Hoe verzorg je het melkgebit van je kind?

Wanneer de eerste melktandjes van je kind verschijnen, gaat je kind een nieuwe fase in. Tandjes krijgen kan ongemakkelijk zijn, maar het hoort bij het opgroeien. Maar, hoe verzorg je het melkgebit van je kind? Help je kinderen een goede en gezonde mondhygiëne aan te leren die een leven lang mee gaan.
Hoe verzorg je het melkgebit van je kind?

Laatste update: 07 januari, 2021

De kindertijd is een fase die wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke mijlpalen. Tandjes krijgen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. De eerste set melktanden van je kind is een symbool van hernieuwde zelfstandigheid naarmate het ouder wordt. Maar, hoe verzorg je het melkgebit van je kind?

Babytandjes, ook wel melkgebit genoemd, verschijnen tijdens de eerste drie levensjaren. Je behoudt ze echter niet zo lang.

Wanneer een kind vijf of zes jaar oud wordt, vallen de eerste melktandjes er uit, omdat de volwassen tanden doorkomen. Tijd voor de tandenfee om ze op te halen.

Je kind maakt iets mee, wat wij allemaal al mee hebben gemaakt. De overgang van melkgebit naar het gebit van volwassenen kan doorgaan tot je kind tien of elf jaar oud is.

Dit kan pijnlijk of irriterend zijn, maar het is ook noodzakelijk. Het goed verzorgen van het melkgebit is essentieel om problemen later in het leven te voorkomen.

Dus, wat zijn de richtlijnen voor de zorg van melktanden van kinderen? Is er iets belangrijks dat wij moeten weten?

Hoe verzorg je het melkgebit van je kind

1.Poets hun tanden na de maaltijd

In het begin moet je ze helpen. Beetje bij beetje leert je kind echter zelf zijn tanden te poetsen.  Het is erg belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Zorg goed voor je eigen mondhygiëne en je kinderen zullen je voorbeeld volgen.

Ze moeten hun tanden na iedere maaltijd poetsen. Geef speciale aandacht voor de randen van het tandvlees. Zelfs als het wat langer duurt, moeten ze voorzichtig poetsen. Dit helpt om hun melktanden te versterken en grondig te reinigen.

2. Laat het gebit ieder half jaar nakijken

Een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts is essentieel. De meeste kinderen hebben geen last van hun melktanden, maar voorkomen is het beste medicijn. 

De tandarts kan met je kind praten, advies geven en goede gewoontes aanleren.

Het kan zijn dat je kind meer aandacht heeft voor wat de tandarts vertelt, dan wat zijn ouders vertellen. Door de halfjaarlijkse controles bij te houden, wordt ook de angst om naar de tandarts te gaan weggenomen.

Hoe verzorg je het melkgebit van je kind

3. Verzorg het melkgebit van je kind door gezond te eten

Een goed voedingspatroon is erg belangrijk voor een gezond gebit. Wanneer onze voeding bepaalde essentiële voedingsstoffen mist, lijden veel delen van ons lichaam onder de gevolgen – inclusief onze tanden en mond.  

Als je kind een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft, hoef je echter niet bang te zijn. Leer je kind daarom om van alles een beetje te eten. Ze moeten altijd nieuwe voedingsmiddelen proberen, ook als ze er niet per se van houden.

Als ze ouder zijn, kunnen ze hun eigen keuzes maken. Maar voor nu ben jij de baas!

4. Vermijd suikerhoudend eten en drinken

Net als de overgrote meerderheid van alle kinderen houd jouw kind waarschijnlijk ook van alle zoete dingen. Maar, probeer snoep en chocolade tot een minimum te beperken.

Bewaar zoete lekkernijen voor speciale gelegenheden, of eenmaal per week, onder jouw toezicht. Hetzelfde geldt voor frisdrank. Laat je kind wennen aan het drinken van water of suikervrij sap.

Suiker heeft verslavende eigenschappen. Er te veel van eten of drinken tijdens de kindertijd kan effecten hebben waar ze later in hun leven spijt van krijgen.

Als je kind een ochtend- of middagsnack wil, geef hem dan een stukje van zijn favoriete fruit.

5. Praat met je kind

Praten met je kind over zijn of haar gezondheid is belangrijk. Iets wat we vaak over het hoofd zien.

Als we uitleggen waarom we voor het gebit moeten zorgen, kunnen ze zelf wel begrijpen dat bepaald voedsel dat gaatjes veroorzaakt het beste vermeden kan worden.

Kind en tandenpoetsen

Als ouders onderschatten we soms het begripsvermogen van onze kinderen. Meestal zijn kinderen zich meer bewust van dingen dan wij misschien denken.

Geef je kind daarom een blijk van vertrouwen. Grijp de kans om met ze te praten als een volwassene.

Goede gewoontes aanleren hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn veel gezonde en lekkere alternatieven voor snoep of chocolade. Het is gewoon een kwestie van ze leren te kennen. Zelfgemaakte fruitsmoothies zitten bijvoorbeeld boordevol voedingsstoffen en zijn meestal een hit bij kinderen.

Onthoud dat een goede gezondheid van het gebit je kind zal helpen problemen in de toekomst te voorkomen. Hoe eerder ze beginnen, hoe gemakkelijker het zal zijn om goede gewoontes aan te leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.