Een fopspeen gebruiken: feiten en mythes

Een fopspeen gebruiken: feiten en mythes
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Vanaf de geboorte kiezen veel ouders ervoor om hun baby een speentje of fopspeen te geven om hen te kalmeren en troosten op crisismomenten.  

De speen is ook om te voorkomen dat baby de slechte gewoonte van duimzuigen oppikt. Al is dit niet altijd mogelijk. Als je besloten hebt om je baby een fopspeen te geven, heb je waarschijnlijk al allerlei verschillende meningen over het onderwerp gehoord.

Veel moeders denken dat fopspenen een slecht idee zijn voor baby’s en vermeden moeten worden. De waarheid is dat een speen soms geschikt kan zijn: als een baby slaapt, ziek is of gewoon om de baby te kalmeren als hij zenuwachtig is, samen met jouw liefde en aandacht.

Een speen gebruiken als baby tast niet je spraak, je tanden of iets anders aan.

Pediatrische tandartsen en dokters zullen je vertellen dat een speen gebruiken altijd beter is dan aan een duim of vingers zuigen.

Hier zijn een aantal veelvoorkomende mythes en waarheden over het gebruik van een speen.

Baby met fopspeen

Je kind zal altijd zijn fopspeen willen

Mythe. Heb je ooit een 10-jarig kind zien slapen met een fopspeen in zijn mond? Waarschijnlijk niet. Aan de andere kant kunnen baby’s die duimen deze gewoonte wel jarenlang volhouden. Dit kan gewrichtsproblemen veroorzaken en zelfs tandvleesproblemen die ervoor zorgen dat hun tanden niet recht groeien.

Een fopspeen helpt baby’s om zichzelf te troosten omdat zuigen psychologisch kalmerend is voor ze. Een fopspeen gebruiken wordt alleen een probleem als het te lang doorgaat.

Het is echter het beste om de speen alleen met bedtijd te gebruiken, of als de baby in zijn wiegje is. Als je het gebruikt terwijl de baby slaapt, kan het wiegendood bestrijden.

Als je borstvoeding geeft, zal de baby niet aan je borst aanleggen

Waar. Dit is geen mythe, het is waar. As je begint met borstvoeding, kun je beter een paar weken wachten voordat je een speen introduceert. Zorg ervoor dat je baby de juiste manier van aanhappen aan de tepel begrijpt. Ze zouden het verschil moeten kunnen weten tussen de ene zuigbeweging en de andere.

Baby zuigt op fopspeen

Het ene speentje is beter dan het andere

Waar. Ook al komen veel speentjes met de bewering dat ze beter zijn dan de anderen, het is waar dat sommige speentjes beter zijn voor je baby. Bijvoorbeeld, een te kleine fopspeen kan tot verstikking leiden.

Geef je baby een speen die geschikt is voor zijn leeftijd. Het zou gemaakt moeten zijn uit een massief stuk, zodat er geen risico is dat het kapot gaat in de mond van het kind.

Een speen gebruiken is slecht voor de tanden van je kind

Mythe. Een fopspeen heeft geen invloed op de tanden van je kind, tenzij je het in sap of honing dipt. Dit kan gaatjes veroorzaken.

Er zit echter toch wel iets waarheid in deze mythe. Als je baby constant een fopspeen gebruikt, kan dit leiden tot een versmalling van hun gehemelte, het kan de stand van de tanden verschuiven en een slechte houding van de tong veroorzaken… Maar alleen als ze de speen te lang gebruiken.

Weet jij nog andere mythes over speentjes, of andere waarheden die je met ons zou willen delen? Onthoud dat je langzaam te werk moet gaan als je wilt dat je baby de gewoonte van een speen afleert.

Hoe heb jij je baby geleerd om te stoppen met een fopspeen? Was het makkelijk of moeilijk? Vertel ons je ervaringen.  Wellicht ook interessant voor jou

Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?

Duimzuigen is een gewoonte die mindere achter zouden moeten laten als ze ouder worden, om problemen zoals gehemeltedefecten te vermijden. Een nieuw...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.