Tandvleespijn bij baby’s kalmeren

Baby's krijgen last van tandvleespijn wanneer hun tanden beginnen te groeien. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je kan helpen bij het verlichten van dit ongemak.
Tandvleespijn bij baby’s kalmeren

Laatste update: 03 december, 2018

Tandvleespijn is een gevolg van het lange en pijnvolle proces waar baby’s last van krijgen wanneer hun tanden beginnen te groeien in het begin van hun leven. Hoewel er geen specifieke dag is dat een baby zijn eerste tand krijgt, komt hij vaak na 6 maanden door. Bij sommigen begint dit al eerder.

Tegen de tijd dat baby’s 2,5 jaar zijn zullen ze al hun melktanden al hebben. Tijdens dit proces kunnen baby’s een aantal maanden last hebben van de symptomen of alleen de dagen voordat een tandje doorkomt.

Om tandvleespijn bij baby’s te behandelen hebben we hier een aantal tips voor je. Het is erg belangrijk dat je naar de kinderarts gaat als je baby last heeft van andere symptomen gerelateerd aan tandvleespijn. Hieronder vallen koorts, extreme prikkelbaarheid in het pijnlijke gebied of problemen met eten.

Tandvleespijn bij baby’s

Wanneer de tandjes doorkomen kan het pijnlijk zijn en leiden tot huilen, kwijlen en ander gedrag waarmee baby’s de pijn proberen te verlichten.

Je moet je echter niet te veel zorgen maken over tandvleespijn bij baby’s.Je moet wel weten dat een veel voorkomende reden tot bezorgdheid optreedt wanneer het tandvlees van de baby bloedt tijdens wanneer de tandjes doorkomen. 

Over het algemeen gaat het tandvlees bloeden wanneer een tand door het gevoelige weefsel gaat. Maar het kan ook te maken hebben met bacteriën die kunnen leiden tot een ontsteking.

Dit is echter geen reden om je zorgen te maken, want het hoort bij het proces. Andere symptomen die komen kijken bij het doorkomen van tandjes zijn gevoeligheid, zwellingen, blauwe plekken en pijn.

Tandvleespijn bij baby’s

Het tandvlees kan gaan bloeden wanneer een tand door het gevoelige weefsel gaat. Maar het kan ook te maken hebben met bacteriën die kunnen leiden tot een ontsteking.

Hoe kalmeer je tandvleespijn bij baby’s

Er zijn veel acties die je kunt ondernemen voordat je terugvalt op pijnstillers of gel om de pijn te verlichten. Door je baby iets vers te geven waar hij op kan kauwen kan de druk en pijn verlicht worden.

Om dit te doen bevelen we het volgende aan:

  • Wrijf met een schone vinger of nat gaasje over het tandvlees van je baby om de pijn tijdelijk te verlichten. Onthoud dat baby’s ervan houden om druk op hun tandvlees te voelen omdat het hun hersenen afleid van pijnlijke sensaties.
  • Geef je baby een bijtring. Bijtringen gemaakt van siliconen zijn beter dan producten gevuld met vloeistof omdat ze niet lekken en gesteriliseerd kunnen worden.
  • Als je baby ouder dan 6 maanden is kan je hem ook laten kauwen op koud, zacht voedsel. Hieronder valt banaan, komkommer of yoghurt. Geef hem geen hard voedsel omdat dit kan breken en je kind hierin kan stikken.
  • Bind geen objecten die de pijn verlichten om de nek van je baby zodat het makkelijker te gebruiken is. Dit kan leiden tot wurging. Hieronder vallen onder andere bijtringen en poppen.
  • Je kan ook proberen hem wat koud water uit de fles of, als dat je voorkeur is, vermengt met voedsel te geven.

Aan de andere kant kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen, in de juiste dosis voor het gewicht van de baby, tandvleespijn verlichten. In dit geval moet je een afspraak maken met de dokter voordat je pijnverlichtende gels of homeopathische middelen gaat gebruiken.

Hoe kalmeer je tandvleespijn bij baby's

 Wanneer moet ik naar het ziekenhuis gaan?

Als je kind niks anders laat zien dan gezwollen tandvlees en andere symptomen van het proces is er geen reden tot paniek. Als je echter denkt dat je kind last heeft van gedragsveranderingen of andere problemen is het noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen.

We bevelen je ook aan om contact op te nemen met de kinderarts wanneer je ziet dat:

  • Je kind moeite heeft met eten.
  • Een abrupte verandering in temperament heeft.
  • Hoge koorts heeft.
  • Last heeft van diarree, constipatie, overgeven of uitdroging.

Onthoud als laatste dat je door het masseren van het tandvlees erachter kan komen of de pijn vanwege doorkomende tandjes is. In de meeste gevallen hoef je je niet te veel zorgen te maken. Het is iets natuurlijks en zal na verloop van tijd weer over zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.