis.
 • Ontworm huisdieren periodiek.
 • Loop niet op blote voeten op het gazon.

De behandeling van vlooien- en spinnenbeten

In de meeste gevallen kunnen vlooien- en spinnenbeten bij kinderen thuis worden behandeld. In gevallen waarin de reactie ernstiger is, moet je echter een arts raadplegen.

Wanneer een spinnenbeetverwonding wordt gedetecteerd, is het eerste wat je moet doen het gebied wassen en een koud kompres aanbrengen. Afhankelijk van de symptomen kunnen pijnstillende medicatie, lokale corticosteroïden of antihistaminica nodig zijn.

Bij elke beet is het belangrijk om krabben te vermijden om geen extra bacteriële infectie te veroorzaken.

Wanneer moet je naar een dokter?

In zeldzame gevallen kunnen kinderen ook een ernstige allergische reactie krijgen, anafylaxie genaamd. Daarom moet je onmiddellijk een ambulance bellen als het kind symptomen of tekenen van anafylaxie heeft. Dit zijn de waarschuwingssignalen voor deze aandoening:

Een baby die hoest
 • Hoesten, piepende ademhaling of verstikking.
 • Onduidelijke spraak en/of een hese stem.
 • Een gegeneraliseerde uitslag (netelroos) of ernstige jeuk.
 • Moeite met ademhalen en slikken.
 • Tong- en lipoedeem.
 • Flauwvallen.
 • Bleekheid of slapheid bij jonge kinderen.

Bovendien kunnen vlooien- en spinlaesies bij kinderen cellulitis rond de laesie veroorzaken. Dit is duidelijk wanneer de huid er warmer en roder uitziet en pijnlijk aanvoelt. In dit geval moet het kind een antibioticabehandeling starten.

Conclusies met betrekking tot vlooien- en spinnenbeten bij kinderen

Vlooien- en spinnenbeten bij kinderen zijn veel voorkomende aandoeningen waarbij alleen plaatselijke behandeling en het beheersen van tekenen en symptomen voldoende is. Evenzo moet bij twijfel medisch overleg met een specialist worden gezocht. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je de huid van je pasgeboren baby moet verzorgen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je de huid van je pasgeboren baby moet verzorgen

De huid van een pasgeboren baby is tijdens de eerste levensdagen uiterst teer en gevoelig. De huid van je baby moet zich aanpassen aan nieuwe omsta...