Wat is een te hoog gehemelte bij kinderen?

Een hoog gebogen gehemelte bij kinderen is een verandering in de vorm van deze structuur. We zullen je vertellen waarom het optreedt en wat de behandeling inhoudt.
Wat is een te hoog gehemelte bij kinderen?

Laatste update: 26 september, 2021

Een te hoog gehemelte bij kinderen is een probleem dat zich tijdens de kindertijd kan voordoen. Door het vroegtijdig te detecteren en te corrigeren, kunnen we toekomstige complicaties in de volwassen mond voorkomen.

Het behandelen van deze anomalie wanneer de maxillaire botten zich ontwikkelen, is gemakkelijker, sneller en effectiever. Vandaar het belang om het tijdens de kindertijd aan te pakken.

Hier zullen we je vertellen wat een te hoog gehemelte bij kinderen is, de oorzaken ervan en hoe je het kunt detecteren. We zullen je ook vertellen hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wat is een te hoog gehemelte bij kinderen?

Het gehemelte is het bovenste gedeelte van de mondholte en heeft een koepelvorm. Het is verdeeld in twee delen:

  • Het harde gehemelte: is het voorste deel van deze structuur. Het wordt gevormd door benig weefsel (de maxillaire en palatinale botten) bedekt met slijmvliezen.
  • Het zachte gehemelte: dit verwijst naar het achterste deel en bestaat uit spierweefsel.
Een tandheelkundig apparaat op een gipsen mal.

Als de botstructuren tijdens de botontwikkeling niet correct worden gevormd en de breedte van het gehemelte te smal wordt, hebben we een ogivaal  gehemelte. Daarom zal het gehemelte erg diep zijn met een zeer uitgesproken kromming.

Deze vervorming in de orale anatomie kan op zijn beurt occlusieproblemen veroorzaken, zoals kruisbeten, overvolle of slecht geplaatste tanden. Dit beïnvloedt de glimlach van de kleintjes en de functies van de mond. Het moet dus zo snel mogelijk worden behandeld.

Oorzaken van een hoog gebogen gehemelte

De oorsprong van een ogivaal gehemelte bij kinderen kan te wijten zijn aan genetische oorzaken of aan externe factoren die de botontwikkeling beïnvloeden. Van de laatste zijn de volgende disfunctionele gewoonten de meest voorkomende oorzaken:

  • Mondademhaling: dit komt vaak voor bij kleintjes met ademhalingsproblemen, zoals chronische neusobstructies, adenoïde vegetaties of een afwijkend septum. Dit zorgt ervoor dat ze de mond gebruiken om te ademen in plaats van de neus.
  • Duimzuigen: de repetitieve en impulsieve gewoonte van duimzuigen beïnvloedt de normale botgroei, omdat de druk van de duim tegen het gehemelte en de tanden het gebied vervormt.
  • Langdurig gebruik van fopspeen en fles: het aanhouden van dit soort zuigen na twee jaar, zoals in het vorige voorbeeld, beïnvloedt de normale groei van de bovenkaak.

Hoe diagnosticeert men een te hoog gehemelte bij kinderen?

Ouders kunnen ademhalingsproblemen bij hun kinderen detecteren en zich bewust zijn van de disfunctionele gewoonten die we zojuist noemden. Maar een tandarts is verantwoordelijk voor de detectie en diagnose van deze anomalie.

Om deze reden is het essentieel om kinderen vanaf jonge leeftijd regelmatig naar de tandarts te laten gaan. Daarnaast helpt een consult bij een orthodontist vanaf zes jaar om eventuele problemen in de beet van het kind op tijd op te sporen.

Behandeling

Het behandelen van een te hoog gehemelte bij kinderen is ideaal omdat, zoals we al zeiden, tijdens de kindertijd het bot nog steeds groeit en de therapieën eenvoudiger, sneller en effectiever zijn.

Het is het beste om in te grijpen zodra een tandarts het probleem detecteert. Behandelingen beginnen bij voorkeur vanaf de leeftijd van zes of zeven jaar, hoewel er meestal tijd is om tijdig te handelen tot de leeftijd van twaalf jaar.

De voorkeursbehandeling is interceptieve orthodontie. Deze maken gebruik van de botvormbaarheid in de kindertijd om de botgroei te begeleiden.

Het apparaat dat orthodontisten gebruiken is een palatinale disjunctor of expander. Het is verankerd in de bovenste kiezen en in het midden heeft het een bevestiging die zijdelingse druk mogelijk maakt. Op deze manier wordt de bovenkaak geleidelijk verwijd. De tijd van gebruik hangt af van elk klinisch geval en de benodigde hoeveelheid expansie. Maar over het algemeen zal het kind het zeven tot twaalf maanden gebruiken.

Het elimineren van de gewoonten of factoren die het te hoge gehemelte veroorzaken, is ook van vitaal belang voor een alomvattende behandeling en om recidieven te voorkomen. Teamwork met KNO-artsen (Engelse link) en logopedisten is vaak noodzakelijk.

Een expander voor een te hoog gehemelte

Wanneer de verwachte expansie is bereikt, blijft het gehemelte van het kind normaal groeien. In sommige gevallen moet een verdere orthodontische behandeling de oorspronkelijke therapie volgen. Zoals eerder vermeld, veroorzaakt een gespleten gehemelte bij kinderen vaak andere occlusieproblemen, zoals verdringing, tandafwijkingen en kruisbeten, die ook moeten worden gecorrigeerd.

Overleg met de orthodontist is essentieel

We hebben je al verteld hoe belangrijk het is om al op jonge leeftijd met je kind naar de tandarts te gaan. Vroege detectie van een te hoog gehemelte bij kinderen maakt onmiddellijke interventie mogelijk en voorkomt complicaties en moeilijkere behandelingen.

Als een hoog gebogen gehemelte in de kindertijd geen behandeling krijgt, zijn interventies veel moeilijker, tijdrovender, ongemakkelijker en duurder als het bot al klaar is met vormen. Interceptieve orthodontie is alleen een optie tijdens de kindertijd. Dus bij volwassenen combineren de therapieën kaakchirurgie en orthodontie.

Zoals je zult zien, zijn de oplossingen bij volwassenen veel agressiever en pijnlijker. Dus regelmatig een bezoek aan de orthodontist, vanaf de leeftijd van zes jaar, is het meest aan te raden.

Een tijdige diagnose en behandeling zal niet alleen toekomstige problemen voorkomen, maar zal je kind ook helpen om tijdens de kindertijd een gezonde glimlach en een functionele mond te hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Help je kinderen hun tanden te poetsen zonder je geduld te verliezen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Help je kinderen hun tanden te poetsen zonder je geduld te verliezen

In het artikel van vandaag zullen we het hebben over hoe je jonge kinderen kunt helpen hun tanden te poetsen zonder je geduld te verliezen.