Bijtproblemen bij kinderen: wat je moet weten

Bijtproblemen bij kinderen komen vrij vaak voor. Er zijn verschillende soorten bijtproblemen, die aan veel verschillende oorzaken te wijten kunnen zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je over deze veranderingen moet weten.
Bijtproblemen bij kinderen: wat je moet weten

Laatste update: 28 september, 2021

Tijdens de kindertijd is het heel gewoon om bijtproblemen te hebben. Deze problemen zijn vooral een verandering in hoe het kaakbeen of de tanden op elkaar moeten staan. Als dit gebeurt, valt de stand van de boventanden niet samen met de stand van de ondertanden.

Het is waar dat wanneer mensen deze problemen hebben, ze zich vooral bekommeren om esthetische kwesties en het uiterlijk van het gezicht. Bijtproblemen bij kinderen beïnvloeden echter hun dagelijks leven. Dit komt omdat ze zowel de manier waarop ze eten als de manier waarop ze spreken kunnen hinderen. Bovendien kunnen bijtproblemen hoofdpijn en pijn in de kaak veroorzaken.

Daarom is het opsporen en behandelen van deze problemen tijdens de kindertijd essentieel voor een betere en meer essentiële behandeling. Het is belangrijk te weten dat er veel verschillende soorten bijtproblemen zijn, en ook hun oorzaken.

Oorzaken van bijtproblemen bij kinderen

Zoals we al eerder gezegd hebben, zijn er veel oorzaken van bijtproblemen bij kinderen. De combinatie van vorming van kaakbeenderen, het uitvallen van tanden en kiezen, en de inwerking van bepaalde gewoonten kan deze problemen in de kindertijd geven.

Bijtproblemen bij kinderen

De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Erfelijkheid: Er zijn bepaalde aandoeningen die te maken hebben met de vorm en de grootte van de botten. In feite worden die van generatie op generatie doorgegeven, waardoor hetzelfde patroon van de mond zich herhaalt bij verschillende leden van de familie.
  • Disfunctionele gewoonten: Hardnekkige zuiggewoonten, zoals borstvoeding, het gebruik van een fopspeen of een fles en vingerzuigen na de leeftijd van 2 jaar kunnen leiden tot bijtproblemen bij kinderen. Repeterende gewoonten, zoals het tussenbeide komen van de tong of de lippen bij het bijten of slikken, nagelbijten, of door de mond ademen kunnen ook tot het ontstaan van deze veranderingen leiden.
  • Het voortijdig verlies van melktanden: Als melktanden voortijdig verloren gaan, hetzij door gaatjes in het gebit, infecties, of trauma, kan dat leiden tot het uitvallen en de occlusie van de blijvende tanden.
  • Andere oorzaken: De aanwezigheid van andere aandoeningen van de mond kan ook aanleiding geven tot bijtproblemen bij kinderen. Lijden aan cysten, tumoren in de mond, het hebben van te veel tanden of tanden op abnormale plaatsen, kaaktrauma en kloofjes in de lippen of het gehemelte zijn enkele voorbeelden van deze andere mogelijke oorzaken.

De meest voorkomende bijtproblemen bij kinderen

Bijtproblemen bij kinderen beïnvloeden de manier waarop tanden en kiezen in de mond zich tot elkaar verhouden. Dit beïnvloedt niet alleen het uiterlijk van de glimlach, maar ook de manier waarop de kinderen spreken en kauwen.

De diagnose van deze veranderingen wordt door de tandarts in zijn praktijk gesteld, door middel van tandheelkundig onderzoek en aanvullende methoden. Denk bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s, foto’s, en de studie van gipsmodellen van de mond van de patiënt. Het is belangrijk de tandarts vaak te bezoeken om elke mogelijke afwijking onmiddellijk op te sporen en te behandelen.

Tijdens de kindertijd groeien de botten van de kaak en tandartsen maken van deze situatie gebruik om bijtproblemen bij kinderen te behandelen. Daarom zijn behandelingen gemakkelijker, sneller en doeltreffender.

Hieronder geven we je meer details over bijtproblemen bij kinderen:

  • Klasse 1: In dit geval verhouden de boven- en onderkaak zich goed tot elkaar, maar de gebitselementen hebben enkele onjuiste standen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van verdringing, diastemen, of overbijten.
  • Klasse 2: Wanneer dit gebeurt, staat de bovenkaak voor de onderkaak. Bovendien komen de boventanden tevoorschijn bij het sluiten van de mond. Dit wordt in verband gebracht met vingerzuiggewoonten, langdurig gebruik van fopspenen of flessen, en ademen door de mond.
  • Klasse 3: In dit geval staat de onderkaak voor de bovenkaak. Er kan prognathisme worden waargenomen, dat is wanneer de kaak naar voren uitsteekt.

Andere mogelijke problemen

Behalve de redenen die we net genoemd hebben, zijn er nog andere mogelijke oorzaken die tot bijtproblemen bij kinderen kunnen leiden:

  • Tandcrowding: Dit verwijst naar boven elkaar staan van de tanden. Het ontstaat door gebrek aan ruimte, waardoor de tanden niet goed kunnen ingroeien. Gecomprimeerde gebitselementen tasten niet alleen de esthetiek aan, maar belemmeren ook de mondhygiëne. Dat bevordert het ontstaan van andere ziekten, zoals gaatjes, gingivitis en parodontitis.
  • Diastemen: Het is een overdreven ruimte tussen de tanden. Het kan ontstaan doordat de tanden te klein zijn of doordat het bot te groot is. Het kan te maken hebben met het te vroeg uitvallen van tanden en de gewoonte om met de tong tegen de tanden te duwen.
Jongen met melkgebit
  • Dwarsbeet: Er is een verandering in de dwarse verhouding van de kaken. Bij het sluiten van de mond belanden een of meer boventanden binnen de ondertanden.
  • Open beet: In dit geval kunnen bij het sluiten van de mond de boventanden geen contact maken met de ondertanden. Bovendien is er een ruimte tussen de twee kaken, wat het kauwen, slikken en de spraakproductie van kinderen beïnvloedt.
  • Overbeet: In dit geval bedekken, bij het sluiten van de mond, de boventanden de ondertanden te veel.

Wat kun je doen om bijtproblemen bij kinderen te voorkomen?

Vaak is het niet mogelijk om bijtproblemen bij kinderen te voorkomen. Maar deze tips in praktijk brengen is handig om voor hun mond te zorgen.

Het is belangrijk om bepaalde gewoonten die het ontstaan van deze stoornissen kunnen bevorderen, te behandelen en op te lossen. Daarom moet je proberen vingerzuigen en het gebruik van fopspenen en flessen nadat kinderen 2 jaar zijn te vermijden, en mondademhaling behandelen.

Het is ook heel handig voor kinderen om verschillende voedingsmiddelen met verschillende texturen en hardheden te eten om de gezichtsspieren te stimuleren. Bovendien is een goede mondhygiëne van vitaal belang om veel voorkomende ziekten te voorkomen die tot vroegtijdig tandverlies kunnen leiden.

Bovendien is, zoals we al zeiden, regelmatig bezoek aan een kindertandarts vanaf jonge leeftijd essentieel. De tandarts zal elk mogelijk probleem in het gebit van kinderen kunnen opmerken en zo snel mogelijk met een goede behandeling beginnen. Tot slot hangen de behandelingen af van de verschillende behoeften van het klinische geval en de leeftijd van elk kind. Tandartsen kunnen bijvoorbeeld het gebruik van interceptieve orthodontie, uitneembare toestellen, of een beugel aanraden.

Het beste is om goed gebruik te maken van de groei en ontwikkeling van botten en tanden van kinderen. Probeer daarom regelmatig aandacht te besteden aan de manier waarop je kind bijt. Aarzel niet een tandarts om raad te vragen als je iets vreemds in het gebit opmerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.