Anafylaxie bij kinderen: oorzaken, behandeling en preventie

Anafylaxie bij kinderen is erg alarmerend en kan op elk moment gebeuren. Omdat het een allergische reactie is met een acuut begin, is medische noodhulp nodig.
Anafylaxie bij kinderen: oorzaken, behandeling en preventie

Laatste update: 02 oktober, 2019

Anafylaxie is een allergische reactie die meerdere organen beïnvloedt. De oorzaken variëren per leeftijd. Het kan moeilijk zijn om anafylaxie bij kinderen te herkennen, omdat de symptomen misschien niet duidelijk zijn.

Daarbij worden ze soms ook verward met symptomen van andere aandoeningen. Omdat het een ernstige aandoening is, is het erg belangrijk dat je ze snel herkent.

Wat is anafylaxie?

Het is een zeer gevaarlijke allergie over het hele lichaam en het beïnvloedt meer dan twee systemen tegelijk. De term werd bedacht door Charles R. Richet, Nobelprijswinnaar van de geneeskunde. Het staat ook bekend als:

 • anafylactische shock
 • allergische reactie
 • anafylaxie 
 • anafylactische reactie

Na blootstelling aan bepaalde stoffen raakt het immuunsysteem van kinderen er gevoelig voor. De volgende keer dat ze in aanraking komen met die stof, kunnen ze een anafylactische reactie hebben.

Hoe kun je bepalen of je kind aan anafylaxie lijdt

Doorgaans kunnen de volgende symptomen plotseling optreden:

 • Netelroos die erg jeukt
 • Ernstige problemen met de ademhaling
 • Verstopte neus of hoest
 • Strakke keel
 • Gezwollen lippen en tong
 • Aandoeningen aan het maag-darmstelsel zoals buikpijn, krampen, diarree, misselijkheid of braken
 • Tijdelijk verlies van bewustzijn
 • Lage bloeddruk
 • Heesheid of moeite met praten
 • Versnelde hartslag

Potentiële triggers van anafylaxie bij kinderen

De belangrijkste triggers van deze aandoening zijn:

Medicijnen

Onder de medicijnen die anafylaxie kunnen veroorzaken, zijn niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen en antibiotica. Een veel voorkomende is bijvoorbeeld amoxicilline. Vaccinaties en specifieke immunotherapieën veroorzaken zelden ernstige reacties.

Koemelkallergie

Voedsel

Deze zullen variëren per land en de eetgewoonten daar, de mate van blootstelling en hoe het voedsel wordt bereid. Voedingsmiddelen die echter vaak anafylaxie bij kinderen veroorzaken, zijn eieren, vis, melk, granen, peulvruchten en noten.

Andere triggers

Onder de situaties die het veroorzaken zijn een mix van genetische factoren en het milieu, evenals beten van vliesvleugeligen zoals wespen, rode mieren of bijen.

Aan de andere kant kunnen kinderen lijden aan anafylaxie door blootstelling aan koude, vochtige of warme omgevingen. Bovendien kunnen specifieke situaties zoals menstruatie en tandheelkundig werk het ook veroorzaken.

Idiopathische anafylaxie

Dit type reactie is een reactie waarbij het niet mogelijk is om er achter te komen waardoor het veroorzaakt werd. Dit is zelfs na volledige allergietests. Gevallen waarbij er geen bekende oorzaak is, kunnen zowel kinderen als baby’s treffen.

4 manieren om anafylaxie bij kinderen te voorkomen

Je kunt anafylaxie bij kinderen voorkomen als je rekening houdt met deze punten:

 • Vermijd triggers die het eerder hebben veroorzaakt. Lees de etiketten van voedsel en medicijnen zorgvuldig. Als je uit eten gaat, zorg ervoor dat het restaurant alleen ingrediënten gebruikt die je kind kan eten.
 • Zoals je dokter zegt, moet je altijd noodmedicatie bij je hebben. Het is ook handig om een hulpmiddel voor bijensteken bij je te hebben.
 • Voeg de allergieën van je kind toe aan hun ID of medische identificatiekaart.

De voedingsmiddelen die vaak anafylaxie veroorzaken bij kinderen zijn eieren, vis, melk, granen, peulvruchten en noten.

Onmiddellijke behandeling

Anafylaxie kan snel erger worden, dus het vereist onmiddellijke behandeling. Als je kind lijdt aan dit soort allergie, neem dan altijd een EpiPen mee, ook wel bekend als adrenaline.

Artsen schrijven een zelf-injecteerbare toediening voor, die eruit ziet als een grote pen. Op deze manier is het makkelijk aan te brengen en maakt het je kind niet bang.

Adrenaline rechtstreeks in de spieren is de beste manier om anafylaxie te behandelen. Dit komt omdat het instorting van de bloedsomloop en bronchospasmen voorkomt.

Jongen krijgt geen adem

Je dokter kan voorstellen dat je je kind antihistaminica geeft in plaats van adrenaline. Deze kunnen echter reageren op andere medicijnen.

Nadat je je kind de EpiPen hebt gegeven vanwege een reactie, bel dan 112, ook als hij al gekalmeerd is. Soms heeft anafylaxie een tweede vlaag van symptomen of een bifasische reactie.

In het ziekenhuis zullen ze je kind voor ongeveer 4 uur observeren of totdat hij zeker buiten gevaar is. Indien nodig zullen ze je kind een extra behandeling geven.

Anafylaxie bij kinderen zonder de juiste behandeling is mogelijk fataal. Daarom moet je direct handelen. Wees er echter niet door geobsedeerd. Maar leer wat te doen voor het geval je kind hulp nodig heeft en ga ondertussen gewoon door met je leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.