Tandsteen op kindertanden

Tandsteen op kindertanden kan de mondgezondheid van je kleintje aantasten. Ontdek hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen.
Tandsteen op kindertanden

Laatste update: 22 maart, 2022

Tandsteen op kindertanden is het resultaat van de afzetting van mineralen op bacteriële plaque die zich op de tandoppervlakken heeft opgehoopt. Het tast niet alleen de esthetiek van de mond van de kleintjes aan. Het veroorzaakt ook een slechte adem en werkt het ontsteking van het tandvlees in de hand.

Omdat het niet met een tandenborstel verwijderd kan worden, moet een tandarts het verwijderen. Ontdek in dit artikel hoe tandsteen op kindertanden gevormd wordt. Ontdek ook hoe je het kunt behandelen en wat je kunt doen om de vorming ervan te voorkomen.

Wat is tandsteen en hoe wordt het gevormd?

Tandsteen op kindertanden is een harde vorming die geelwit of bruin is in de ernstigste gevallen. Het zet zich af op tandoppervlakken en kan je niet met regelmatig tandenpoetsen verwijderen. De textuur is ruw, wat de ophoping van meer bacteriën bevordert.

Tandsteen op kindertanden

Het is het resultaat van de verkalking van bacteriële tandplak. Dit is een dunne doorzichtige laag die de oppervlakken van de tanden bedekt en voedselresten en in de mond aanwezige bacteriën bevat.

Als je bacteriële plaque niet met goed tandenpoetsen verwijdert, hoopt het zich op en wordt het steeds dikker. De mineralen die in het speeksel aanwezig zijn worden erop afgezet, waardoor tandsteen ontstaat.

Hoewel tandsteen overal op de tanden kan voorkomen, zie je het het vaakst op de binnenste oppervlakken van de onderste snijtanden. In deze sector is de uitgang van de kanalen van de sublinguale speekselklieren en de overmaat aan speeksel dat mineralen bevat bevordert de afzetting ervan op de bacteriële plaque. Bovendien is het voor kinderen moeilijk om die kanten van de gebitsstukken goed te ontsmetten.

Kunnen alle kinderen het krijgen?

Het is niet erg gebruikelijk om bij kleine kinderen tandsteen te vinden. In het algemeen verschijnt het, als het gebeurt, meestal na de leeftijd van 6 jaar. Sommige kleintjes hebben echter meer aanleg voor de vorming ervan. Ook zijn er bepaalde aandoeningen die ook met de aanwezigheid ervan te maken hebben:

  • Slechte tandhygiëne: Onjuist of onregelmatig tandenpoetsen predisponeert tot tandsteen. Ouders zijn dus verantwoordelijk voor de controle en het toezicht op de gebitsreiniging van kinderen.
  • Verkeerde stand van de borstel bij het tandenpoetsen: Soms kennen kinderen de juiste hygiënetechniek niet en bereiken de borstelharen niet het hele tandoppervlak. Het schoonmaken van het gebied waar de tanden en kiezen het tandvlees raken is heel belangrijk, want hier hoopt zich meestal tandplak op. De borstel verticaal plaatsen om de binnenkanten van de gebitselementen te bereiken is een ander aspect dat de kleintjes moeten leren en oefenen.
  • Mondademhaling: Droogheid van de mond (Spaanse link), vooral ‘s nachts, produceert dikker speeksel dat de ophoping van bacteriën en de vorming van tandsteen bevordert.
  • Het gebruik van medicijnen: Het gebruik van spuitbussen en andere medicijnen, zoals die voor de behandeling van ADHD, produceert ook dikker speeksel dat de hechting van bacteriële plaque aan de tanden bevordert.

Wat te doen als er tandsteen op de tanden van kinderen zit?

Door de mond van kinderen zorgvuldig en vaak te observeren kan je controleren of alles goed gaat. Je kunt dan onmiddellijk overleggen als er iets vreemds gevonden wordt. Het zien van witte of gele plakafzettingen op de tanden en het tandvlees (Spaanse link) van het kind kan een aanwijzing zijn dat je naar de tandartspraktijk moet gaan.

In elk geval, ook als je niets vreemds opmerkt, kan door elk half jaar een bezoek aan de tandarts elk probleem dat zich in de mond van kinderen kan voordoen op tijd worden opgespoord. Het zijn de vakmensen die elke aandoening zullen opsporen en diagnosticeren, en de juiste behandeling voorstellen. Bovendien geven ze de nodige adviezen en brengen ze, zo nodig, veranderingen aan om de mond van de kleintjes te verzorgen.

Zoals we al zeiden kan je tandsteen niet verwijderen door je tanden te poetsen. Het wegwerken ervan kan alleen door de tandarts, via gebitsreiniging of profylaxe. Deze procedure bestaat uit het verwijderen van de op de tanden afgezette tandsteen met specifieke tandheelkundige instrumenten.

Tandsteen op kindertanden kan voorkomen worden

De beste manier om de vorming van tandsteen op kindertanden te voorkomen is ervoor te zorgen dat er zich geen tandplak op hun oppervlak ophoopt. Dit wordt bereikt door thuis een goede mondhygiëne uit te voeren.

Een jongetje poetst zijn tanden

Het aanleren en oefenen van de juiste tandenpoetstechnieken is essentieel. Volwassenen zijn belast met toezicht, hulp en controle bij het dagelijkse poetsen. Als kinderen het nog niet goed kunnen, zijn het de volwassenen die er dus de leiding over hebben.

Poetsen moet gebeuren met een zachte borstel, met fluoride tandpasta, minstens 3 keer per dag. Het gebruik van spoelingen en flosdraad moet het poetsen aanvullen.

Een gevarieerde en gezonde voeding die weinig suiker bevat helpt ook je mond gezond te houden. Veel water drinken en suikervrije kauwgom kauwen kan de kans op tandsteen bij kinderen met een droge mond helpen verminderen.

Zoals we al zeiden is regelmatig bezoek aan de tandarts, ook al lijkt alles in orde, ook erg nodig. De vakman kan, behalve adviseren en controleren, elk probleem op tijd opsporen en tijdig de juiste behandelingen uitvoeren.

Thuisverzorging is erg belangrijk om te voorkomen dat de tanden van de kleintjes last krijgen van tandsteen. Betrokken volwassenen bij de verzorging van de kindermond zijn de sleutel tot een gezonde glimlach.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvear Cazar, Greace Katherine. Elaboración de un manual virtual de prevención de biofilm dental para niños de la Unidad Educativa “Daniel Enrique Proaño. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018., 2018.
  • Andújar, Lewelyne Paniagua. “Índice de Higiene Oral (Placa Bacteriana) en dos centros del sector público.” Revista de Investigación y Evaluación Educativa 4.1 (2017): 14-21.
  • Castro-Rodríguez, Yuri. “Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 11.1 (2018): 36-38.
  • Girardeau, Clémence Shopie, Esther Alía García, and Marta Macarena Paz Cortés. “¿ Qué patologías locales y sistémicas puede presentar un paciente pediátrico con respiración oral?.” Biociencias 15.1 (2020).
  • Sadashiva Murthy P, Shaik N, et al. effectiveness of plaque control with novel pediatric oral hygiene need station (modified oral irrigation device) as compared with manual brushing and flossing: randomized controlled pilot trial. Contemporary Clinical Dentistry. Abril-Junio 2018. 9 (2): 170-173.
  • Sánchez Cachay, David Eduardo.  Factores de riesgo asociado a la enfermedad periodontal en niños de la Isntitución Educativa Juana Moreno Huánuco 2017.” (2019).
  • Vargas Vargas, Nancy Elena. Índice de placa bacteriana según Silness y Loe en la clínica de Odontopediatría. BS thesis. 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.