De fasen van een orthodontische behandeling bij kinderen

Bij het uitvoeren van orthodontische behandelingen bij kinderen zijn verschillende fasen te onderscheiden. Elk moment is van het grootste belang. We leggen ze aan je uit.
De fasen van een orthodontische behandeling bij kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 20 juni, 2024

Een orthodontische behandeling bij kinderen kan worden onderverdeeld in verschillende fasen, afhankelijk van de leeftijd van het kind en het te bereiken doel. De fasen van de orthodontische behandeling vertegenwoordigen kritieke momenten in het orthodontische proces en kunnen bepalend zijn voor het succes van de behandeling bij kinderen.

Vroegtijdig ingrijpen is dus cruciaal. Want hoe eerder actie wordt ondernomen, hoe beter de resultaten en hoe eenvoudiger en sneller de procedures. In dit artikel gaan we in detail in op de belangrijkste fasen van een orthodontische behandeling bij kinderen. We geven je waardevolle informatie over elke fase en het belang ervan voor de ontwikkeling van een gezonde, goed uitgelijnde lach.

Een meisje met een vaste beugel

Orthodontische behandeling bij kinderen

Met een orthodontische behandeling kunnen de kaken of tanden worden verplaatst om de mondstructuren in een harmonieuze en evenwichtige verhouding te brengen. Hierdoor kan de mond zijn functies normaal uitvoeren en er tegelijkertijd esthetisch uitzien.

Orthodontische behandelingen tijdens de kindertijd maken gebruik van de groeifase van het kind om de kaken en tanden te leiden en te plaatsen waar ze horen. Op deze manier wordt al op jonge leeftijd een functioneel gebit gegenereerd. Dit voorkomt grote complicaties in de toekomst.

Het is het beste om met orthodontie te beginnen zodra er veranderingen in de kindermond worden waargenomen. Over het algemeen raden deskundigen aan om rond de leeftijd van 6 jaar te beginnen met therapieën.

Dit type vroegtijdige behandeling noemen we interceptieve orthodontie. Dit is een orthodontische aanpak die is ontworpen om een optimale ontwikkeling van zowel het kaakbot als de kaak te stimuleren en te bevorderen.

Volgens een overzichtsartikel dat is gepubliceerd in Reciamuc Magazine (Engelse link), zijn deze benaderingen gericht op het voorkomen en corrigeren van occlusieproblemen. Daardoor legt men een goede basis voor een normale ontwikkeling van de kaak en de eruptie van blijvende tanden.

Op deze manier maakt orthodontie de behandeling en correctie van verschillende gebitsafwijkingen in een vroeg stadium mogelijk. Vergrote tanden, scheve tanden, open bijten, kruisbijten, overbeet, een smal gehemelte en disfunctionele mondgewoonten kunnen zo tijdens de kindertijd worden verholpen.

De fasen van orthodontie bij kinderen

Het proces van beetcorrectie tijdens de kindertijd bestaat uit verschillende belangrijke momenten om de specifieke doelen te bereiken. In algemene termen kunnen er twee hoofdfasen van een orthodontische behandeling bij kinderen worden onderscheiden:

  • De eerste is tijdens het gemengde gebit. Dat wil zeggen terwijl het kind zowel melk- als blijvende tanden in de mond heeft. Dit is tussen 6 en 11 of 12 jaar.
  • De tweede, die wel of niet nodig kan zijn, wordt enkele jaren later uitgevoerd. Over het algemeen wordt deze fase gedaan wanneer het doorkomen van de blijvende tanden is voltooid.

Om de beste orthodontische behandeling voor je kind te bepalen, maakt de orthodontist allereerst een grondige studie van het geval van je kind. Ze gebruiken mondonderzoeken, modellen, röntgenfoto’s en foto’s om de behoeften van je kind te beoordelen. Op basis hiervan plannen ze de procedures die in elke fase moeten worden uitgevoerd. Hieronder gaan we dieper in op elke fase van de orthodontische behandeling bij kinderen.

Fase 1 van de orthodontische behandeling bij kinderen

De eerste fase van de orthodontische behandeling bij kinderen komt overeen met de vroege aanpak van beetproblemen. We noemen dit interceptieve orthodontie. Het wordt daarom uitgevoerd voordat het kind alle definitieve elementen in de mond heeft.

Het is de toepassing van corrigerende maatregelen zodra een verandering in de occlusie wordt ontdekt. Ook als wordt verondersteld dat de huidige toestand van de mond van het kind in de toekomst een aandoening zal uitlokken.

Behandelingen beginnen meestal tussen 6 en 7 jaar, wanneer de fase van het gemengde gebit begint. In sommige gevallen is het echter de moeite waard om eerder of later te beginnen, wanneer de orthodontist dat wenselijk acht.

Studies gepubliceerd door het Reaciamuc Magazine (Engelse link) bevestigen dat interceptieve procedures malocclusies omkeren of de ernst ervan verminderen. Daarom garanderen ze de vroegtijdige correctie van het gebit van het kind en vergroten ze het sociale en psychologische welzijn vóór de adolescentie.

Met deze vroegtijdige ingrepen wordt grote schade voorkomen door een eenvoudige en snelle behandeling. De met interceptieve orthodontie verkregen resultaten kunnen crowding, de noodzaak van extracties van blijvende tanden en zelfs mandibulaire operaties voorkomen.

De fasen van een orthodontische behandeling bij kinderen

De doelstellingen en timing van interceptieve orthodontie

Tijdens deze fase van de orthodontie streeft men de volgende doelstellingen na:

  • Het corrigeren en begeleiden van de groei van de kaken. Er wordt gebruik gemaakt van de groei van de botten om ze te begeleiden tot ze de juiste grootte, vorm en verhoudingen hebben.
  • Generen van voldoende ruimte voor de eruptie van de blijvende tanden.
  • Schadelijke gewoonten uitbannen. Het doel is om schadelijke gewoonten uit te bannen die de normale ontwikkeling van de botten of de stand van de tanden beïnvloeden. Duimzuigen, fles- of speengebruik, atypisch slikken en mondademhaling zijn enkele voorbeelden.

De behandeltijd voor fase 1 orthodontie bij kinderen varieert tussen 9 en 18 maanden. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de casus. Om de verwachte resultaten te bereiken, gebruikt de orthodontist verschillende soorten apparaten.

Volgens een systematisch overzicht van de soorten behandelingen met betrekking tot interceptieve orthodontie bij jongeren en kinderen, kunnen alle soorten skelet-, tandheelkundige en esthetische problemen op de kinderleeftijd worden opgelost.

Daarna, als de gewenste beet is verkregen, volgt een rustperiode. Terwijl de definitieve tanden doorkomen, is het belangrijk om retainers te gebruiken. Dit om de verkregen resultaten te ondersteunen en om elke vier tot zes maanden op controle te komen.

Fase 2 van een orthodontische behandeling bij kinderen

De tweede fase van een orthodontische behandeling bij kinderen is niet altijd nodig. Soms lost de eerste fase van de orthodontische behandeling het occlusieprobleem volledig op. In veel gevallen kan echter een tweede behandelingsfase nodig zijn.

Deze tweede fase bestaat uit het plaatsen van een vast of uitneembaar apparaat om het uitlijnen van de beet te voltooien. Deze fase wordt uitgevoerd nadat alle definitieve elementen bij het kind zijn doorgebroken, rond de leeftijd van 12 jaar.

Als het niet mogelijk was om de eerste fase van orthodontie tijdens de kindertijd uit te voeren, kunnen er op dit moment hulpmiddelen worden geplaatst. In deze gevallen kan de behandeling langer duren en zijn er enkele extra stappen nodig.

Over het algemeen worden in deze fase klassieke vaste beugels of Invisalign® onzichtbare aligners gebruikt. Dit hangt af van de voorkeuren van het kind en de aanbevelingen van de orthodontist. Deze behandelingsfase kan 12 tot 20 maanden duren, maar verschilt per kind.

Het doel is om ervoor te zorgen dat elke tand zijn corresponderende plaats in de mond heeft. Daardoor ontstaat er namelijk een harmonieuze relatie met de lippen, wangen, tong en andere tanden. Dit evenwicht zorgt er dus voor dat de tanden op de juiste manier samenwerken.

Als de orthodontist van mening is dat de gewenste doelen zijn bereikt, verwijdert hij of zij het apparaat uit de mond van het kind. Om de verkregen resultaten te behouden, zal het gebruik van vaste of uitneembare retainers gedurende een bepaalde periode nodig zijn. Deze hulpstukken houden de beet in lijn en voorkomen dat de tanden terugkeren naar hun vorige posities.

Twee belangrijke momenten

Fase 1 en fase 2 van orthodontie bij kinderen vullen elkaar aan:

  • Na de eerste fase heeft het kind al de nodige ruimte voor de juiste uitlijning van het blijvende gebit. Bovendien hebben ze voldoende harmonie in het gezicht.
  • Fase 2-apparaten worden gebruikt om de bereikte resultaten te verbeteren. Hierdoor worden verbeteringen in functionaliteit en esthetiek bereikt.

Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of the Romanian Society of Pediatric Surgery geeft aan dat het kind na de eerste fase aan de tweede fase begint met een acceptabele klinische situatie. De ernst van de malocclusie is minder ernstig en er worden op veel jongere leeftijd adequate resultaten bereikt.

Onderzoek van de Universiteit van Istanbul (Engelse link) suggereert dat vroegtijdige interceptieve orthodontische behandelingen de noodzaak voor meer gecompliceerde en kostbare procedures in de toekomst kunnen wegnemen.

Preventie is altijd de beste optie

Door preventieve correcties in de eerste fase kunnen extracties van blijvende tanden of chirurgische behandelingen om de kaken op één lijn te krijgen worden voorkomen. Aan de andere kant maakt de tweede fase een functionele en esthetische occlusie mogelijk.

De beste tijd om beetproblemen te corrigeren is dus tijdens de kindertijd. We raden je daarom aan om met je kind naar de orthodontist te gaan vanaf de leeftijd van 6 jaar. Door de fasen van orthodontische behandeling bij kinderen op het juiste moment toe te passen, voorkom je ernstigere problemen en verbeter je de kwaliteit van hun leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.