Sleutels om de beste tandarts voor je kind te kiezen

De beste tandarts voor je kind kiezen is een heel belangrijke taak, want hij is de vakman die nog vele jaren voor de gezondheid van de mond van je kind zal zorgen.
Sleutels om de beste tandarts voor je kind te kiezen

Laatste update: 18 september, 2021

Om voor de mondgezondheid van je kind te zorgen, moet je zo snel mogelijk naar de tandarts gaan en zorgen voor regelmatige bezoeken. Maar… weet je hoe je de beste vakman voor je kind kunt kiezen? Aanbevelingen van vrienden, familie, of het web zijn altijd welkom. Maar er zijn nog andere belangrijke factoren om rekening mee te houden. In dit artikel delen we met je enkele sleutels waarmee je rekening moet houden als je de beste tandarts voor je kind zoekt.

De leeftijdsrange die de tandarts van je kind ontvangt

Als het op het kiezen van een tandarts aankomt, kies je best voor een pediatrische tandarts die de mondhygiëne verzorgt van de vroege kinderjaren tot de adolescentie. Een breed leeftijdsbereik voorkomt dat je verschillende keren van professional moet veranderen.

Bovendien zal een tandarts die je kind al kent van toen het klein was een grotere band van vertrouwen en genegenheid kunnen scheppen. Dit zal de bezoeken aangenamer maken.

Tegelijk zal een tandarts die kinderen van verschillende leeftijden behandelt, de mondgezondheid van al je kinderen kunnen verzorgen. Dus, als je meerdere kinderen hebt, kunnen ze allemaal samen naar dezelfde tandarts.

Hoe wordt je kind behandeld?

Klein meisje is blij bij de tandarts

Let op de manier waarop de tandarts zich gedraagt en met je kleintje communiceert. Dat is namelijk ook een sleutel om rekening mee te houden. Zoek een vakman die op een respectvolle, leuke en liefdevolle manier te werk gaat. Iemand die weet hoe hij met kinderen moet omgaan.

Bij pediatrische patiënten zijn de professionele behandeling en de manier waarop de arts het consult afhandelt heel anders dan bij een volwassen patiënt. De tijden zijn meestal korter en tijdens de controle zijn er waarschijnlijk momenten voor spelletjes of demonstraties.

Wat kindertandartsen kenmerkt is wachten, luisteren en oneindig geduld hebben. Het is belangrijk dat kinderen kunnen uitdrukken hoe ze zich voelen over de behandeling die ze zullen krijgen. Ze moeten staan te popelen om naar de tandarts te gaan in plaats van bang te zijn. Een begripvolle, respectvolle en vriendelijke vakman zal er zeker voor zorgen dat ze zich zekerder voelen.

Kijk hoe de tandarts werkt!

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste tandarts voor je kind is de manier waarop ze werken. Behalve hoe je een band met ze opbouwt, moet je ook rekening houden met de details die we hieronder vermelden:

Hoe gemakkelijk (of moeilijk) het is een afspraak te krijgen

Het is belangrijk er rekening mee te houden of de professional een strak schema heeft, want het is belangrijk dat hij openingen beschikbaar heeft als jij een afspraak wilt maken.

Weten dat je op de tandarts van je kind kunt rekenen telkens je hem nodig hebt, is een fundamenteel aspect als het gaat om het opbouwen van een goede professionele band.

Beroepservaring

Informeer naar hun academische opleiding, de specialisaties die ze gevolgd hebben, en vooral naar hun vermogen om met rede en in begrijpelijke taal op je zorgen te reageren.

Weten waarin ze gespecialiseerd zijn is nuttig. Je hebt die diensten in de toekomst namelijk misschien nodig zonder een verwijzing naar een andere beroepsbeoefenaar te hoeven vragen. Als de tandarts bijvoorbeeld gespecialiseerd is in orthodontie en je kind heeft een beugel nodig, dan kun je rechtstreeks naar hem toe gaan om het probleem op te lossen.

Praktijkfaciliteiten

Je moet nagaan of de praktijk van de tandarts goed uitgerust is. Kijk of het modern en schoon is. Of de temperatuur passend is, en of de geur aangenaam is voor je kind.

Een ruime, comfortabele wachtkamer met kinderdecor en speelgoed om mee te spelen terwijl ze op hun afspraak wachten, geeft de ruimte warmte. Het zorgt ervoor dat kleintjes zich welkom voelen.

Sommige tandartspraktijken hebben zelfs schermen voor de tandartsstoel, zodat kinderen films of series kunnen kijken terwijl ze behandeld worden. Zo kunnen ze afgeleid worden en zich ontspannen tijdens de behandeling.

Professionele uitstraling

De manier waarop de tandarts zich kleedt (Spaanse link) is heel belangrijk als je met kinderen werkt. Het gebruik van kleurrijke jasjes, met kindermotieven of zelfs grappige kostuums of brillen, kan de beroepsbeoefenaar helpen nog dichter bij de patiënt te komen. Het zal de kleine ook helpen zich meer op zijn gemak en ontspannen te voelen tijdens het consult.

Wat te doen als de tandarts van je kind je niet bevalt?

Het is het recht van de patiënt en van de gezondheidswerker om te kiezen naar wie ze gaan of wie ze behandelen. Dus als jij of je kind niet tevreden zijn over de ontvangen zorg, is dat een goede gelegenheid om te overwegen van kindertandarts te veranderen.

Er zijn veel redenen waarom een beroepsbeoefenaar niet geschikt kan zijn om voor de mondgezondheid van je kind te zorgen. Hier zijn er een paar:

 • De behandeling duurt langer dan verwacht of er wordt geen vooruitgang gezien. Bedenk echter dat de zorg voor kinderen soms langer kan duren dan bij volwassenen.
 • De kosten van de behandeling stijgen zonder duidelijke reden.
 • Afspraken worden vaak verzet of de kantooruren worden veranderd.
 • De wachttijd is te lang voor je kind.
 • Gebrek aan hygiëne, rommel, of vuil in de praktijk.
 • Je bemerkt een gebrek aan communicatie met de professional, de behandeling is niet zoals verwacht, of je merkt een gebrek aan belangstelling voor je kind.
 • Het kind voelt zich niet veilig, uit angst voor de professional, of weigert zich te laten verzorgen.

Als je een van deze problemen ontdekt, probeer ze dan met de professional te bespreken. Kunnen ze die niet met een respectvolle dialoog oplossen en neemt het gevoel van wantrouwen toen? Dan is het beter een andere tandarts voor je kind te zoeken.

Een kindertandarts vinden die je kind en gezin een gevoel van veiligheid geeft is het meest wenselijke scenario, want vaak brengen we onze eigen angst (Spaanse link) over op onze kinderen en dat beïnvloedt de professionele relatie.

De beste tandarts voor je kind

Sleutels om de beste tandarts voor je kind te kiezen

Als de eerste tandjes in de mond van je baby verschijnen, vóór hun eerste verjaardag, is het belangrijk het eerste bezoek aan de kindertandarts te brengen. Daarna moeten ze doorgaan met regelmatige controles, minstens om de zes maanden.

Regelmatige bezoeken maken het mogelijk de groei en ontwikkeling van de mond, het uitvallen van de tanden en kiezen te evalueren, en eventuele schadelijke gewoonten of ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Bovendien kan de tandarts advies geven aan ouders over de richtlijnen voor mondverzorging die ze hun kinderen moeten geven.

Zoals je ziet, maakt de tandarts vanaf dat kinderen jong zijn deel uit van hun gezondheidszorg. Daarom is het belangrijk de beste tandarts voor je kind te kiezen. Volg onze adviezen op en de mond van je kind zal in goede handen zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer wisselen melktanden voor het blijvend gebit?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wanneer wisselen melktanden voor het blijvend gebit?

Kinderen beginnen over het algemeen hun melktanden te wisselen op de leeftijd van vijf. Ze worden geleidelijk vervangen door permanente tanden. • Hermida, Laura, et al. Preferencia de pacientes niños y sus padres respecto a la vestimenta y sexo del odontopediatra. Actas Odontológicas 14.1 (2017): 33-42.
 • Bohada Martínez, María Camila, Carlos Giovany Benavides Ramírez, and Carlos Andrés Quiñones Corredor. Imaginarios de odontopediatras, niños y padres, atendidos en las clínicas odontológicas de la UEB sobre el Ratón Pérez.
 • Larrea Llerena, Manuel Alejandro, and Emily Marie Sig-Tu Rodriguez. Ansiedad dental en niños y sus madres en la clínica de Odontopediatría de la Universidad de GUAYAQUIL. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
 • Quispe Huaman, Maria del Carmen. Nivel de ansiedad en niños de 3 a 11 años en relación a la ansiedad materna en el servicio de odontopediatría del Hospital Regional del Cusco, 2017. (2017).
 • Cartes, Paulina Jovanna Gacitúa, et al. Principales beneficios de un tratamiento de ortodoncia en niños. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/457
 • Mesones Alvitres, Manuel Antonio, and Gina Paola Romero Campos. Necesidad de tratamiento ortodóntico en niños y su relación con el nivel de información en padres acerca de oclusión y maloclusión en un colegio de la provincia de Chiclayo, 2017. (2018).
 • Sandoval, Paulo, and Betty Bizcar. Beneficios de la implementación de ortodoncia interceptiva en la clínica infantil. International journal of odontostomatology 7.2 (2013): 253-265.
 • López Calero, Jonathan Isaac. Temor hacia el odontólogo en niños menores de 5 años. Revista Eugenio Espejo 14.2 (2020): 51-60.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.