Het eerste tandje van mijn baby komt door

Het eerste tandje van mijn baby komt door
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Zit je baby al een aantal dagen te kwijlen en doet hij alles wat hij in zijn handen krijgt in zijn mond? Heeft hij zonder reden gehuild? Wellicht voel je aan dat hij pijn heeft en dat dit komt door het doorkomen van het eerste tandje.

Controleer het tandvlees om te zien of het rood en gezwollen is of dat er wat symptomen van scheurtjes zijn. Het is mogelijk dat binnenkort alles zal veranderen en de punt van het eerste tandje zal verschijnen.

Rond de leeftijd van zeven maanden, min of meer, zal je kind een tandje hebben. Over het algemeen breken ze door in het onderste frontale gebied van de mond.

En het is precies op dat moment, wanneer het hele gezin de verschijning van dat parelwitte tandje met applaus toejuicht, dat je baby zich thuis zal voelen.

Natuurlijk, terwijl je eerst door die ongemakkelijke dagen heen gaat, moet je actie ondernemen om het doorkomen van dat eerste tandje te verlichten. En dat moet worden gecombineerd met de aanbevelingen van een kindertandarts.

Lachende baby met vier tandjes
Wanneer moet je beginnen om die ongemakkelijke dagen te plannen? Eigenlijk al vanaf de geboorte.

Als je je afvraagt waarom je zo vroeg moet beginnen, dan moeten we eerst uitleggen dat je kleintje al zijn melktanden al in zijn tandvlees heeft tijdens de negende maand van de zwangerschap.

Deze tanden zijn als kleine zaadjes in zijn mond en ze verrassen sommige mensen met hun vroege verschijning.

Laten we ons voorbereiden

Nu, terwijl bij sommige baby’s hun tanden doorkomen zonder dat ze het merken, voelen anderen veel ongemak. Wat moeten we in het laatste geval doen om ervoor te zorgen dat onze baby zo weinig mogelijk lijdt bij het doorkomen van zijn eerste tandje? We hebben het over eenvoudige maatregelen:

  • Iedereen heeft zijn eigen tempo, dus maak je geen zorgen als een tandje niet binnen vier maanden, zeven maanden of een jaar komt. Met dit in gedachten, geef hem dagelijks zachte massages op het tandvlees. Doe dit met gaas gedrenkt in gekookt water dat is afgekoeld tot kamertemperatuur.
  • Wrijf met wat ijs over het tandvlees, en als het pijn veroorzaakt doe je er een paar druppels pijnstiller op, die je gebruikt om je koorts te verlagen. Er zijn ook pijnstillende, zelfs homeopathische zalfjes. Zorg dat er één in huis is. Het eerste tandje kan door komen als je hem het minst verwacht.
  • Zorg dat je thuis een bijtring voor je baby hebt om in te bijten. Hij zal het met de juiste intensiteit doen.
  • Als hij veel pijn heeft, breng je baby dan naar de kindertandarts. Tandvlees doet pijn, maar niet tot het extreme.
  • Als je baby diarree en hoge koorts heeft, dan komt dat niet door de tandjes. Je kinderarts zal weten wat te doen.
  • Koel een theelepel in de koelkast. Als je het op het ontstoken tandvlees doet, druk je er zachtjes op, zodat het tandje door het tandvlees kan snijden.
  • Als je geen bijtring hebt, dan is een gepelde en koude wortel heel goed om op te bijten. Zorg ervoor dat je het topje er afsnijdt, anders gaat het straks zijn neus in.

Tandverzorging

Volgens de Spaanse Vereniging van Kindergeneeskunde is het een mythe dat de fopspeen het tandvlees vervormt of de tanden van de baby beschadigt.

Bovendien kan het tot de leeftijd van drie jaar gebruikt worden, omdat het kalmerend werkt bij huilen, helpt bij het slapen en stress vermindert.

Recente studies relateren hun gebruik, vooral tijdens de slaap, met een verminderd risico op wiegendood.

Daarnaast is borstvoeding erg belangrijk. Het is bewezen dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen, minder malocclusie problemen zullen hebben (een slechte beet).

Het zuigen aan de borst zorgt voor een juiste groei van al de tandjes van je baby en de ontwikkeling van zijn mond.

Baby met blauwe tandenborstel

Het eerste tandje van mijn baby

Het feit dat hij nog steeds geen tanden heeft, betekent niet dat de mond van je baby niet wordt blootgesteld aan bacterieel verval. Daarom is het raadzaam om zijn tandvlees dagelijks schoon te maken met een vochtige doek.

Zodra het eerste tandje doorkomt, moet je deze met een vochtig gaasje schoonmaken. Vervolgens bied je water aan om alle resten te verwijderen. Als hij in slaap valt tijdens het drinken uit de fles, maak hem dan schoon als hij wakker wordt. Melkresidu bevat namelijk bacteriën.

Nadat het eerste tandje (onderste centrale snijtand) is doorgekomen, verschijnt zijn partner al snel. De centrale snijtanden zullen dan doorkomen, gevolgd door de laterale snijtanden en de hoektanden.

Uiteindelijk ongeveer 30 maanden later de kiezen (sommige zullen het in meer of minder tijd krijgen) wanneer ze een volledige set van 20 tanden hebben.

Houd er rekening mee dat de verzorging van melktanden de gezondheid van de permanente tanden beïnvloedt.

Dat is de reden waarom na een jaar, wanneer je kind 8 tanden heeft, je een tandenborstel moet gaan gebruiken en je kind moet gaan leren om te spoelen met water.

En omdat ze het leuk vinden om mama na te doen… zul je zien dat je baby veel plezier zal hebben met het uitspugen van het water! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.