6 Voordelen van tandkronen voor kinderen

Met tandkronen voor kinderen is het mogelijk dat beschadigde melktanden hun vorm en functie terugkrijgen. Ontdek alle voordelen ervan in dit artikel.
6 Voordelen van tandkronen voor kinderen

Laatste update: 18 juli, 2022

Gaatjes en trauma’s in de mond zijn veel voorkomende situaties bij kinderen en kunnen leiden tot uitgebreide vernietiging van de tanden. Om deze situaties op te lossen zijn tandkronen voor kinderen een uitstekende optie.

Met deze tandheelkundige behandeling is het mogelijk kinderen goed te laten kauwen, eten en spreken. Bovendien kunnen ze ongemakkelijke situaties, zoals plagen of in verlegenheid gebracht worden door het uiterlijk van hun beschadigde tanden, vermijden.

Lees dus verder en ontdek alle voordelen die deze elementen aan kinderen bieden.

Wat zijn tandkronen voor kinderen?

Tandkronen zijn een volledige bedekking van de vernielde tanden om hun anatomie en functionaliteit te herstellen. Het zijn echte kapjes die zich om het zichtbare oppervlak van de melktanden wikkelen zodat ze hun vorm en grootte terugkrijgen.

Hoewel het mogelijk is om tandkronen voor kinderen op maat te maken, is dit niet de meest gangbare methode. Omwille van tijd en comfort gebruiken kindertandartsen geprefabriceerde (Spaanse link)kronen, die er in verschillende maten en diktes zijn om beter in de mond van de patiënt te passen.

Afhankelijk van het materiaal waarmee de kronen gemaakt worden, kunnen we ze als volgt groeperen:

 • Metallic: Gemaakt van roestvast staal. Deze zijn het meest duurzaam, bestendig, en gemakkelijk te plaatsen. Hun uiterlijk is niet erg esthetisch, dus worden ze gekozen om erg verwoeste tijdelijke kiezen te bedekken.
 • Esthetisch: Deze zijn gemaakt van acetaat of polycarbonaat. Ze worden gebruikt voor tijdelijke kiezen, omdat ze een goede esthetische afwerking bereiken. Ze kunnen echter slijten en van kleur veranderen na verloop van tijd.
 • Zirkonium: Deze zijn het meest esthetisch en bestendig, maar tegelijk ook het duurst. Omdat ze geen metaal bevatten, zijn ze nuttig om het ontstaan van allergische reacties te voorkomen.

Wanneer zijn tandkronen voor kinderen nodig?

Zoals we al gezegd hebben, maken tandkronen voor kinderen het mogelijk de anatomie, esthetiek en functionaliteit van een sterk vernielde of beschadigde melktand te herstellen. Dit zijn de meest voorkomende situaties waarin het gebruik van zulke kinderkronen nodig kan zijn:

 • Zeer uitgebreide gaatjes met veel vernietiging en verlies van tandweefsel.
 • Trauma aan het gebit met tandbreuken.
 • Ontwikkelingsstoornissen in het glazuur en het tandbeen die veranderingen in de vorm, kleur of grootte van de tanden veroorzaken.
 • Zeer uitgebreide restauraties. Tandkronen geven stevigheid en een betere afwerking aan tanden met zeer grote vullingen.
 • Rehabilitatie na een behandeling van de pulpa.
A child with large cavities.
Tanden die zwaar verwoest zijn door gaatjes kunnen leiden tot bijtproblemen en problemen met het uitbreken van blijvende tanden. Het gebruik van kronen helpt deze problemen te voorkomen.

De voordelen van het gebruik van tandkronen bij kinderen

Nu we duidelijk gemaakt hebben wat tandkronen zijn en in welke situaties ze gebruikt worden, laten we de voordelen ervan eens in detail bekijken.

1. Ze herstellen functie en esthetiek

Door de oorspronkelijke vorm en grootte te herstellen, kunnen de melktanden hun functies weer naar behoren vervullen. Daardoor kan het kind normaal kauwen, eten en spreken. Bovendien worden uit esthetisch oogpunt plagerijen, complexen, of problemen met het gevoel van eigenwaarde door het uiterlijk van de glimlach vermeden.

2. Voorkomen van malocclusies

Als een melktand voortijdig verloren gaat of slecht afgebroken wordt, hebben naburige tanden de neiging te bewegen en de opening in te nemen. Dit maakt het moeilijk voor de blijvende tanden om door te komen. Ze vinden namelijk niet de juiste ruimte om door te komen en moeten dat op de verkeerde plaatsen doen. Dit veroorzaakt bijtproblemen.

Het herstel van de anatomie van de melktanden met tandkronen voor kinderen bevordert het uitbarstingsproces van de blijvende tanden. De integriteit van het tijdelijke element garandeert het behoud van de ruimte en werkt als een ‘eruptieve gids’.

3. Ze zijn voordelig

Als het gaat om het plaatsen van tandkronen bij kinderen, zijn geprefabriceerde kronen meestal de eerste keus. Omdat ze kant en klaar geleverd worden, zijn ze goedkoop. Daarom beschouwt men ze als kosteneffectief en betaalbaar voor patiënten. Hiervan zijn metalen opties meestal het voordeligst.

4. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen

De meeste tandkronen voor kinderen zijn gemakkelijk te manipuleren, aan te passen en op de melktanden te plaatsen. De grote verscheidenheid aan maten en vormen maakt het mogelijk voor elke patiënt de meest geschikte te kiezen. Het plaatsen ervan vraagt niet al te veel tijd. De kroon wordt namelijk gekozen en uitgeprobeerd op de tand die er al op voorbereid is. Als de kroon gekozen is, plaatst de tandarts hem op het element met een soort cement.

5. Ze zijn duurzaam

Hoewel dit een voordeel is dat van andere factoren kan afhangen, gaan tandkronen voor kinderen over het algemeen lang mee. Ze vereisen geen ander onderhoud dan een goede mondhygiëne. De sterkte van het materiaal, vooral van metaal, voorkomt vernietiging of breuk, wat de duurzaamheid verzekert. Zo kunnen de melktanden zonder nieuwe problemen komen als de tijd komt dat ze uitvallen.

6. Ze voorkomen complicaties

Omdat het een structuur is die de hele tandkroon bedekt, voorkomen kronen lekken die complicaties kunnen veroorzaken. Zo hebben met kronen gerehabiliteerde tanden minder kans op het ontstaan van nieuwe gaatjes, breuken, of infecties.

A dentist working on the teeth of a child with large cavities.
Regelmatige tandartscontroles zijn erg belangrijk in de kindertijd. Ze dragen bij tot het goede onderhoud van de melktanden en tot de tijdige behandeling van eventuele ziekten.

Een effectief alternatief

Ook al zijn het tanden die op een gegeven moment zullen uitvallen, melktanden hebben goede verzorging en aandacht nodig. Een goede tandhygiëne, een voedzaam, suikerarm dieet, en een routine van frequente gebitscontroles dragen daar allemaal positief toe bij.

Er zijn echter situaties die niet te vermijden zijn en waardoor tijdelijke tanden beschadigd kunnen raken. Het goede nieuws is dat we gaatjes, breuken, vlekken en misvormingen kunnen verhelpen. Zoals we je hier al vertelden, zijn tandkronen voor kinderen een uitstekend alternatief waarmee je het uiterlijk en de functionaliteit van melktanden kunt herstellen.

Ze zijn snel, efficiënt, en geschikt voor kinderen die hun glimlach moeten herstellen tot de tijd van tandvervanging. Wellicht ook interessant voor jou

De 3 meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 3 meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer

Vandaag willen we je vertellen over de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer en je vertellen hoe je ze kunt voorkomen. • Álvarez, W. A. L., & Juárez, A. J. T. Utilización de coronas de zirconia como alternativa en la restauración de la caries en la temprana edad A propósito de dos casos clínicos.
 • Amengual Castillo, S. E. Recuperación de la función masticatoria con coronas de acero prefabricadas en paciente niño de 8 años de edad: Reporte de caso.
 • Montero Vidal, S. I. (2020). Frecuencia de coronas de resina y las coronas de acero post terapia pulpar en dientes deciduos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Ramirez Sanabria, L. R. (2021). Rehabilitación estética en dientes temporales anteriores.
 • Bücher, K., Pfisterer, J., Schill, H., Hickel, R., & Kühnisch, J. (2019). Coronas prefabricadas en odontología pediátrica. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(9), 684-693.
 • Becerra Henriquez, J. C. (2015). Alternativa de rehabilitación de la zona anterior en niños utilizando la técnica Figuereido modificada (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología.).
 • Calderón Valencia, M., Cruces Mayhua, Á., Erazo Paredes, C., Gamarra Morales, H. R., Huamanyauri Gonzales, L., & Quintana Del Solar, C. (2010). Rehabilitación Oral: Alternativas de tratamiento en dientes deciduos con terapia pulpar.
 • Mosquera Ante, H. J. (2018). Coronas metálicas con función de mantenedores de espacio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Mendieta Hurtado, Á. M. (2017). El mantenedor de espacio, técnica preventiva de maloclusion aplicada por el Odontólogo General (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Alonso, J. G., & Oviedo, D. M. G. (2018). Modificación estética de sonrisa utilizando coronas pediátricas NuSmile. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 42-43.
 • del Carmen Medrano-González, I., Esparza-Ramos, F., Rangel-Padilla, E. E., Yáñez-Acosta, M. F., & Ramírez-Peña, H. A. (2020). Restauración estética del sector anterior en un paciente pediátrico. Revista Tamé6(19), 733-737.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.