Meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Gebitsproblemen bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd optreden en veel ongemak veroorzaken. Hier zullen we de meest voorkomende problemen uitleggen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Laatste update: 07 oktober, 2021

Gebitsproblemen bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd optreden en verschillende aandoeningen veroorzaken. Hier bespreken we de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Hoewel gebitsproblemen heel vaak voorkomen, zijn ze bijna altijd te voorkomen. Wanneer ze verschijnen, veranderen ze de normale functies van de mond, zoals kauwen, praten en slikken.

In dit artikel vertellen we je over de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen, evenals de oorzaken en behandelingen. We zullen je er ook aan herinneren wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de mond van je kind altijd gezond is.

Meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Gaatjes in de tanden

Gaatjes behoren tot de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen. Ze zijn het verlies van mineraal weefsel in de tand, als gevolg van de werking van de zuren die worden geproduceerd door de bacteriën in de mond.

Wanneer de aandoening begint, zijn er kleine witte vlekjes op het tandoppervlak te zien. Naarmate ze vorderen, verandert de kleur naar zwart of bruin en treedt er weefselverlies op, waardoor gaatjes of gaten in de tanden ontstaan.

Zoals we al zeiden, gebeurt het verlies van de mineralen waaruit de tand bestaat door de werking van de zuren die de bacteriën in de mond produceren bij het fermenteren van de suikers in het dieet. Slechte mondhygiëne en een hoge consumptie van suikers maken kinderen vatbaarder voor het optreden van deze pathologie.

Er is een bepaalde vorm van gaatjes bij jongere kinderen, die we ook wel ‘cariës in de jonge kinderjaren’ of ‘tandbederf van de babyfles’ noemen. Deze toestand heeft te maken met veelvuldige consumptie van gezoete melk en gebrek aan hygiëne na de voeding.

De blijvende aanwezigheid van suiker op het oppervlak bevordert het verschijnen van deze snel voortschrijdende gaatjes. Dit geldt vooral voor de voortanden.

Gevolgen van dit gebitsprobleem bij kinderen

De aanwezigheid van gaatjes en hun progressie door gebrek aan behandeling leidt tot verschillende complicaties bij kinderen:

  • Pijn en ongemak: wanneer de diepte van de laesie toeneemt, naderen de holtes het tandvlees, waar de zenuwen zich bevinden, waardoor gevoeligheid en pijn worden gegenereerd.
  • Tandvernietiging en verlies: het voortschrijden van de verwonding slijt en breekt zelfs de tand. Dit veroorzaakt tegelijkertijd beweging in de aangrenzende tanden, vervormingen en bijtproblemen.
  • Infecties: gaatjes kunnen gecompliceerd worden door de infectie van de tand of van de harde of zachte weefsels naast het aangetaste stuk.
  • Schade aan de permanente tand: wanneer de holtes in een tijdelijke tand verdergaan, kan dit de juiste vorming van de permanente tand eronder beïnvloeden.
  • Laag zelfbeeld en sociale problemen: gebroken en bevlekte tanden kunnen een oorzaak van plagen zijn, waardoor een kind verlegen wordt.

Behandelingen van gaatjes in de tanden

Het type behandeling om de gaatjes te behandelen, hang af van hun grootte en tijd van evolutie. Een beginnende holte kan men behandelen met de therapeutische toepassing van fluoride.

Voor holtes met gaatjes en weefselverlies is reiniging en herstel met vullingen noodzakelijk. Ongeacht het type gaatjes, is het altijd nodig om ze te behandelen en hun voortgang te vertragen om complicaties te voorkomen.

Tandheelkundig trauma

Stoten of klappen tegen de tanden is een van de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen. Ze komen vaak voor wanneer jonge kinderen gaan lopen. Ze worden in verband gebracht met ongelukken tijdens spel of sport. De meest aangetaste tanden zijn de bovenste snijtanden, omdat deze het meest blootliggen.

Klappen of stoten kunnen zowel melk- als permanente tanden aantasten. De tandkroon kan gedeeltelijk of volledig worden gebroken, verschoven of zelfs uit de mond worden verdreven.

Wat daarna komt, hangt af van de tand die is aangetast. In het geval van een klap tegen de mond is het echter altijd het beste om onmiddellijk naar de tandarts te gaan. In het geval dat de tand eruit is gevallen, moet deze worden gevonden en meegenomen worden in melk of een fysiologische oplossing.

De tandarts zal de aangetaste weefsels onderzoeken en beslissen over de juiste behandeling. De behandelingen kunnen variëren van een eenvoudige plaatsing van fluoride en daaropvolgende controles, restauraties of vullingen, wortelkanaalbehandelingen of zelfs de herimplantatie van de tand op zijn plaats en de immobilisatie ervan met spalken.

Vervormingen

Verkeerd uitgelijnde tanden en complicaties van normaal bijten zijn veelvoorkomende gebitsproblemen bij kinderen. Het observeren van de positie van de tanden wanneer ze tevoorschijn komen en de relatie tussen de boventanden en de ondertanden tijdens het bijten, is belangrijk om eventuele afwijkingen van de occlusie van een kind op te sporen.

Dit type gebitsprobleem bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Aanwezigheid van disfunctionele gewoonten, zoals vingerzuigen, langdurig gebruik van een fopspeen of fles en mondademhaling.
  • Afwezigheid of voortijdig verlies van melktanden.
  • Erfelijke en genetische factoren.
  • Bruxisme.

De behandelingen zijn afhankelijk van het type en de mate van de malocclusie en ook van de leeftijd van het kind en het soort tanden aanwezig in de mond. Afhankelijk van het geval kunnen ze worden gecorrigeerd met behulp van losse beugels, vaste beugels en onzichtbare beugels.

Je tanden flossen kan ontsteking van het tandvlees voorkomen

Gingivitis

De aanwezigheid van bacteriële tandplak rond de tand kan leiden tot ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees wordt rood, bloedt gemakkelijk doet pijn er is sprake van een slechte adem. De oorzaak van dit gebitsprobleem bij kinderen is een gebrekkige mondhygiëne. Het gebruik van een tandenborstel en flosdraad en het raadplegen van een tandarts zijn meestal voldoende om deze aandoening te behandelen.

Hoe kun je de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen vermijden?

Goede mondhygiëne en gezonde gewoonten helpen de mond gezond te houden. Hier zijn enkele tips om gebitsproblemen bij kinderen te helpen voorkomen:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets de tanden van kinderen twee of drie keer per dag met een zachte borstel en fluoridetandpasta. Vul dit aan met dagelijks flossen en als de tandarts het aanbeveelt met mondwater.
  • Vermijd voedsel dat gaatjes kan veroorzaken: verminder of vermijd de consumptie van voedsel met een hoog suikergehalte. Het is beter kinderen gevarieerde voeding te geven die rijk is aan voedingsstoffen.
  • Elimineer schadelijke gewoonten: in het geval van kinderen die op hun vingers zuigen, op hun nagels bijten, door hun mond ademen, een fopspeen of fles langer gebruiken dan aanbevolen, dan moet je hulp zoeken om deze praktijken, die schadelijk zijn voor de mond, te elimineren.
  • Overleg met de tandarts: regelmatige en tijdige bezoeken aan de tandarts helpen om een gezonde mond te behouden. Hij of zij detecteert namelijk tijdig eventuele problemen en geeft belangrijk advies over de verzorging van de mond en het gebit.

Gebitsproblemen bij kinderen kunnen vermeden worden

Gebitsproblemen bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd optreden. Er komen vaak verschillende pathologieën voor in de mond van kinderen. Een gezonde mond is nodig voor de juiste ontwikkeling van het leven van een kind. Daarom zullen adequate mondhygiëne, gezonde praktijken en tandheelkundige consulten hun glimlach gezond houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez, Roberto Carlos Ojeda, and Kevin Dávila Guarniz. “Prevalencia de caries dental en niños de la Clínica Estomatológica de la Universidad Señor de Sipán.” Salud & Vida Sipanense 4.2 (2017): 14-19.
  • Ramón Jimenez, Ruth, et al. “Factores de riesgo de caries dental en escolares de 5 a 11 años.” Medisan 20.5 (2016): 604-610.
  • Sernaque Lama, Melissa Elizabeth. “Prevalencia de caries dental en niños de 6 a 12 años de la institución educativa particular San José, del distrito de Chimbote, provincia del Santa, región Áncash, año 2018.” (2018).
  • Zaldivar, Héctor Andrés Naranjo. “Traumatismos dentarios: un acercamiento imprescindible.” 16 de Abril 56.265 (2017): 113-118.
  • Sánchez, Tamara Batista, et al. “Traumatismos dentarios en niños y adolescentes.” Correo Científico Médico de Holguín 20.4 (2016): 741-756.
  • Navarrete Angulo, Nilda Eugenia, and María Angela Pita Sobral. “Factores relacionados con maloclusiones en niños ecuatorianos de 3-9 años de edad.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
  • Mamani Nina, Edith Banesa. “Hábitos orales nocivos asociados a las Maloclusiones en niños de 6 a 8 años en la IE Señor de los Milagros en la ciudad de Moquegua, 2019.” (2020).
  • Castro-Rodríguez, Yuri. “Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 11.1 (2018): 36-38.
  • de la Luz Ayala, Carmen. “Los pediatras en la prevención de enfermedades bucales.” Archivos de Pediatría del Uruguay 87.3 (2016): 257-262.
  • QUIÑONEZ, MORETA, and KATHERINE YIMABEL. NECESIDADES Y POSIBILIDADES DE PREVENCIÓN DE CARIES EN NIÑOS DE 5 A 12 AÑOS DE EDAD. Diss. 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.