Dermatitis door het zwembad: wat je moet weten

Dermatitis veroorzaakt door het zwembad is een milde, goedaardige en voorbijgaande aandoening bij kinderen, dus ouders hoeven niet ongerust te zijn. Lees verder voor meer informatie.
Dermatitis door het zwembad: wat je moet weten
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 08 augustus, 2023

Dermatitis veroorzaakt door het zwembad is een goedaardige en relatief veel voorkomende aandoening die de huid van de handen en voeten aantast. Over het algemeen treedt het op bij herhaaldelijk contact met de ruwe oppervlakken van zwembaden.

Het komt het vaakst voor bij kinderen vanwege de kwetsbaarheid van hun huid en hun neiging om tijdens het spelen tegen het oppervlak te wrijven.

Waarom komt dermatitis door het zwembad voor?

Zwembad dermatitis, of juveniele palmaire dermatitis  (Engelse link) is een contactdermatitis van het irritatieve type die zich manifesteert op de handpalmen en voetzolen van kinderen. De huid van jonge kinderen wordt gekenmerkt door een kwetsbare en onvolgroeide huid. Daarom, samen met het feit dat ze meestal veel tijd doorbrengen in zwembaden, ontstaat door langdurige blootstelling aan water hyperhydratatie van de meest oppervlakkige laag van de huid.

Waterdermatitis

Waterdermatitis in zwembaden wordt veroorzaakt door contact en is een soort allergie voor de chemische producten die aan het zwembadwater worden toegevoegd. Deze aandoening kan zich uiten op de huid die is blootgesteld aan het water. Het kan zelfs eczemateuze dermatitis veroorzaken door de chemische producten die gebruikt worden voor het onderhoud.

Een kind met huiduitslag in de handpalmen
Zwembad dermatitis is een allergische aandoening die optreedt door contact met de chemicaliën in het water en die vooral kinderen treft.

Atopische dermatitis

Kinderen met een atopische huid hebben een grotere kans op het ontwikkelen van zwembad dermatitis. Dit komt door hun veranderde epitheliale barrière en de daarmee gepaard gaande immuundisregulatie in de huid.

Atopische dermatitis (Engelse link) is een intens jeukende, recidiverende en chronische aandoening. Over het algemeen wordt het gekenmerkt door een aanzienlijke xerose die een omgeving creëert die vatbaar is voor verschillende ziekten of aandoeningen. Volgens de American Academy of Dermatology Association zijn de volgende aanbevelingen (Engelse link) voor een juiste behandeling:

  • Baden met warm (niet heet) water.
  • Beperk de badtijd tot 5 à 10 minuten.
  • Gebruik milde, geurloze, hypoallergene zeep.
  • Dep de huid voorzichtig droog.
  • Hydrateer de huid voortdurend.
  • Houd de nagels kort en glad.

Klinische verschijnselen van zwembad dermatitis

Nogmaals, zwembad dermatitis is een goedaardige aandoening die bij kinderen verschijnt als erythemateuze, glanzende vlekken. Bovendien jeuken deze laesies niet, schilferen ze niet en zijn ze niet infiltrerend. Ze presenteren zich meestal symmetrisch op de hogere delen van de handpalmen, zoals de duimen van de vingers. Bovendien zijn de laesies van voorbijgaande aard en verdwijnen ze spontaan.

Het is ook niet ongewoon om oppervlakkig erytheem en blaren te zien op de handpalmen en voetzolen, de gebieden die in contact kwamen met het ruwe oppervlak van het zwembad.

Hoe wordt de diagnose juveniele palmaire dermatitis gesteld?

Over het algemeen kan met alleen observatie door ouders of een volwassen verzorger snel een zekere diagnose worden gesteld. Soms worden de laesies echter niet opgemerkt door ouders en lossen ze spontaan op bij kinderen.

Een arts bekijkt een voet met tekenen van zwembad dermatitis
Over het algemeen is zwembad dermatitis een milde en goedaardige aandoening die geen ongemak veroorzaakt bij het kind. Het verschijnt meestal op de voetzolen en handpalmen.

Therapeutische behandeling van zwembad dermatitis

Zwembad dermatitis is een aandoening (Engelse link) die deel uitmaakt van de pediatrische dermatosen van lichamelijke oorsprong, waarin ook glijwrijvingsdermatitis voorkomt. De laesies die ontstaan op de duimen van de vingers vereisen geen medische behandeling, omdat ze spontaan en zonder gevolgen verdwijnen.

Indicaties

De indicaties omvatten het stoppen van langdurige blootstelling aan zwembadwater. Hoewel het meestal niet gepaard gaat met bijkomende symptomen, is de irritatie soms aanzienlijk en kan het kind er last van hebben. Daarom is, als de aandoening aanzienlijk is, goede hydratatie met een milde vochtinbrengende crème nodig.

Als de ontsteking daarentegen groter is, kan een corticosteroïde crème met een lage potentie worden toegediend om de cutane manifestaties sneller te verminderen.

Zwembad dermatitis en de ernst ervan

Hoewel zwembad dermatitis relatief vaak voorkomt, is het vaak een ondergediagnosticeerde en onbekende aandoening. In feite is het geen ernstige aandoening of een aandoening die de gezondheid van een kind aanzienlijk aantast. Kortom, ouders hoeven niet ongerust te zijn, want het lost vanzelf op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Novoa A, Klear S. Pool palms. Arch Dis Child. 2016 Jan;101(1):41. doi: 10.1136/archdischild-2015-309633. Epub 2015 Sep 30. PMID: 26424817.
  • Morgado-Carrasco D, Feola H, Vargas-Mora P. Pool Palms. Dermatol Pract Concept. 2019 Dec 31;10(1):e2020009. doi: 10.5826/dpc.1001a09. PMID: 31921496; PMCID: PMC6936631.
  • Langan SM, Irvine AD, Weidinger S. Atopic dermatitis. Lancet. 2020 Aug 1;396(10247):345-360. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31286-1. Erratum in: Lancet. 2020 Sep 12;396(10253):758. PMID: 32738956.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.