Is fluoride goed of slecht voor kinderen?

Is fluoride goed of slecht voor de mondgezondheid van een kind? Sommige ouders zijn bang dat het niet veilig is voor hun kleintjes. We vertellen je alles over dit mineraal en hoe het de mond en de tanden van je kind ten goede komt.
Is fluoride goed of slecht voor kinderen?

Laatste update: 16 juni, 2021

Het is normaal dat ouders zich afvragen of het gebruik van fluoride veilig is voor hun kinderen. Het is logisch om je af te vragen of er risico’s zijn, wat de aanbevolen concentratie is en hoe het aan kinderen moet worden toegediend.

Er kunnen verwarring en twijfel ontstaan omdat de American Dental Organisation (ADA) enkele jaren geleden aanraadde om geen fluoride te gebruiken voordat een kind 2 jaar oud was of totdat het kon spugen.

Tegenwoordig, en sinds 2014, is dezelfde vereniging echter van gedachten veranderd. Na uitgebreide beoordelingen en onderzoek suggereert het nu dat we het in kleine hoeveelheden kunnen gaan gebruiken zodra de tandjes verschijnen.

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijk voorkomend chemisch element. We kunnen het vinden de bodem, lucht en water. De concentratie in water hangt af van de oorsprong.

Daarnaast kunnen we het ook in kleine hoeveelheden vinden in sommige voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan blauwe vis, groenten (kool en spinazie), fruit (druiven), granen (tarwe en rijst) en in zwarte thee.

Tandenpoetsen met tandpasta met fluoride

Dit mineraal is zeer nuttig in de tandheelkundige zorg vanwege de effectiviteit bij het voorkomen van gaatjes. In combinatie met tandglazuur verandert het hydroxyapatiet waaruit de tanden bestaan in fluorapatiet. Dit materiaal is veel beter bestand tegen de werking van bacteriële zuren.

Waarom zouden kinderen fluoride moeten gebruiken?

Fluoride speelt een belangrijke rol bij het versterken van de tanden en botten van kinderen. Zoals eerder vermeld, verbetert het de kwaliteit en weerstand van het glazuur tegen de werking van zuren die door bacteriën in de mond worden geproduceerd. Op deze manier kan het het ontstaan van tandbederf voorkomen en zelfs de eerste tekenen van deze aandoening te behandelen.

Cariës is een van de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Het is een multifactoriële aandoening waarbij de bacteriën in de mond, in combinatie met andere voedings- en sociale factoren en de individuele kenmerken van een persoon, zuren produceren die mineralen uit de tanden verwijderen.

De eliminatie van deze bacteriën op een mechanische manier, door middel van tandenpoetsen, is van fundamenteel belang om deze ziekte te voorkomen. Experts hebben bewezen dat het gebruik van fluoriden in de mond het risico op cariës vermindert.

Enerzijds bestaat de werking ervan uit het remmen of vertragen van de demineralisatie van het glazuur. Aan de andere kant bevordert het remineralisatie wanneer kristallen al verloren zijn gegaan. Bovendien vermindert de aanwezigheid ervan in de mond de proliferatie van bacteriën.

Hoe fluoride gebruiken bij kinderen?

Je kunt fluoride op twee manieren introduceren. Een daarvan is via de systemische route, namelijk door de inname van een product dat het mineraal bevat. De andere is de actuele route, waarbij je het direct in de mond aanbrengt.

De systemische route

Via deze route komt het fluoride het organisme binnen via voedselopname of drinkwater. Het wordt geabsorbeerd door het spijsverteringsslijmvlies, komt vervolgens in de bloedbaan en wordt dan naar de weefsels gedistribueerd. Het komt zo voornamelijk in botten en tanden terecht.

De meest gebruikelijke manier om fluoride via deze route op te nemen, is via drinkwater. Je moet er voor zorgen dat het water een optimale en veilige concentratie heeft (0,7 tot 1,2 milligram per liter). Hogere niveaus kunnen namelijk giftig zijn, en lagere niveaus kunnen het gebruik van supplementen vereisen bij patiënten met een hoog risico op tandbederf.

Over het algemeen bevat openbaar kraanwater optimale niveaus van fluoride en is het veilig voor de algemene bevolking.

De systemische werking van fluoride bij kinderen vindt plaats in de pre-eruptieve periode, dat wil zeggen wanneer de tanden nog in de botten worden gevormd. De beschikbaarheid ervan tijdens de preventie van cariës is gunstig, maar het effect ervan op de preventie van cariës is minder effectief dan via de plaatselijke route.

De plaatselijke route

In dit geval wordt fluoride rechtstreeks op de doorgebroken tanden aangebracht. De meest effectieve manier is om dit te doen wanneer de tand net is doorgebroken, omdat deze in dit stadium poreuzer is en het mineraal beter kan opnemen. We hebben het hier over het gebruik van tandpasta’s, mondspoelingen, gels en vernissen die tandartsen gebruiken.

Blij meisje bij de tandarts

Fluoride tandpasta is wat elke ouder thuis bij hun kinderen gebruikt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de fluorideconcentratie geschikt is voor de leeftijd van het kind.

De ADA (Engelse link) beveelt aan dat de concentratie van fluoride in tandpasta voor kinderen van 0 tot 3 jaar 500 delen per miljoen (ppm) is. Van 3 tot 6 jaar moet het 1000 ppm zijn en voor kinderen ouder dan 6 jaar 1500-2000 ppm.

Aangezien het mineraalgehalte hoger is in de laatste groep, moet je voorzichtig zijn met hoeveel tandpasta je op hun tandenborstel doet en moet je proberen te voorkomen dat ze het doorslikken.

Zoals we al zeiden, vinden experts het nu gepast om mondhygiëne met fluoridetandpasta te beginnen zodra de tanden doorkomen. Breng slechts een klein stipje pasta aan op de tandenborstel (kleiner dan een rijstkorrel) en reinig niet vaker dan twee keer per dag met de tandpasta.

Door het hoofdje van de baby iets naar beneden te kantelen, kunnen de tandpasta en het speeksel naar beneden lopen en slikt de baby niet zo veel van het product door.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar moet de hoeveelheid tandpasta zo groot zijn als een erwt en moeten kinderen worden aangemoedigd om de tandpasta uit te spugen en niet door te slikken. Dit is de leeftijd waarop ze beginnen te leren spugen. De volwassenen moeten poetsen tot het kind 6 of 7 jaar oud is en daarna moeten ze toezicht houden.

Andere fluorideproducten voor kinderen

Wat betreft fluoridespoelingen, zal de tandarts degene zijn die ze moeten voorschrijven, afhankelijk van het individuele risico op tandbederf bij het kind. Over het algemeen zullen ze ze niet aanbevelen voordat het kind zes is, omdat ze moeten weten hoe ze het correct moeten uitspugen.

Bovengenoemde gels en vernissen zijn bedoeld voor professioneel gebruik. De tandarts past ze toe volgens de behoeften van het kind. Het is gebruikelijk om fluoride-applicaties toe te passen op recent doorgebroken permanente tanden.

Risico’s van fluoridegebruik bij kinderen

Fluorose

Het regelmatig gebruik van fluoride vormt geen risico voor de menselijke gezondheid. Het meest voorkomende geassocieerde gevaar is tandfluorose, hoewel dit niet erg gebruikelijk is.

Deze aandoening wordt veroorzaakt door de overmatige consumptie van fluoride tijdens de periode van tandvorming. Vanaf de leeftijd van 8 jaar, nadat alle tanden in de mond van het kind zijn verschenen, verdwijnt het risico.

Fluorose wordt ook geassocieerd met het gebruik van water met een hoog fluoridegehalte in een bepaald gebied, water dat niet correct is geanalyseerd. Er is geen groot risico bij het plaatselijk gebruik van tandheelkundige producten, behalve in gevallen van onopzettelijke overmatige inname.

Fluorose verschijnt als witte, gele of bruine vlekken op het tandoppervlak, afhankelijk van hoe aangetast de tanden zijn. Het heeft meestal geen invloed op de tandfunctie of veroorzaakt geen pijn. Er is alleen een verandering in het uiterlijk.

Om het risico op tandfluorose te verminderen, is het belangrijk om het fluoridegehalte in het drinkwater te controleren. Het is ook belangrijk om een tandpasta te gebruiken met de juiste concentratie van het mineraal voor de leeftijd van het kind en om alleen de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken.

Doorslikken tandpasta

Het kind leren spugen en de tandpasta niet door te slikken is ook nuttig. Tandenpoetsen tot 6 jaar moet worden uitgevoerd door een volwassene en daarna onder toezicht. Het is ook een goed idee om het product buiten het bereik van kinderen te houden.

Als het kind een kleine hoeveelheid tandpasta inslikt, is dat geen probleem. Als het een relatief grote hoeveelheid is en het kind slikt of eet de tandpasta voor welke reden dan ook, dan kan het maagklachten krijgen.

In deze gevallen moet je voor de zekerheid je kinderarts raadplegen of de hulpdiensten bellen. Experts raden aan om ze dan melk te geven, omdat calcium zich bindt aan de fluoride in de maag.

Kinderen vinden tandenpoetsen vaak leuk

De voordelen van fluoride wegen zwaarder dan de risico’s

Het gebruik van fluoride bij kinderen helpt goed bij het voorkomen van gaatjes, een veel voorkomende aandoening bij jonge kinderen. De sleutel is om een balans te vinden tussen het geven van voldoende fluoride om gebitsproblemen te voorkomen en het niet te veel geven en het veroorzaken van andere problemen. Fluoridetandpasta die men correct gebruikt is echter veilig.

Bij twijfel over het gebruik van fluoride bij kinderen kun je altijd het beste je tandarts raadplegen. De tandarts evalueert het risico op gaatjes en kunnen voor elk specifiek geval het juiste advies geven.

Als je liever tandpasta zonder fluoride gebruikt, moet je weten dat dit alleen maar helpt om de tanden schoon te maken en een aangenaam gevoel en smaak in de mond achterlaat. Het beschermt niet tegen gaatjes op dezelfde manier als fluorideproducten.

Ongeacht de gemaakte beslissing is het altijd belangrijk om de tanden van je kind te poetsen om ervoor te zorgen dat tandplak wordt verwijderd. Het is ook belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Bezoeken om de zes maanden zorgen voor vroege detectie van eventuele problemen en vroegtijdige actie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Toaza Pacheco, Ana MarielaAplicación tópica del flúor en piezas permanentes de pacientes de 10 años de la Unidad Educativa 11 de Noviembre de Riobamba. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Pacheco, Athina Edurner Fernández, Sandra Daniela Guevara Cabrera, and Clara Luisa del Carmen Henckell Sime. “ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN.” Salud & Vida Sipanense 6.2 (2019): 4-14.
  • Gutiérrez, Jesús Rivas, and Leticia Huerta Vega. “Fluorosis dental: Metabolismo, distribución y absorción del fluoruro.” Revista de la Asociación dental Mexicana 62.6 (2005): 225-229.
  • Arrieta-Vergara, Katherine M., Farith González-Martínez, and Luzmayda Luna-Ricardo. “Exploración del riesgo para fluorosis dental en niños de las clínicas odontológicas universidad de Cartagena.” Revista de salud pública 13 (2011): 672-683.
  • Hidalgo-Gato Fuentes, Iliana, et al. “Fluorosis dental: no solo un problema estético.” Revista Cubana de Estomatología 44.4 (2007): 0-0.
  • Pahuara Romero, Joel Bryan. “Fluorosis dental y la relación con la concentración de fluor en el agua de consumo en niños de 6 a 12 años de edad en el distrito de San Bartolome, Huarochiri–Lima 2019.” (2020).
  • Cabello Marquez, Juan José. “EFICACIA DEL USO TOPICO DE FLUOR PARA LA PREVENCIÓN DE CARIES DENTAL EN NIÑOS DE 6 AÑOS DEL CENTRO POBLADO SANTA ROSA DE SIRABAMBA, HUANUCO 2018.” (2019).
  • Joison, Agustín Néstor, and Pablo Ruben Gargantini. “Estudio del pH y niveles de flúor en saliva y placa dental en niños con dentición permanente temporaria y mixta.” (2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.