Orthodontie tijdens de adolescentie: wat je moet overwegen

Er zijn veel voordelen aan orthodontie tijdens de adolescentie. Lees verder om meer te weten te komen over het gebruik van een beugel op deze leeftijd.
Orthodontie tijdens de adolescentie: wat je moet overwegen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 03 april, 2024

Orthodontie tijdens de adolescentie heeft veel voordelen. Deze periode is ideaal voor het corrigeren van occlusieproblemen en het uitlijnen van de tanden, waarbij geprofiteerd wordt van de aanwezigheid van de blijvende tanden in de mond en de groei van de bovenkaakbotten.

Daarnaast wordt in deze fase van persoonlijke en sociale ontwikkeling het verbeteren van het uiterlijk van de glimlach nog relevanter. Als je vragen hebt over de beste leeftijd om met een behandeling te beginnen, de noodzaak van een behandeling of de meest geschikte soorten beugels, lees dan verder voor meer informatie.

Wat is de beste leeftijd voor orthodontie?

Hoewel het ideaal is om met een orthodontische behandeling te beginnen tijdens de kindertijd, is de adolescentie ook een geschikt moment. Een artikel gepubliceerd in het Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology (Engelse link) wordt gesuggereerd dat de meest geschikte leeftijd om dit soort ingrepen uit te voeren tussen de 8 en 14 jaar is.

In deze periode vindt tandvervanging plaats, groeien de kaakbotten en eindigt de eruptie van de definitieve tanden. Door deze omstandigheden kunnen behandelingen korter en eenvoudiger zijn.

In de jongere jaren is het mogelijk om de corrigerende fase van een aanpak die al in de kindertijd is begonnen af te maken of om de beetregulering te beginnen. De beste tijd voor het plaatsen van een beugel bij adolescenten verschilt van geval tot geval. Over het algemeen wordt het aanbevolen als het blijvende gebit volledig is doorgebroken, wat rond de leeftijd van 12 jaar gebeurt.

Orthodontie bij adolescenten

Hoe weet je of adolescenten orthodontie nodig hebben?

De noodzaak van een orthodontische behandeling bij adolescenten wordt bepaald door de orthodontist in de tandartspraktijk. Hiervoor voert de orthodontist meerdere onderzoeken uit, waaronder foto’s, röntgenfoto’s, scans en mallen van de mond. Deze onderzoeken helpen bij het diagnosticeren van het probleem in de mond en het ontwerpen van een persoonlijk behandelplan.

Er zijn echter een aantal signalen die je kunnen doen vermoeden dat je kind een beugel nodig heeft. Dit zijn er een paar.

 • Een of meer tanden staan scheef, er is een ruimte tussen de tanden of tanden staan over elkaar heen.
 • Het kind kan zijn mond niet volledig sluiten.
 • De kaak is onevenredig of asymmetrisch.
 • Het kind heeft moeite met bijten, kauwen of het uitspreken van sommige fonemen.
 • Het kind ademt door de mond of snurkt tijdens het slapen.
 • Hun gezicht is niet harmonieus.
 • Ze hebben hun melktanden vroegtijdig verloren of het heeft lang geduurd voordat de blijvende tanden doorkwamen.

Als je een van deze tekenen waarneemt, is het belangrijk dat je een orthodontist raadpleegt voor een nauwkeurige evaluatie. Bezoek de orthodontist eens per jaar, zelfs als er geen duidelijke verandering is. De specialist kan de ontwikkeling van de mond van je kind volgen en indien nodig vroegtijdig actie ondernemen.

Esthetiek is ook belangrijk

Een onaantrekkelijke lach heeft een emotioneel en sociaal aspect. Jonge mensen kunnen zich schamen voor het uiterlijk van hun tanden en ze daarom willen verbeteren door een beugel te dragen.

Een kwalitatief onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics (Engelse link) onderzocht hoe orthodontische adolescentiepatiënten hun malocclusie zien en wat hun motivaties en verwachtingen zijn met betrekking tot de behandeling.

De resultaten toonden aan dat de deelnemers hun aandacht richtten op esthetisch storende dentofaciale kenmerken, die ze hoopten te corrigeren met een beugel.

Ook een beschrijvend onderzoek gepubliceerd in de Revista Archivo Médico de Camagüey (Spaanse link), waarin de impact van dentomaxillofaciale afwijkingen bij kinderen en adolescenten werd geanalyseerd, wordt uitgelegd dat deze aandoeningen een aanzienlijke impact hebben op hun leven, vooral vanuit psychosociaal perspectief.

Wat is het beste type orthodontie voor adolescenten?

Orthodontische behandelingen maken gebruik van verschillende hulpmiddelen om de kaken of tanden te mobiliseren. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de structuren van de mond zich op een harmonieuze en evenwichtige manier verhouden, hun functies normaal uitvoeren en er esthetisch mooi uitzien.

Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar voor adolescenten en de keuze van de behandeling hangt af van de individuele behoeften, voorkeuren, kosten en aanbevelingen van de orthodontist.

Metalen beugels

Traditionele metalen beugels zijn een populaire, goedkope en effectieve optie voor het corrigeren van beetproblemen. Maar als de jongere zich zorgen maakt over het esthetische uiterlijk van zijn mond tijdens de behandeling, is dit niet de beste optie. Het metaal valt erg op en kan sommige jongeren in verlegenheid brengen.

Keramische of saffieren beugels

Een ander meer esthetisch alternatief zijn keramische of saffieren beugels. Deze hebben dezelfde kleur als de tanden en zijn niet zo duur. Ze kunnen echter gepigmenteerd raken door het gebruik. De laatstgenoemde zijn transparant en met het blote oog bijna niet waarneembaar, maar ze zijn vrij duur.

Orthodontie tijdens de adolescentie: linguale beugels

Linguale beugels zijn de meest onwaarneembare optie, omdat de bevestigingspunten aan de binnenkant van de tanden worden gecementeerd. Dit type beugel wordt voor elke patiënt op maat gemaakt, dus de kosten zijn erg hoog.

Invisalign systeem

Het Invisalign systeem is een van de nieuwe orthodontische trends onder tieners. Dit type beugel maakt gebruik van transparante verwijderbare spalken die voor elke patiënt op maat worden gemaakt.

Ze worden van tijd tot tijd vervangen om de gewenste tandbewegingen te produceren. De tiener kan de beugel zelf in- en uitdoen, wat het makkelijker maakt om te eten en de mond schoon te maken.

Een tiener met een invisalignsysteem

Wat moet je weten voordat je kind een beugel draagt?

Als je kind op het punt staat om een beugel te gaan dragen of net begint met het corrigeren van zijn of haar beet, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat jongeren zich inzetten voor een orthodontische behandeling, zodat deze aan zijn doel beantwoordt.

 • Een uitneembare beugel moet meer dan 22 uur per dag gedragen worden.
 • Je kind kan lichte pijn of ongemak ervaren tijdens de orthodontie. Er is gesuggereerd dat de eerste drie maanden van de behandeling iets kritischer kunnen zijn (Engelse link) vanwege de impact op de levenskwaliteit van de tiener.
 • Draden en beugels kunnen de zachte weefsels van de mond verwonden. Orthodontische was moet worden gebruikt op scherpe randen.
 • Mondhygiëne moet grondig zijn. Een beugel, vooral die met haakjes, verhoogt het risico op gingivitis en gaatjes.
 • Als je een beugel draagt, moet je hard en kleverig voedsel vermijden, omdat dit de beugel kan breken of losmaken.
 • Voor een orthodontische behandeling kunnen sommige tanden of kiezen moeten worden verwijderd.
 • De duur van een orthodontische behandeling voor adolescenten varieert afhankelijk van de complexiteit van het geval en de reactie van de individuele patiënt. Gemiddeld duurt het proces tussen de 1 en 3 jaar.
 • Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist op te volgen en naar vervolgafspraken te gaan om er zeker van te zijn dat de behandeling vordert.
 • Als de beugel wordt verwijderd, is het nodig om tandensteunen te gebruiken om de resultaten die in de loop der tijd zijn bereikt te behouden.

Orthodontie tijdens de adolescentie: een vroege oplossing

Orthodontie tijdens de adolescentie is een effectief middel om beetanomalie te corrigeren, tanden uit te lijnen en de esthetiek en functionaliteit van de glimlach op jonge leeftijd te verbeteren. Door gebruik te maken van de botgroei en de aanwezigheid van permanente tanden in de mond is deze fase een ideaal moment om actie te ondernemen.

Adolescenten hebben verschillende alternatieven om hun beetproblemen op te lossen en zich goed te voelen over de behandeling. Als ze geen conflicten hebben met het esthetische uiterlijk van beugels en draden op hun tanden, is een conventionele metalen beugel een goede optie.

Aan de andere kant, als ze de voorkeur geven aan meer discrete opties, kunnen ze kiezen uit keramische, saffieren of linguale beugels. Ze kunnen ook kiezen voor onzichtbare aligners.

Met geduld en toewijding zullen de resultaten de moeite waard zijn. Aarzel niet om naar de orthodontist van je kind te gaan voor een nauwkeurige evaluatie en een persoonlijk behandelplan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ali, S. J., Sasanka, L. K., Ramanadhan, V., Ganapathy, D. (2020). Orthodontics and Smile Correction in Teenagers-A Survey. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology, 14(4), 5486–5493. https://medicopublication.com/index.php/ijfmt/article/view/12477
 • Domenech La Rosa, L., García Peláez, S. Y., Colunga Santos, S., de los Ríos Marí, R., & Soler Herrera, M. (2020). Severidad, estética e impacto psicosocial de anomalías dentomaxilofaciales en niños y adolescentes. Revista Archivo Médico de Camagüey24(6). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552020000600009
 • Moreira Campuzano, T., Mazzini Torres, M. F., & Melgar Rosales, A. (2020). Revisión sistemática sobre los tipos de tratamientos relacionados con la Ortodoncia Interceptiva en jóvenes y niños. Revista Científica Especialidades Odontológicas UG3(1), 127-131. https://revistas.ug.edu.ec/index.php/eoug/article/view/310
 • Prado, L. H., Previato, K., Delgado, R. Z. R., Nelson Filho, P., Segato, R. A. B., Matsumoto, M. A. N., & Feres, M. F. N. (2022). Adolescents’ perception of malocclusion, their motivations, and expectations concerning the orthodontic treatment. Is it all about attractiveness? A qualitative study. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics161(4), e345-e352. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889540621008088
 • Vidigal, M. T. C., Mesquita, C. M., de Oliveira, M. N., de Andrade Vieira, W., Blumenberg, C., Nascimento, G. G., Pithon, M. M., & Paranhos, L. R. (2022). Impacts of using orthodontic appliances on the quality of life of children and adolescents: systematic review and meta-analysis. European journal of orthodontics, 44(4), 359–368. https://academic.oup.com/ejo/article-abstract/44/4/359/6535744?login=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.