De 6 meest voorkomende tandheelkundige behandelingen bij kinderen

Tandheelkundige behandelingen bij kinderen kunnen ziekten helpen voorkomen of oplossen. Een bezoek aan een kindertandarts is van groot belang. Blijf lezen voor meer informatie.
De 6 meest voorkomende tandheelkundige behandelingen bij kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 30 oktober, 2023

Kindertandartsen spelen een fundamentele rol bij het handhaven van de mondgezondheid van kinderen. Er zijn bepaalde tandheelkundige behandelingen die vaker bij kinderen worden uitgevoerd, en hier vertellen we je daarover.

Kindertandheelkunde is de tak van tandheelkunde die zich bezighoudt met de mond- en tandheelkundige zorg en aandacht voor kinderen, vanaf het moment dat ze baby zijn tot aan hun puberteit. In deze periode zijn er bepaalde praktijken en procedures die routinematig worden uitgevoerd, hetzij om de gezondheid te herstellen, hetzij om ziekten te voorkomen.

Om kleintjes te laten genieten van een gezonde mond en tanden, is het belangrijk om ze vanaf de vroegste groeifasen te verzorgen. Ontdek de 6 meest voorkomende tandheelkundige behandelingen voor kinderen.

Leer meer over de meest voorkomende tandheelkundige behandelingen voor kinderen

Consulten voor kindertandheelkunde zijn anders dan die voor volwassenen. Bij de behandeling van kinderen gaat alles wat langzamer. Geduld en respect zijn essentieel om een liefdevolle en vertrouwensvolle relatie tussen het kind en de professional tot stand te brengen.

Volgens de American Dental Association (ADA – Engelse link) moet de controle van kinderen beginnen voor hun eerste verjaardag. Daarna moeten ze elke 4 of 6 maanden worden gecontroleerd, zoals aangegeven door de professional.

Bij consulten in de kindertandheelkunde controleert de tandarts de mond van de kleintjes, controleert hij de eruptie van de tanden en beoordeelt hij de groei van de kaken. Als ze een verandering of een factor ontdekken die de gezondheid van de mond in gevaar brengt, nemen ze de juiste maatregelen. De meeste behandelingen zijn gericht op het voorkomen van aandoeningen als gaatjes en malocclusies.

Als aanvulling op de procedures is een van de belangrijkste functies van kindertandartsen het voorlichten van ouders en kinderen over mondverzorging. Volgens een bibliografisch onderzoek, gepubliceerd in het bulletin van de Catalaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde  (Spaanse link), helpen goede mondgewoonten vanaf jonge leeftijd om veel voorkomende mondziekten te voorkomen. Hieronder vertellen we je over de meest voorkomende behandelingen.

Een kind bij de tandarts
Sealants maken het tandoppervlak gemakkelijker schoon en houden minder bacteriële plaque vast. Het is een pijnloze en comfortabele behandeling, dus het wordt door kinderen goed geaccepteerd.

1. Sealants voor kloven en barsten

Het is bewezen (Spaanse link) dat het dichten van barsten een van de meest voorkomende tandheelkundige behandelingen bij kinderen zijn. Met deze procedure is het mogelijk om gaatjes in blijvende tanden te voorkomen zodra ze doorkomen.

Ze kunnen echter ook worden toegepast op tijdelijke tanden van kinderen die een groot risico lopen de ziekte te ontwikkelen. Sealants bestaan uit het opvullen van de onregelmatigheden van de occlusale oppervlakken van de tanden met een speciaal materiaal.

2. De toepassing van fluoride

Het gebruik van fluoride in de tandartspraktijk is een van de meest toegepaste preventieve maatregelen tegen gaatjes in de kindertandheelkunde. De toepassing van dit mineraal versterkt het glazuur en maakt het beter bestand tegen de inwerking van door mondbacteriën geproduceerde zuren. Bovendien heeft het onderzoek aangetoond (Engelse link) dat fluoride in staat is het glazuur te remineraliseren en de beginstadia van gaatjes terug te draaien.

Het aanbrengen van fluoride in de tandartspraktijk is eenvoudig, pijnloos en comfortabel voor de patiënten. Er zijn verschillende presentaties, zoals gels, vernissen, lakken en vloeistoffen, zoals spoelingen of zilverdiaminfluoride.

3. Gebitsreiniging

Tandprofylaxe of professionele gebitsreiniging is een behandeling die door de kindertandarts wordt uitgevoerd om de ophoping van bacteriële plaque, tandsteen en vlekken op tandoppervlakken te elimineren. Met deze procedure is het mogelijk de resten in de mond te verwijderen die door poetsen en flossen niet worden verwijderd.

Over het algemeen wordt tandprofylaxe bij kinderen uitgevoerd met ultrasoon geluid, borstels en speciale schuurpasta’s. In sommige gevallen kunnen echter ook curettes worden gebruikt om handmatig het tandoppervlak af te schrapen en tandsteen te verwijderen. Dit resulteert in gladde en glanzende tandoppervlakken die prettig aanvoelen.

4. Vullingen

Vullingen worden vooral gebruikt om gaatjes te behandelen. Ze kunnen echter ook het verlies van tandweefsel door een tandbreuk of afwijkingen zoals hypoplasieën oplossen. Er zijn verschillende materialen om ze te maken: composietharsen, glasionomeren, en amalgamen, hoewel de laatste in onbruik zijn geraakt omdat ze kwik in hun samenstelling bevatten.

Wanneer tanden en kiezen zwaar verwoest zijn en vullingen niet voldoende zijn om ze te herstellen, zijn tandkronen een uitstekend alternatief. Deze kapjes bedekken het zichtbare deel van de tanden, zodat ze hun uiterlijk en functie terugkrijgen.

Tandheelkundige behandelingen zoals endodontie
Endodontie voor kinderen kan ziekten oplossen en tanden behouden. Er zijn verschillende soorten procedures, waaronder pulpabeschermingen, pulpotomieën, pulpectomieën, apicoformaties of conventionele endodontie.

5. Endodontie voor kinderen

Endodontie is een andere tandheelkundige behandeling die vaak bij kinderen wordt uitgevoerd. Deze therapie maakt het mogelijk om aandoeningen van de tandpulpa op te lossen. Op deze manier is het mogelijk de tanden in de mond te houden en extractie ervan te voorkomen.

De pulpa is het zachte weefsel dat zich in het binnenste van de tanden bevindt. Het bevat bloedvaten, zenuwuiteinden en gespecialiseerde cellen. Volgens een observationeel onderzoek (Spaanse link), gepubliceerd door de Universidad Cooperativa de Colombia, kan dit gebied van de tand worden aangetast door zeer diepe gaatjes, trauma, of als gevolg van bepaalde tandheelkundige behandelingen.

6. Orthodontie voor kinderen

Het plaatsen van orthodontische hulpmiddelen bij kinderen helpt om afwijkingen in de ontwikkeling van de kaken en onjuiste stand van de tanden te corrigeren. Ze kunnen veranderingen in de occlusie behandelen, zoals open beten, kruisbeet, overbeet, smal gehemelte, uitlijningsstoornissen, crowding en diastemen. Ze dienen ook om disfunctionele gewoonten te corrigeren, zoals mondademhaling, duimzuigen of atypisch slikken.

Door meteen te handelen als het probleem begint, wordt voorkomen dat malocclusies zich ontwikkelen en ingewikkelder worden. Zo zijn behandelingen sneller en efficiënter, comfortabeler en goedkoper. Daarom is het essentieel om kinderen regelmatig op controle te nemen en vanaf 6 jaar te beginnen met controles bij een orthodontist. In grote lijnen zijn er twee hoofdtypen behandelingen te onderscheiden, afhankelijk van de leeftijd van het kind:

  1. Interceptieve orthodontie: dit wordt gebruikt op jonge leeftijd, vóór de leeftijd van 12 jaar. Het wordt gebruikt om veranderingen in de kaken op te lossen als ze nog in de groei zijn.
  2. Correctieve orthodontie: dit wordt uitgevoerd als de gebitsvervanging klaar is, rond de leeftijd van 12 jaar. Met deze behandelingen worden de tanden naar hun juiste stand geleid. Dit type aanpak omvat de klassieke vaste beugel en ook de nieuwe onzichtbare aligner systemen, zoals Invisalign.

Preventieve tandheelkundige behandelingen bij kinderen zijn het beste

Van de tandheelkundige behandelingen bij kinderen waarover we je hebben verteld, zijn die welke worden toegepast om ziekten te voorkomen eenvoudiger, comfortabeler en voordeliger. Bovendien stellen ze je in staat de mond gezond te houden en complicaties en pijn bij je kleintje te voorkomen.

Regelmatige controles zijn een mooie gelegenheid voor kindertandartsen om ze uit te voeren als dat nodig is. Bovendien zijn ze essentieel om de met eerdere behandelingen bereikte mondgezondheidsstatus te behouden. Stel tandverzorging voor je kleintjes niet uit en neem ze regelmatig mee naar de tandarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.