6 tekenen dat je baby's eerste tandje doorkomt

6 tekenen dat je baby's eerste tandje doorkomt

Laatste update: 22 december, 2022

Het verschijnen van je baby’s eerste tandje is ongetwijfeld een opwindend moment voor ouders. Soms kan het proces voor onze kinderen echter stressvol zijn en eeuwig lijken te duren. 

Er zijn veel tekenen die de komst van het eerste tandje van ons kind aankondigen. Er zijn ook tips die ze kunnen helpen het hoofd te bieden aan dit proces.

Zodra het eerste tandje door is is de rest een fluitje van een cent. Alle andere tanden zullen als magie verschijnen.

Dit proces van tandjes krijgen begint wanneer het kind ongeveer 7 maanden oud is. Er zijn echter een paar uitzonderingen op de regel.

Veel baby’s worden geboren met al een tandje. Soms beginnen baby’s hun tanden vroeg te ontwikkelen, na slechts 2 of 3 maanden na de geboorte. Er zijn ook baby’s die zelfs na een jaar nog een tandloze glimlach hebben.

Tekenen dat het eerste tandje op het punt staat te verschijnen

Er zijn verschillende indicaties die ons waarschuwen voor de komst van het beroemde eerste tandje. Vermoedt je dat een leuk klein pareltje op het punt staat te verschijnen in de lach van je baby?

Welnu, hier zijn 6 tekenen die je zullen laten weten of het verwachte moment op het punt staat om te beginnen.

Symptomen dat baby's eerste tandje doorkomt.
 • Overmatige speekselproductie

  Dit is een van de duidelijkste signalen dat het begin van dit proces voorspelt. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat het meteen begint. Het is raadzaam om veel doekjes en slabbetjes te gebruiken wanneer overmatig speeksel optreedt.

 • Uitslag en hoest

  Als gevolg van overmatige speekselproductie kan de baby een bepaald soort uitslag op zijn handen en gezicht beginnen te vertonen. Dit kan worden opgelost door beide gebieden droog te houden. De baby kan ook een beetje gaan hoesten.

 • Prikkelbaarheid en slapeloosheid

  Het ongemak dat wordt veroorzaakt door zowel de overmatige speekselproductie als het ongemak dat ze op hun tandvlees voelen is een veel voorkomend teken dat de tandjes door gaan breken. Het is belangrijk om geduldig te blijven als dit proces begint omdat het eerste tandje zelfs de liefste baby in een vreselijke bui kunnen brengen.

 • De baby begint alles naar zijn mond te brengen
  Is de baby begonnen met bijten tijdens de borstvoeding? Dit geeft aan dat het kind druk uitoefent op zijn tandvlees om zo verlichting te krijgen. Als je begint op te merken dat je kind alles naar zijn mond brengt, bingo! Het eerste tandje komt eraan. Wanneer ze op iets bijten verlicht het de pijn die ze op hun tandvlees voelen. Ze bijten op hun handen, kleding en allerlei objecten. Je moet tijdens dit proces aandachtig je kind in de gaten houden om te voorkomen dat ze op dingen bijten die een infectie, vergiftiging of verstikking kunnen veroorzaken.
 • Diarree

  Het komt veel vaker voor dan je zou denken. Diarree is het gevolg van de objecten die ze in hun mond stoppen. Met andere woorden, het is niet direct gerelateerd aan het proces van het tandje zelf. Als dit symptoom aanhoudt is het raadzaam om je kinderarts zo snel mogelijk te raadplegen. Het kan namelijk ook het symptoom van een andere aandoening zijn.

 • Allerlei stemmingswisselingen

  De veranderingen in het gedrag en de stemming van een kind kunnen beangstigend zijn. De baby kan loom en lusteloos zijn vanwege de pijn en het ongemak. Andere baby’s worden juist actiever en alerter als de tandjes beginnen door te komen. Ze beginnen allerlei activiteiten te zoeken om zich af te leiden van hun ongemak. Ze beginnen zelfs soms aan hun eigen oren of haren te trekken.

Het eeste tandje komt door: Hoe nu verder?

Wat te doen als het eerste tandje komt?

Elk van deze bovengenoemde signalen kan het doorbreken van het eerste tandje aangeven. Ze anticiperen op het begin van het zogenaamde tandenproces.

Wat moeten we nu in zo’n geval doen? Wat kunnen we doen om de ongemakken van onze kinderen te kalmeren en te verlichten?

Zoals altijd is er niets beter dan naar je eigen vertrouwde kinderarts te gaan. Alleen dan kan de expert je veronderstelling bevestigen of de symptomen interpreteren als een teken van iets anders.

De informatie die de specialist met ons deelt is belangrijk om ons gerust te stellen en ook om te weten hoe we het lijden van ons kind kunnen verlichten.

Als de kinderarts bevestigt dat de symptomen het gevolg zijn van de komst van de eerste melktanden kunnen ze druppels voorschrijven. Deze druppels zijn uiterst efficiënt in het verzachten van hun tandvleespijn. Kinderartsen bevelen echter aan dat deze druppels met mate worden gebruikt om bijwerkingen te voorkomen.

Ze adviseren soms het gebruik van gels en rubberen bijtringen om de pijn van de baby te verzachten. Je zult zien dat met al deze tips het proces voor iedereen aangenamer zal zijn. Er zal niets mooier zijn dan de nieuwe vriendelijke lach van je kind met zijn nieuwe parelwitte tanden.  Wellicht ook interessant voor jou

Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?

Duimzuigen is een gewoonte die mindere achter zouden moeten laten als ze ouder worden, om problemen zoals gehemeltedefecten te vermijden. Een nieuw...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.