Leer je kind tandenpoetsen

29 juni 2018

Mondhygiëne betekent onder andere dagelijks tandenpoetsen en is essentieel voor de goede gezondheid van je kind. Het is niet waar dat, omdat het melktanden zijn, of omdat ze heel klein zijn, of omdat de eerste kiezen veel sterker zijn, je er minder zorg aan hoeft besteden.

Mama, papa en de rest van de gezinsleden moeten ervoor zorgen dat tandenpoetsen goed gebeurt en dat je kleintjes in huis goed voor hun tanden zorgen. Ook als ze er geen zin in hebben.

Hier zijn een aantal tips om je kinderen het tandenpoetsen aan te leren.

Melktanden

Babytandjes, melktanden, wisselgebit en de eerste tanden… zo worden de eerste tanden die bij mensen verschijnen genoemd.

Het begint rond de leeftijd van 6 maanden, en bij sommigen al eerder. Dit gebit blijft tijdens de eerste jaren van het leven tot ongeveer de leeftijd van 7 of 8 jaar. Dan worden ze vervangen door permanente tanden.

Melktand is uitgevallen

Deze kleine, schattige witte tandjes helpen kinderen om zichzelf te voeden: ze bijten en kauwen op eten en bereiden de voeding dus voor voor de opname en afbraak tijdens de vertering. Ze hebben dezelfde functie als permanente tanden hebben bij volwassenen.

Daarom hebben melktanden net zoveel aandacht nodig als de permanente tanden. Goed tandenpoetsen is een van de dingen die bij kinderen van jongs af aan ingeprent moet worden.

Tandenpoetsen bij melktanden

De melktanden poetsen is een hygiënische techniek dat het mogelijk maakt om alle tanden, tandvlees en de tong goed schoon te maken.

Als je tandenpoetsen niet goed doet of niet vaak genoeg, zullen bacteriën en tandplak gaatjes veroorzaken.

Je moet deze routine invoeren en je kinderen aanleren hoe ze op de juiste manier hun tanden moeten poetsen. Mama moet uitleggen dat:

  • Je de boventanden aan de binnen- en buitenkant goed moet poetsen.
  • De tanden van het ondergebit van onder naar boven gepoetst moeten worden, zowel aan de binnen- als de buitenkant.
  • Je de tong ook moet poetsen.

Als tandenpoetsen gedaan wordt zoals het hoort, wordt het laagje bacteriën op de tanden verwijderd. Het tandvlees en de tanden blijven beiden beschermd.

Ouders moeten hun kind leren dat ze regelmatig hun tanden moeten poetsen:

  • Na ieder ontbijt.
  • Dan na de  lunch.
  • Na het avondeten.
  • Voordat je naar bed gaat.

In principe dus altijd als ze iets hebben gegeten.

Goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne betekent niet alleen regelmatig en correct je tandenpoetsen.

Je moet weten dat veel andere maatregelen ook nodig zijn om de kleine tandjes van je kind gezond te houden zodat hij ze kan gebruiken zolang hij ze heeft.

Het kind moet bijvoorbeeld oppassen om niet te vallen. Niet dat we onze kinderen moeten overbeschermen als ze met andere kinderen spelen, maar moeders moeten zich bewust zijn van mogelijke gevaren die een risico vormen voor het kind.

Eerste tandjes

Melktanden zijn gevoelig voor breken en splinteren, wat erg pijnlijk kan zijn als je het niet behandelt.

Ook worden er vaak snoepjes, lollies en andere harde dingen aan kinderen gegeven, waar je normaal niet op zou moeten bijten.

Als je je kinderen dit soort snacks laat eten, moet je er ook voor zorgen dat ze hun tanden goed poetsen na het snoepen. En zorg ervoor dat je kind niet in deze harde snoepjes bijt met andere tanden dan hun hoektanden.

Geef je kind dan liever kapotgeslagen harde snoepjes. Of leer hen om er veilig op te zuigen en ze nooit door te bijten of op ze te kauwen.

Gaatjes in het melkgebit

Als je kind klaagt of vertelt dat ze pijn hebben bij koud eten of door eten dat warm is, breng hem dan naar een tandarts. Hij heeft waarschijnlijk een gaatje in zijn tanden.

Gaatjes moeten zo snel mogelijk gevuld worden om grotere complicaties te voorkomen. Daarbij zal een kind met gaatjes als ze pijn hebben moeite hebben om te eten. Ze stoppen vervolgens met goed eten.

Tenslotte, als er gaatjes zijn, zelfs als ze gevuld zijn, zijn de tanden zwakker dan voorheen. Als ze gebruikt worden om te kauwen op harde dingen, dan kunnen ze breken of de vulling kan loslaten. Vergeet dit niet.

De mondhygiëne van je kind is afhankelijk van hoeveel tijd je eraan besteed en aan de begeleiding en training die je aan je kind geeft.