Kan fluoride het gebit van kinderen verkleuren?

Fluoride kan bij overmatig gebruik de tanden van kinderen verkleuren. Blijf het volgende artikel lezen om meer over deze toestand te weten te komen.
Kan fluoride het gebit van kinderen verkleuren?

Laatste update: 25 januari, 2022

Veel ouders stellen zich de volgende vraag: “Kan fluoride de tanden van kinderen verkleuren?” We weten allemaal dat dit element nuttig is bij het voorkomen van gaatjes. Maar er is niet zo veel bekend over de mogelijke risico’s ervan.

Het waarnemen van vlekken op de tanden van de kleintjes veroorzaakt niet alleen bezorgdheid en ongerustheid bij volwassenen. Ook kinderen kunnen er zich zorgen over maken en zich ervoor schamen.

In dit artikel vertellen we je in welke gevallen het gebruik van fluoride vlekken op de tanden kan geven.

Wanneer kan fluoride de tanden van kinderen verkleuren?

Kan fluoride het gebit van kinderen verkleuren

Teveel fluoride gebruiken kan de tanden van kinderen onherroepelijk verkleuren. Deze toestand heet fluorose en treedt op tijdens de periode van tandvorming.

Het gebruik van grote hoeveelheden van het mineraal tijdens de eerste levensjaren, wanneer de tanden gevormd worden, kan tot fluorose leiden. Deze toestand treedt op als de tanden nog in het bot zitten, onder het tandvlees, zonder dat ze in de mond verschenen zijn. Het wordt echter pas duidelijk als de tanden doorkomen.

In de meeste gevallen gaat het alleen om een verandering in het uiterlijk van de tanden, die te zien is als witte vlekken of strepen. In de ernstigste gevallen zijn er bruine vlekken, kleine gaatjes en een ruw oppervlak te zien.

Blootstelling aan te veel fluoride kan gebeuren door de consumptie van water (Engelse link) met een teveel aan fluoride, meestal in endemische gebieden. Ook door overmatig gebruik van fluoride supplementen of het gebruik ervan wanneer dat niet nodig is.

Minder vaak komt fluorose voor door het gewoontegetrouw inslikken van te veel tandpasta of mondwater. Dit komt echter niet zo vaak voor. Als je kleintje per ongeluk wel wat tandpasta inslikt, hoef je je geen zorgen te maken.

Het belangrijkste is dat je de hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel afmeet en niet te veel aanbrengt. Praten met je kindertandarts over het juiste gebruik van fluoride is het best. Deze vakman zal namelijk de juiste dosis kunnen aangeven naar gelang de behoeften van je kind. Ook helpt het om tandverzorgingsproducten buiten bereik van de kleintjes te houden om ongelukjes te voorkomen.

Oorzaken van vlekken op de tanden van kinderen

Een vlek is niet hetzelfde als het verkleuren van tanden. De eerste is pigmentatie op het buitenoppervlak van de tanden en kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Voedingsmiddelen of dranken: Regelmatig gebruik van gekleurde voedingsmiddelen kan de tandoppervlakken pigmenteren. Het drinken van thee, frisdranken en vruchtensappen zijn enkele voorbeelden.
  • IJzer: IJzersupplementen kunnen zich op het tandglazuur afzetten en donkere vlekken veroorzaken.
  • Verkeerd poetsen: De ophoping van bacteriële plaque verkleurt de tanden en kan zelfs verkalken en in tandsteen veranderen.

Tandverkleuring daarentegen gebeurt aan de binnenkant van de tanden en dit zijn enkele van de oorzaken:

  • Medicijnen: Er zijn tandverkleuringen die in verband gebracht worden met het gebruik van bepaalde medicijnen. Groenachtige vlekken worden veroorzaakt door bepaalde antibiotica, zoals tetracyclines of doxycycline tijdens de zwangerschap of voor de leeftijd van 8 jaar.
  • Medische aandoeningen: Lijden aan bepaalde systemische problemen tijdens de periode van tandvorming kan het uiterlijk van de tanden veranderen. Septikemie, geelzucht, bloedarmoede en coeliakie zijn enkele aandoeningen die tijdens de zwangerschap het kind of de moeder aantasten.
  • Trauma: Het ontvangen van een klap op een tand kan schade aan de pulpa en verkleuring veroorzaken. Als het trauma in een melktand gebeurt, kan de wortel van de melktand de kiem van de zich vormende blijvende tand verwonden en het uiterlijk ervan veranderen.
  • Hypoplasieën: Dit zijn vlekken op de tanden als gevolg van een abrupte onderbreking in de vorming van het glazuur. Ze komen voor door omstandigheden tijdens de kindertijd of zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan ondervoeding, vroeggeboorte, hoge koorts, infecties, of blootstelling aan giftige stoffen.
  • Overmaat aan fluoride: Fluoride kan de tanden van kinderen verkleuren als het tijdens de vormingsperiode in overmaat wordt geconsumeerd.

Regelmatig bezoek aan een kindertandarts

Een kindje bij de tandarts

Als je een verandering in kleur of een vreemd uiterlijk bij een van de tanden van je kind opmerkt, is de eerste stap een bezoek aan de kindertandarts. Een tandheelkundig onderzoek zal helpen de oorzaak van de vlek of verkleuring vast te stellen en een passende behandeling te plannen (Spaanse link).

Omdat we het over kinderen hebben, moeten we de behandelingsmogelijkheden aanpassen aan de leeftijd, het soort gebit dat aangetast is, en zoals hierboven vermeld, de oorzaak van de kleurverandering.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts zullen helpen eventuele problemen op tijd op te sporen om ze zo snel mogelijk aan te pakken. Het eerste bezoek aan de tandarts moet vóór het eerste levensjaar plaatsvinden en daarna doorgaan met controles om de 6 maanden.

De tandarts is de beste persoon om ouders te begeleiden bij de juiste mondverzorging van kinderen. Bovendien zal hij de beste bron van advies zijn over het gebruik van fluoriden om gaatjes te voorkomen, naar gelang de behoeften van elk kind. Dit verkleint de kans dat het mineraal de zich vormende tanden verkleurd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rivera Martínez, Mercedes Silvana, et al. “Factores asociados a fluorosis dental en niños de 10 a 12 años del cantón Pimampiro, provincia de Imbabura, Ecuador 2016-2017.” Odontología Vital 30 (2019): 51-58.
  • León Navarrete, Francisco Javier. Prevalencia de fluorosis y grado de severidad en niños de 7 a 11 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Dominguez, María Eugenia Cabrera, et al. “Prevalencia de fluorosis dental niños de 6–9 años en la localidad de Mochumi.” Salud & Vida Sipanense 4.1 (2017): 2-7.
  • Sánchez, Yellin Haygel Medina, et al. “Prevalencia de fluorosis dental, opacidades e hipoplasia del esmalte en niños en edad escolar.” Acta odontológica venezolana 48.3 (2010): 21-22.
  • Guerrero-Concepción, Alexander, and Roger Domínguez-Guerrero. “Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
  • Reséndiz-Vega, Marisol, Raquel A. Mendoza-Schroeder, and Laura S. López-Morales. “Fluorosis dental y su relación con el agua de consumo.” TEPEXI Boletín Científico de la Escuela Superior Tepeji del Río 5.10 (2018).
  • Jiménez, Sonia Isela Vázquez, et al. “Tratamiento mínimamente invasivo en un paciente pediátrico con fluorosis dental mediante el uso de microabrasión: reporte de un caso.” ODONTOL PEDIÁTR 28.2 (2020): 103-108.
  • CARRASCO MORALES, MARIA BELÉN. Fluorosis dental infantil. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.