Baby's eerste tandjes: alles wat je moet weten

Baby's eerste tandjes: alles wat je moet weten

Laatste update: 31 mei, 2018

Normaal gesproken zullen je baby’s eerste tandjes vanaf 4 maanden beginnen te verschijnen. In sommige gevallen beginnen ze pas rond het eerste jaar door te komen.

Er is geen reden om gealarmeerd te zijn als het lang duurt voordat ze doorkomen, want iedere baby is anders.

Op welke volgorde komen de tandjes door?

Bij de meeste baby’s komen de melktandjes door op een volgorde dat past bij de ontwikkeling van hun eetpatroon. De eerste tandjes die verschijnen zijn de snijtanden, die erg handig zijn om op groente en ander zacht eten te bijten. Pas later verschijnen de kiezen en hoektanden die helpen om vlees te kauwen.

Zoals we eerder al zeiden, varieert het proces waarbij tandjes doorkomen erg, maar gewoonlijk eindigt het tussen 20 en 30 maanden. 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. En er zijn zelfs gevallen dat kinderen al worden geboren met een tandje, maar dit komt heel weinig voor.

Als baby’s melktandjes beginnen te krijgen, kunnen ze meer kwijlen en vaker op voorwerpen gaan bijten. Sommigen gaan zonder al te veel pijn door het proces heen, terwijl anderen te maken hebben met momenten van prikkelbaarheid, samen met perioden van huilen en verstoorde nachtrust en maaltijden.

Babytandjes kunnen gaatjes krijgen en gaatjes in melktanden komen veel voor.

Symptomen van doorkomende tandjes

Als de eerste tandjes van een baby doorkomen zijn de symptomen vaak licht en sommige baby’s lijken niet te merken dat hun tanden doorkomen. Daartegenover hebben anderen misschien koorts of diarree.

Hier zijn symptomen waar je op kunt letten:

  • Je baby’s eerste tandjes kunnen wekenlang in het tandvlees verborgen zitten, of zonder enige waarschuwing spontaan doorkomen.
  • Als de tand bijna doorkomt, verandert het tandvlees. Het wordt gezwollen en je kunt een harde witte punt voelen. Dit kan pijnlijk en storend zijn voor je kleintje.
  • Normaal gesproken gaat het doorkomen van tandjes gepaard met lichte ongemakken zoals koorts en verkoudheidssymptomen, maar diarree en prikkelbaarheid komen ook voor.
Eerste tandjes

Hoe verlicht je de pijn van doorkomende tandjes?

Op welke leeftijd de babytandjes ook beginnen te verschijnen, als ze eenmaal door beginnen te komen, moet je een aantal belangrijke dingen doen om de pijn te verlichten (als er pijn is).

Hier zijn een aantal aanbevelingen:

  • Wikkel je vinger met een steriel gaasje en masseer het tandvlees zachtjes. Dit is een heel effectieve manier om de pijn van doorkomende tandjes te verlichten.
  • Een andere manier om pijn van doorkomende tanden te verlichten is met een ijsklontje op het tandvlees wrijven, ook gewikkeld in een steriel gaasje.
  • Een speciale hard rubberen bijtring kan ook heel nuttig zijn, omdat het verlichting kan geven aan het tandvlees. En dankzij de vormen en kleuren kan het heel aantrekkelijk zijn voor baby’s, wat hen ook afleidt van de pijn. 
  • Er zijn speciale pijnverlichtende crèmes die verdovend en natuurlijk zijn.

Hoe poets je je baby’s eerste tandjes?

Voordat de eerste tandjes doorkomen, kun je van tijd tot tijd je baby’s tandvlees schoonmaken met een nat doekje zodat hij gewend kan raken dat je hem op die plek aanraakt.

Zodra de eerste tandjes verschijnen, blijf ze poetsen met een doekje. Maar als je baby al aanvullende voeding krijgt, kun je een speciaal babyborsteltje met zachte haren gebruiken.

Eerste tandjes poetsen

Poetsen wordt heel erg belangrijk na 18 maanden, wat normaal de tijd is dat de eerste kiezen verschijnen. Etensresten kunnen zich tussen de tanden en kiezen ophopen. Het wordt geadviseerd om de tanden van je kindje twee of drie keer per dag te poetsen, vooral ‘s avonds voor het slapengaan.

De Europese Academie voor Pediatrische Tandheelkunde beveelt aan om twee keer per dag te poetsen met een speciale tandpasta. Dit kan geen volwassen tandpasta zijn vanwege het risico op fluorose. Tandpasta voor kinderen onder twee jaar heeft een concentratie van 500 ppm.

Het is nogmaals belangrijk om te benadrukken dat alle baby’s anders zijn en dat hun tanden door zullen komen als ze zo ver zijn. Als je echter nog vragen hebt, kun je een kinderarts of tandarts raadplegen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.