Het verschijnen van vlekken op blijvende tanden

26 oktober 2018
Als je zonder aarzeling wilt glimlachen, kun je maar beter gezonde gewoonten aannemen. Vlekken op blijvende tanden kunnen bij iedereen verschijnen. Hier zijn een paar tips om ze te voorkomen.

Iedereen heeft de wens om gezonde witte tanden te hebben. Helaas is het verschijnen van vlekken op blijvende tanden een natuurlijk proces waar we allemaal aan worden blootgesteld.

Daarom is het een van de meest belangrijke tandheelkundige problemen. Deze vlekken kunnen worden veroorzaakt door:

 • bepaalde medicijnen
 • slechte hygiëne
 • genetische factoren

Er zijn verschillende soorten vlekken die herkenbaar zijn aan hun kleur. Wanneer je weet welke soort vlek je hebt, dan kun je stappen nemen om deze effectief te verwijderen.

Tegenwoordig is tandheelkundige esthetiek een trend geworden en zijn er veel innovatieve whitening-behandelingen beschikbaar.

Soorten vlekken op blijvende tanden

Het donker worden van tanden vertegenwoordigt een constante dreiging die zowel blijvende als tijdelijke tanden beïnvloedt.

Afhankelijk van de kleur van de vlek, kun je de mogelijke oorzaak ervan identificeren. De meest voorkomende vlekken op blijvende tanden zullen we hieronder bespreken.

Witte vlekken

Deze kunnen worden meestal veroorzaakt door:

 • Gaatjes: wanneer gaatjes in hun beginstadium zijn, kan een wit gebied op de tanden worden waargenomen vanwege de demineralisatie van het glazuur. Deze vlekken kun je vervolgens behandelen met een speciale fluorbehandeling.
 • Fluorose: de detectie ervan is zeer eenvoudig vanwege het gevlekte uiterlijk. De oorzaak is het overmatig gebruik van fluoride vanaf een jonge leeftijd. In sommige landen beschadigt drinkwater met een grote hoeveelheid fluoride de tanden.

Bruine vlekken

Deze vlekken zijn te wijten aan slechte eetgewoonten. Dit zijn oppervlakkige vlekken en ze bevinden zich meestal in het inwendige gedeelte van de tanden.

Ze ontstaan door het gebruik van donkere dranken zoals:

 • koffie
 • cola
 • rode wijn

Ze kunnen ook ontstaan door roken. Nicotine veroorzaakt namelijk veranderingen in de oorspronkelijke kleur van de tand.

Grijze vlekken

Deze vlekken treden op als gevolg van trauma. Wanneer een tand wordt getroffen door een klap of een val, die het resultaat kan zijn van een gevecht of een ongeluk, dan verandert het zijn natuurlijke kleur in een grijsachtige tint als gevolg van pulpale necrose. Pulpale necrose is het afsterven van de zenuw in de tand.

In extreme gevallen kan de persoon tijdens het kauwen ongemak ervaren en mogelijk ook een wortelkanaalbehandeling nodig hebben om hun pijn te verlichten.

Moeder helpt kind tandenpoetsenZwarte vlekken

Deze kunnen worden veroorzaakt door:

 • Mondwater: deze producten bevatten een antibacteriële stof die chloorhexidine wordt genoemd. Als je deze overmatig gebruikt dan kan dit zwarte vlekken veroorzaken. Het verschijnen ervan hangt af van factoren zoals de concentratie van chloorhexidine en de duur van het gebruik.
 • Tandsteen: dit is heel gebruikelijk bij mensen die lijden aan ziekten zoals parodontitis. Plak verandert in tandsteen. En die hecht zich aan het oppervlak van de tanden. Dit kan zowel een slechte adem als het verlies van het glazuur veroorzaken.

“Er zijn tandheelkundige producten die niet moeten worden toegepast zonder de juiste supervisie van een tandarts. Om dit soort vlekken te voorkomen, moet je je arts raadplegen voordat je nieuwe producten gaat gebruiken.”

Groene vlekken

Deze vlekken ontstaan in zeldzame gevallen door een zeer slechte mondhygiëne. Ze zijn te vinden aan de onderkant van de tanden. Ze komen wel eens voor bij kinderen en tieners die geen goede mondhygiëne hebben.

Niet poetsen kan er dus voor zorgen dat bacteriën op tanden en tandvlees achterblijven. Na een lange periode veroorzaakt dit fenazine, wat op zijn beurt de afbraak van bloed in het tandvlees veroorzaakt.

Gele vlekken

Hun hoofdoorzaak is bacteriële tandplak die ontstaat door de afbraak van voedselresten. Dit in combinatie met slechte poetsgewoonten kan er dus voor zorgen dat tanden deze kleur aannemen.

3 manieren om dit soort vlekken te verwijderen

Deze vlekken kunnen voorkomen worden door regelmatig te poetsen. Ook is het noodzakelijk om regelmatig naar je tandarts te gaan. Ze kunnen behandelingen voorstellen zoals:

 • reinigen van de tanden
 • bleken van de tanden
 • tandheelkundige facings

Deze drie behandelingen zullen we hieronder toelichten.

Het reinigen van de tanden

Dit is een grondige reiniging die wordt uitgevoerd door een professional. Hierbij verwijdert hij of zij onder andere:

 • vlekken
 • tandsteen die onder het tandvlees zit
 • bacteriële tandplak

Het wordt aanbevolen om ten minste twee keer per jaar je tanden te laten reinigingen. Dat zal vervolgens helpen om gezond tandvlees en tanden zonder gaatjes te behouden.

Jonge vrouw met stralende glimlachBleken van de tanden

Dit is een esthetische behandeling waarbij actieve ingrediënten worden aangebracht op de tanden. Deze dringen bij de vlekken binnen en helpen ze te verwijderen.

Het is verrassend effectief, je krijgt zowel glanzende tanden als een stralende glimlach.

Tandheelkundige facings

Dit zijn een soort hoesjes. Ze worden gebruikt op tanden die permanente vlekken hebben. Ze worden echter vooral gebruikt bij vlekken die worden veroorzaakt door zaken zoals medicijngebruik of overmatig gebruik van fluoride.

Het is het beste om te voorkomen dat deze vlekken op blijvende tanden verschijnen. Wacht echter niet met het verzorgen van je tanden, totdat de vlekken verschijnen.

Houd er rekening mee dat vlekken op blijvende tanden, net als vele andere problemen, kunnen worden vermeden met eenvoudige alledaagse maatregelen.