Wat is een gehemelte-expander en wanneer wordt hij gebruikt?

Een gehemelte expander is een van de meest voorkomende interceptieve orthodontische hulpmiddelen en wordt gebruikt om beetproblemen te corrigeren.
Wat is een gehemelte-expander en wanneer wordt hij gebruikt?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 27 augustus, 2023

Een gehemelte expander is een van de meest voorkomende hulpmiddelen bij interceptieve orthodontische behandelingen. Het wordt gebruikt om beetproblemen te corrigeren die veroorzaakt worden door een te smal gehemelte. Dit mondapparaat wordt gebruikt tijdens de kindertijd als de botten van de kleine nog groeien. Ontdek meer informatie in dit artikel.

Met deze hulpmiddelen is het mogelijk de ontwikkeling, grootte en plaatsing van de kaak te begeleiden en te stimuleren en het gehemelte te verbreden. Dit corrigeert de beetproblemen van het kind en voorkomt gecompliceerdere aandoeningen. Het voortbestaan van een zeer klein gehemelte daarentegen vereist in de toekomst veel complexere en invasieve behandelingen.

Wat is interceptieve orthodontie?

Voordat we ons richten op de kenmerken van een gehemelte expander, is het belangrijk om te begrijpen wat interceptieve orthodontie is en waarom een beugel in de kindertijd wordt gebruikt. Dit type behandeling wordt in de kindertijd uitgevoerd om te profiteren van (Spaanse link) de botgroei en om beetanomalie veroorzaakt door botproblemen te corrigeren.

Afhankelijk van de behoeften van elk geval probeert een orthodontist de groei van de gezichtsbeenderen te sturen, te stimuleren of af te remmen. Hiervoor worden verschillende soorten hulpmiddelen gebruikt, waaronder gehemelte expanders. Door in te werken op de ontwikkeling van de kaken, bereiken de botten een adequate grootte en positie.

Door interceptieve orthodontie toe te passen kunnen bijtproblemen vroegtijdig en op eenvoudige wijze worden opgelost en zo wordt voorkomen dat ze zich verder ontwikkelen. Het wordt aanbevolen tijdens de kindertijd, tot 12 jaar, wanneer de fase van tandvervanging meestal is voltooid en de botontwikkeling is gestabiliseerd.

Wat is een gehemelte expander?

Wat is een gehemelte-expander en wanneer wordt hij gebruikt
Als het gehemelte erg samengedrukt, klein en gewelfd is in het midden, kan een gehemelte expander het vergroten.

Zoals de naam al aangeeft, maakt dit apparaat het mogelijk om het gehemelte van de mond te verbreden als het erg smal is. Het wordt ook wel een gehemelte expander genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat het gehemelte van een kind zich niet normaal ontwikkelt. Genetische factoren, mondademhaling en duimzuigen zijn enkele veel voorkomende oorzaken.

Als het hoge gehemelte niet wordt gecorrigeerd, veroorzaakt het problemen als een verdringing van het gebit, kruisbeet en ongemak bij het eten en ademen. Het tast ook de esthetiek van de glimlach en het gezicht aan. Een gehemelte expander helpt het maxillaire bot te vergroten.

Welke problemen worden behandeld met een gehemelte expander?

Een gehemelte expander kan mondproblemen behandelen die veroorzaakt worden door een te smalle of te diepe bovenkaak. Zoals we je al vertelden, kan dit een genetische oorzaak hebben of ontstaan zijn door schadelijke gewoonten, zoals mondademhaling, duimzuigen of langdurig gebruik van fopspenen of flessen.

Het hebben van een ogivaal gehemelte kan bij kinderen verschillende mondproblemen veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Kruisbeet: de bovenkaak is erg smal en sluit niet goed aan op de onderkaak. Hierdoor bijten sommige ondertanden bij het sluiten van de mond buiten of voor de boventanden.
  • Druk op de tanden of crowding: het gebrek aan ruimte in de kaak zorgt ervoor dat de tanden en kiezen niet op hun plaats staan en elkaar overlappen. Verdringing van de tanden tast de esthetiek van de glimlach aan, bemoeilijkt de mondhygiëne en verhoogt de kans op gaatjes en parodontale aandoeningen.
  • Eruptieproblemen: soms kunnen tanden en kiezen de eruptie van een blijvende tand blokkeren en verhinderen. Met een palatale expander wordt ruimte gecreëerd in de kaak, zodat de vastzittende tand naar buiten kan komen zonder dat een meer invasieve ingreep nodig is.

Gehemelte expanders zijn ook een nuttige behandeling (Spaanse link) tijdens de revalidatie van kinderen met een gespleten gehemelte. Deze hulpmiddelen fungeren als preoperatieve orthopedie en maken een vroege ontwikkeling van de botstructuren mogelijk.

Hoe werkt een gehemelte expander?

Een gehemelte expander wordt over de kiezen van het kind geplaatst. Hij bestaat uit twee symmetrische onderdelen, van acryl of metaal, die door middel van een schroef met elkaar verbonden zijn. Op deze manier wordt een bepaalde kracht uitgeoefend op het kaakbot om de groei ervan te bevorderen en een optimale grootte en vorm te verkrijgen.

Ouders spelen een zeer belangrijke rol in dit proces, omdat zij degenen zijn die de werking van het apparaat activeren. De orthodontist zal uitleggen hoe je de expander schroef moet manipuleren en hoe vaak je dat moet doen.

Hoe wordt een gehemelte expander in de mond geplaatst?

Als de orthodontist bepaalt dat de beste behandeling om het bijtprobleem van het kind op te lossen het gebruik van een gehemelte expander is, volgt hij de onderstaande stappen:

  • Allereerst neemt hij afdrukken en maakt modellen van de mond van het kind om het apparaat te maken.
  • Dan plaatst hij de gehemelte expander tegen het gehemelte van het kind en bevestig hem aan de bovenste kiezen.
  • Tot slot leert hij de ouders hoe ze het toestel moeten activeren en deactiveren.

De actieve behandeling duurt ongeveer 15 tot 20 dagen. Gedurende deze periode zal gehemelte-expansie plaatsvinden. Na plaatsing is het gebruikelijk dat het kind wat druk in de mond voelt. In elk geval zijn deze ongemakken tijdelijk en verdwijnen ze na een paar uur gebruik.

Tijdens de gehemelteverbreding komt het vaak voor dat er diastemen of vergrote ruimtes tussen de tanden ontstaan. Dit hoeft geen reden tot zorg te zijn, want de eruptie van het gebit of het gebruik van vaste apparatuur in de toekomst zal de misstanden die in dit stadium ontstaan corrigeren.

Als de expansietijd is verstreken, wordt het apparaat vastgezet en blijft het 6 tot 12 maanden in de mond. Dit is om de stabiliteit van de verkregen resultaten te waarborgen. Na deze periode zal de specialist beoordelen of een retainer nodig is of dat het kind moet beginnen aan een vaste orthodontische behandeling met een beugel.

Een vaste beugel
Er zijn verschillende soorten gehemelte expanders van verschillende materialen. Deze kunnen van metaal of acryl zijn en vast of uitneembaar.

Soorten gehemelte expanders

Er zijn verschillende soorten gehemelte expanders (Spaanse link). We vertellen je welke de meest gebruikte ontwerpen zijn.

McNamara expander

De McNamara expander wordt gebruikt bij jonge kinderen die in een vroeg stadium van tandvervanging zijn. Hij bestaat uit twee laterale acrylvlakken van ongeveer 2 millimeter dik, die bovenop de kiezen worden geplaatst.

Hass expander

Dit type expander heeft een gemengde ondersteuning: hij gebruikt tandbanden op de molaren en heeft een acrylplaat die op het palatale slijmvlies rust en de schroef bevat. Volgens de voorstanders (Spaanse link) heeft hij een groter skeleteffect omdat hij de kracht directer overbrengt.

Hyrax expander

De Hyrax expander bestaat uit twee metalen vlakken die in de mond gefixeerd worden gehouden door middel van bandjes die op de kiezen worden aangebracht. Hij wordt geplaatst op de eerste premolaren en op de eerste boven molaren. Daarom is het nuttig als de tandvervanging verder gevorderd is.

Uitneembare palatale expander

Een uitneembare expander wordt alleen aanbevolen als het kind een kleine verbreding van de bovenkaak nodig heeft. Deze hulpmiddelen zijn vergelijkbaar met acryl-expanders en kunnen door de patiënt worden uit- en aangetrokken.

Voorkomen is het beste medicijn

Vroegtijdig handelen lost problemen in de mond op. Interceptieve orthodontie kan malocclusies voorkomen door in te werken op de gezichtsbeenderen tijdens de groei. Daarom is het van levensbelang dat ouders hun kinderen vanaf hun zesde jaar voor controle meenemen naar een orthodontist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrasco-Sierra, M., Mendoza-Castro, A. M., & Andrade-Vera, F. M. (2018). Implementación de la ortodoncia interceptiva. Dominio de las Ciencias4(1), 332-340.
  • Marmolejos, C., & Ovalle, E. (2021). Ortodoncia interceptiva.
  • Pantoja Zurita, D. L. (2022). Expansor tipo hyrax en pacientes con maloclusión clase III (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Alava Aynaguano, L. J. (2022). Ortopedia en pacientes con labio leporino y paladar hendido (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Pickler, L. F. P. (2019). Aparelhos de expansão rápida da maxila: Haas, Hyrax e McNamara. Odontologia-Tubarão.
  • Vallejo, L., Vallejo, K., Collantes, J., & Rockenbach, C. (2022). Expansión rápida del maxilar: una revisión de literatura. Research, Society and Development11(9), e26211930492-e26211930492.
  • Terán, V., Gurrola, B., & Casasa, A. (2015). Manejo ortopédico-ortodóntico con aparato de Hass y Schwartz en paciente con colapso transversal maxilar y mandibular. Revista Latinoamericana de Ortodoncia y Odontopediatria” Ortodoncia. ws edición electrónica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.