Help je kinderen hun tanden te poetsen zonder je geduld te verliezen

Laten we het hebben over het belang van het helpen van jonge kinderen om hun tanden te poetsen. En hoe je dat kunt doen zonder je geduld te verliezen.
Help je kinderen hun tanden te poetsen zonder je geduld te verliezen

Laatste update: 30 juli, 2021

Volwassenen zijn degenen die kinderen moeten helpen hun tanden te poetsen. Deze taak kan echter een beetje ingewikkeld zijn als kinderen niet meewerken aan hun eigen mondhygiëne.

Ook al lijkt het in het begin misschien moeilijk, het is de moeite waard. Een goede mondhygiëne helpt namelijk ziekten en complicaties te voorkomen. Bovendien verbetert het de levenskwaliteit van kinderen en bevordert het een goede ontwikkeling van de mondfuncties.

Om hierin te slagen, is het belangrijk om te voorkomen dat je je geduld verliest en gefrustreerd raakt. In dit artikel geven we je wat nuttig advies over hoe je kinderen kunt helpen hun tanden te poetsen. Na dit te hebben gelezen, zal het voor hen eenvoudiger zijn om deze gewoonte over te nemen.

Waarom is het belangrijk om kinderen te helpen hun tanden te poetsen?

De mondholte speelt een zeer belangrijke rol in het leven van kinderen: praten, kauwen en eten zijn handelingen die afhankelijk zijn van deze structuur. Daarom is mondhygiëne essentieel voor kinderen om ziekten te voorkomen en de goede ontwikkeling van hun mondfuncties te bevorderen.

Het voorkomen van gaatjes is een van onze belangrijkste doelen bij het helpen van onze kinderen bij het tandenpoetsen. In feite komen gaatjes heel vaak voor tijdens de kindertijd en kunnen ze ernstige gevolgen hebben.

Enkele van de meest voorkomende gevolgen zijn tandbederf en tandverlies, pijn, infectierisico’s en een laag zelfbeeld vanwege het uiterlijk van hun glimlach.

Meisje haar tanden poetsen.

Bovendien helpt mondhygiëne de opbouw van tandsteen, slechte adem en gingivitis te voorkomen. Daarom moet de mondzorg beginnen op de dag dat kinderen worden geboren.

Om dit te doen, moeten kinderen hun tanden goed poetsen, een fluoridepasta gebruiken, een suikerarm dieet volgen en regelmatig naar de tandarts gaan. Hieronder bespreken we enkele aspecten waarmee je rekening moet houden wanneer je je kinderen helpt hun tanden te poetsen.

Hoe kinderen te helpen hun tanden te poetsen?

Mondhygiëne moet al beginnen voordat de tandjes doorkomen. Je moet er zelfs voor gaan zorgen als je kind een baby is, met een natte doek op het tandvlees en de tong. Dit zal helpen om resterende melk, voedsel of bacteriën te elimineren.

Wanneer baby’s tussen de zes en tien maanden oud zijn, beginnen hun eerste tandjes door te komen en dit is het perfecte moment om te beginnen met tandenpoetsen. Daarnaast kun je een beetje fluoridepasta (ter grootte van een rijstkorrel) gebruiken.

Volwassenen zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het goed poetsen van de tanden van kinderen (inclusief de tong) met zachte bewegingen. Zodra tanden in contact komen met de naastliggende tanden, is het tijd om tandzijde te gebruiken. De tandarts zal je echter het beste advies geven over het gebruik en de tijd om het te gaan gebruiken.

Als kinderen tussen de twee en drie jaar oud zijn, leren ze spugen. Dan is het tijd om meer tandpasta (ter grootte van een linze) te gebruiken. En je moet niet vergeten om hen te vertellen dat ze de tandpasta moeten uitspugen en niet doorslikken.

De beste tandenborstel volgens de leeftijd van een kind

Je moet tandenborstels gaan gebruiken zodra de eerste tandjes van je baby doorkomen, en niet eerder. Hier vind je enkele suggesties om de juiste tandenborstel voor je kind te kiezen:

  • Kleine kop: hierdoor kan de tandenborstel alle verschillende delen van de mond reinigen.
  • Zachte nylon borstelharen: dit helpt bacteriële tandplak te verwijderen zonder de mond pijn te doen.
  • Comfortabel handvat: aangezien ouders verantwoordelijk zijn voor het tandenpoetsen van hun kinderen, moeten ze op zoek gaan naar een handvat dat ze comfortabel vinden.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat de tandenborstel die je kiest, kwaliteitscontroletests heeft ondergaan en een acceptatiezegel heeft. Een ander belangrijk kenmerk om rekening mee te houden is de leeftijd van je kind. Merken verkopen namelijk verschillende producten op basis van hun leeftijd.

Als je je kind vraagt om je te helpen bij het kiezen van hun tandenborstel, motiveer je hen om voor hun mondgezondheid te zorgen.

Wat voor tandpasta moet je gebruiken?

Tegenwoordig raden specialisten fluoridetandpasta aan sinds de dag dat kinderen hun tanden gaan poetsen. Tandpasta die tussen de 1.000 tot 1.400 delen fluoride per miljoen bevat, heeft een preventieve werking. Je vindt deze informatie op de verpakking van de tandpasta. Let daar dus op.

Familie hun tanden poetsen.

De hoeveelheid tandpasta die je op de tandenborstel doet, hangt af van de leeftijd van je kind en zijn vermogen om te spugen. In het begin, als ze heel jong zijn, weten ze niet hoe ze dit moeten doen. Gebruik daarom een kleine hoeveelheid tandpasta (ter grootte van een rijstkorrel).

Zodra ze drie jaar oud zijn, kun je meer tandpasta gebruiken (ter grootte van een erwt). Je moet er echter voor zorgen dat kinderen de tandpasta uitspugen. Onthoud dat het jouw verantwoordelijkheid is om de tandpasta op de tandenborstel te smeren.

Denk eraan om op de smaak van de tandpasta te letten en een tandenborstel te kiezen met het favoriete karakter van je kinderen. Dit zal hen motiveren om voor hun mondhygiëne te zorgen.

Tips om te voorkomen dat je je geduld verliest

We hebben het al gehad over het soort tandenborstel dat je moet kiezen. We hebben ook vermeld welke tandpasta je moet gebruiken en wanneer je de tanden van je kinderen moet beginnen te poetsen. Aangezien het echter nogal chaotisch kan zijn om je kinderen te helpen hun tanden te poetsen, geven we je enkele tips om dit te doen zonder je geduld te verliezen:

  • Volwassenen zijn degenen die de tanden van hun kind poetsen: kinderen kunnen spelen en oefenen, maar volwassenen zijn verantwoordelijk voor hun mondhygiëne.
  • Je moet een efficiënte techniek volgen: je moet proberen alle delen van de tanden schoon te maken. Bovendien helpt het volgen van een volgorde je om alle verschillende delen van de mond te bedekken. Als je kinderen te jong zijn en niet meewerken, kun je hun mond openen met je vingers.
  • Gebruik een comfortabele houding: jullie moeten allebei comfortabel zijn terwijl je dit doet. Sommige ouders laten hun kinderen liever op schoot zitten. Op deze manier bevind je je achter hen en is het misschien gemakkelijker om het te doen. Andere ouders staan liever in het bijzijn van hun kinderen. Je moet verschillende posities proberen en degene kiezen die het beste bij jullie past.
  • Wees geduldig: word niet boos op je kinderen. In het begin kunnen ze huilen of weerstand bieden. Onthoud dat liefde en geduld de beste hulpmiddelen zijn om ze te laten samenwerken. Daarnaast kun je liedjes zingen, ze belonen of laten zien hoe je het doet. Trouwens, uitleggen wat je gaat doen en waarom je het gaat doen, is ook een heel goed idee. Je kunt ze zelfs een verhaal voorlezen of er een video over bekijken, en vervolgens kun je oefenen met een pop.

Wanneer kunnen kinderen zelf hun tanden poetsen?

Als kinderen zes jaar oud zijn, beschikken ze al over de juiste psychomotorische vaardigheden om zelf hun tanden te poetsen. Dit betekent echter niet dat volwassenen moeten stoppen met het helpen van hun mondhygiëne.

Papa poetst zijn tanden.

Integendeel, volwassenen zouden hun kinderen moeten motiveren om zelf hun tanden te poetsen en in de gaten te houden dat ze het goed doen. Ze zullen dus de leiding hebben over het onderwijzen en beheersen van het proces. Ze moeten controleren of hun kinderen de tandpasta goed gebruiken en uitspugen.

Bovendien zullen ze kinderen eraan moeten herinneren hun tanden te poetsen en erop aandringen dat ze dat constant blijven doen.

“Door hun tanden goed te poetsen, kunnen kinderen gaatjes voorkomen en voorkomen dat ze aan parodontitis lijden. Daarom is het essentieel om kinderen te leren hun tanden op een effectieve manier te poetsen.”
-Unicef Ecuador-

Als kinderen zes jaar oud zijn, kunnen ze zelf hun tanden poetsen en kunnen ouders hen af en toe helpen. Op deze manier zullen kinderen de gewoonte overnemen en zullen ouders ervoor zorgen dat ze het goed doen.

Zodra kinderen acht jaar oud zijn, zijn ze klaar om het elke keer alleen te doen. Volwassenen moeten ze echter altijd in de gaten houden en helpen als ze het nodig hebben.

Promoot een gezonde gewoonte

De tijd nemen om kinderen te leren hun tanden te poetsen, is heel goed voor hun toekomst. Zelfs als ze eerst huilen of weerstand bieden, zal het hun hele leven goed zijn om deze gewoonte aan te nemen. Je helpt ze niet alleen bij het verzorgen van hun mondhygiëne, ze leren de rest van hun leven ook voor hun lichaam te zorgen. Wellicht ook interessant voor jou

Tandvleespijn bij baby’s kalmeren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tandvleespijn bij baby’s kalmeren

Tandvleespijn is een gevolg van het doorkomen van tandjes bij baby's. Om tandvleespijn bij baby's te behandelen hebben we hier een aantal tips voor...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.