Verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen: wat te doen?

Verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen hebben niet alleen invloed op hun uiterlijk. Ze kunnen ook andere problemen in de mond veroorzaken.
Verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen: wat te doen?

Laatste update: 06 december, 2021

Scheve of verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen zijn een veelvoorkomende zorg van ouders. Het hebben van een niet goed uitgelijnde glimlach veroorzaakt sociale problemen voor het kind. Het kan namelijk geplaagd worden en het kan zich schamen voor het uiterlijk van zijn mond. Dit kan een laag zelfbeeld veroorzaken.

Maar het heeft niet alleen deze esthetische en sociale gevolgen. De aanwezigheid van verkeerd doorgekomen tanden kan andere veranderingen in de mond veroorzaken die we hieronder in meer detail zullen uitleggen. Daarnaast zullen we je begeleiden bij de actie die je moet ondernemen als je kind last heeft van dit probleem.

Meest voorkomende problemen van verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen

Zoals we al zeiden, is een van de gevolgen van verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen het uiterlijk dat ze geven aan een glimlach. Bovendien kan een beet die niet goed is uitgelijnd andere veranderingen veroorzaken.

Kinderen kunnen problemen hebben met kauwen, eten en spreken. Of ze kunnen last hebben van hoofdpijn of oorpijn. Bovendien houden scheve tanden voedselresten vast en maken mondhygiëne moeilijk, wat het optreden van verschillende ziekten in de mond bevordert.

Hieronder volgen de belangrijkste gevolgen van misplaatste tanden bij kinderen.

Esthetische problemen

Verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen

Zoals we al hebben vermeld, veranderen verkeerd doorgekomen tanden bij kinderen het uiterlijk van hun glimlach. Mensen hebben de neiging om harmonieuze en uitgelijnde tanden als mooi te beschouwen. Scheve en overvolle tanden voldoen dus niet aan deze schoonheidsnorm.

Dit schaadt het zelfrespect van kinderen, die zich misschien schamen voor het uiterlijk van hun mond. Daarnaast kunnen ze last hebben van geplaag en gelach van hun leeftijdsgenoten, wat de gevoelens van onzekerheid over hun zelfbeeld vergroot. Het verbergen van hun glimlach is een vrij algemeen gedrag bij kinderen die aan dit probleem lijden.

Verkeerd doorgekomen tanden en slechte mondhygiëne

Scheve tanden bij kinderen kunnen de mondhygiëne verstoren. Omdat ze niet correct zijn uitgelijnd, hoopt voedsel zich op in bepaalde gebieden die niet toegankelijk zijn voor poetsen en flossen.

Bacteriële plaque neemt in deze gebieden toe en kan verkalken, waardoor tandsteenafzettingen ontstaan. Deze grote proliferatie van bacteriën geeft aanleiding tot andere orale problemen zoals slechte adem, gaatjes en gingivitis.

Gaatjes

Omdat tandplak zich ophoopt op plaatsen waar het niet kan worden verwijderd door poetsen of flossen, neemt het risico op gaatjes toe. De opgehoopte bacteriën metaboliseren koolhydraten in de voeding en produceren een zuur dat de tanden kan demineraliseren.

Deze herhaalde en aanhoudende activiteit vernietigt de harde weefsels van de tanden. Allereerst verschijnt het als een witte vlek die, als deze wordt voortgezet, donkerder zal worden. Dan verschijnen er gaatjes, beginnend in het glazuur en oprukkend naar het dentine. Ze kunnen zelfs de pulp aantasten.

Gingivitis

Gingivitis bij kinderen komt ook voort uit de opeenhoping van bacteriële plaque in gebieden waar het moeilijk te verwijderen is. Deze micro-organismen produceren een ontstekingsreactie van het tandvleesweefsel, dat opzwelt, pijn doet, rood wordt en gemakkelijk bloedt.

Indien onbehandeld, kan het evolueren naar parodontitis of pyorroe. Hoewel dit niet zo vaak voorkomt bij kinderen, is het een mogelijkheid. Hier is de infectie veel dieper. Het tast de weefsels aan die de tand ondersteunen, zoals het parodontale ligament en het bot.

Gebitsslijtage

De beet functioneert goed wanneer de boven- en ondertanden harmonieus samenwerken, vergelijkbaar met een perfecte versnelling. Wanneer tanden scheef en niet op hun plaats staan, veroorzaken ze botsingen en abrupte contacten die uiteindelijk de betrokken tanden beschadigen.

Het is gebruikelijk om de progressieve slijtage van sommige delen van het tandoppervlak waar te nemen als gevolg van scheve tanden. Omdat ze niet zijn uitgelijnd, produceert de beet atypische contacten die de harde weefsels van de tanden wrijven en verslijten.

Oplossingen voor scheve tanden bij kinderen

Om slecht uitgelijnde tanden bij kinderen te corrigeren, is een orthodontische behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende alternatieve apparaten die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de bijzonderheid van elk klinisch geval, de leeftijd van de patiënt, hun behoeften en mogelijkheden.

Hieronder zullen we in detail ingaan op de meest voorkomende orthodontische behandelingen voor het oplossen van de problemen van scheve tanden bij kinderen.

Orthodontie met een beugel

Een jongen met een beugel

Een beugel is een methode van vaste orthodontie die de tandarts op de tanden plaatst en die de patiënt niet kan verwijderen. Ze bestaan uit beugels, elementen die aan het oppervlak van de tanden hechten en de metalen boog die er doorheen gaat. Soms is het nodig om andere hulpstukken aan dit systeem toe te voegen.

De structuren van het apparaat produceren druk die in staat is om de tanden te mobiliseren. Ze zijn in staat om elke tand afzonderlijk in een richting te bewegen.

Ze worden gebruikt tijdens de adolescentie nadat de blijvende tanden al zijn doorgegroeid, maar profiteren van het feit dat het bot nog steeds groeit. Deze structuren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen om te voldoen aan de esthetische behoeften en economische mogelijkheden van de patiënt.

Daarom zijn er saffier-, keramiek- en linguale haakjes voor degenen die er de voorkeur aan geven dat hun beugel onopvallend is. En er zijn ook metalen beugels, die zuiniger zijn. Bovendien kun je ze combineren met verschillende gekleurde elastische banden om het proces leuker te maken.

Onzichtbare orthodontie voor verkeerd doorgekomen tanden

Onzichtbare orthodontie wordt gekenmerkt doordat ze verwijderbaar zijn. Dat wil zeggen dat de patiënt het hulpmiddel kan aanbrengen en verwijderen. Het is een esthetische en comfortabele methode die geschikt is voor kinderen en dezelfde resultaten oplevert als bij vaste orthodontie.

Het bestaat uit een groep doorzichtige plastic bakjes die speciaal voor de mond van de patiënt in kwestie zijn gemaakt. Het is belangrijk om ze van tijd tot tijd te vervangen, zodat ze de nodige druk uitoefenen om de tanden te mobiliseren.

De patiënt kan ze verwijderen om zoals gewoonlijk te eten en tanden te poetsen. Het succes van de therapie hangt echter af van het gebruik ervan gedurende het grootste deel van de dag, ten minste 22 uur per dag.

Verkeerd doorgekomen tanden: wanneer is de beste tijd om met orthodontie te beginnen?

Door frequente tandheelkundige controles kunnen eventuele problemen tijdig worden opgespoord. Als een kindertandarts een probleem in de beet ontdekt, begint hij het op te lossen of verwijst hij door naar een orthodontist om te voorkomen dat de situatie verergert.

Hoe eerder je deze aandoeningen in de mond begint te behandelen, hoe gemakkelijker en comfortabeler de therapie is en hoe beter de resultaten. Door vanaf zes jaar naar de orthodontist te gaan en door te gaan met periodieke controles, kan de professional het doorkomen van de tanden volgen. Daarom, als er een wijziging is, zullen ze deze detecteren en vroegtijdig behandelen.

Het is het beste om deze correcties zo snel mogelijk uit te voeren bij jonge patiënten bij wie het bot nog zacht en groeiend is. Bij volwassenen zijn behandelingen tijdrovender, duurder en moeilijker.

Frequente tandartsbezoeken zijn de sleutel

Scheve tanden bij kinderen kunnen veel problemen in de mond veroorzaken, niet alleen van invloed op het uiterlijk van het kind. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunnen deze situaties vroegtijdig worden opgespoord en opgelost. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van leven van het kind, maar voorkomt ook langere en duurdere behandelingen in de toekomst.

Het handhaven van een goede mondhygiëne in de mond is ook van vitaal belang. Door ons advies op te volgen, help je je kleintjes om met een gerust hart te glimlachen. Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek 6 mythes over het tandenpoetsen bij je kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek 6 mythes over het tandenpoetsen bij je kinderen

Vandaag vertellen we je 6 mythes over het tandenpoetsen van je kinderen die de mondgezondheid in gevaar kunnen brengen. Mis het niet!
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.