Een melktand opnieuw implanteren, is dit mogelijk?

Het verlies van een tand door een klap brengt esthetische, functionele en zelfs psychologische schade met zich mee. Maar is het mogelijk om bij kinderen een melktand te reïmplanteren?
Een melktand opnieuw implanteren, is dit mogelijk?

Laatste update: 19 oktober, 2022

Vandaag vertellen we je of het mogelijk is een melktand opnieuw te implanteren als die door trauma is uitgevallen. Lees verder om het te weten te komen.

Als kinderen spelen of sporten kunnen er ongelukjes gebeuren die de mondholte aantasten. Het verlies van een tand is een concrete mogelijkheid en op dat moment van crisis vragen veel ouders zich af of ze een uitgevallen melktand opnieuw moeten implanteren.

Weten hoe je in deze situaties moet handelen is essentieel om de stress en spanning van de gebeurtenis zo rustig mogelijk te kunnen verwerken. Daarom vertellen we je in dit artikel wat je moet doen als je geconfronteerd wordt met het voortijdig uitvallen van een melktand.

Wat is het opnieuw implanteren van een tand?

Tijdens sportactiviteiten of kinderspelen kunnen zich valpartijen of ongelukken voordoen die trauma aan de mond veroorzaken. Als gevolg van de klap treedt vaak tandavulsie op. Dat is het volledig uittreden van de tand uit zijn kom.

Als de tand verloren gaat, breken ook de vezels van het parodontale ligament dat hem ondersteunt. Bovendien is er een vernietiging van het vasculaire en zenuwpakket dat dit element irrigeert en gevoeligheid geeft.

In sommige gevallen kan tandverlies worden verholpen met reïmplantatie. Deze tandheelkundige behandeling bestaat uit het terugplaatsen van de tand in zijn kom, om te proberen de ligamenteuze vezels te herstellen en hem weer op zijn plaats te houden.

Maar het opnieuw implanteren van een tand is niet in alle gevallen van avulsie aangewezen. In sommige situaties is dit namelijk niet mogelijk.

Een melktand opnieuw implanteren

Is het mogelijk een melktand te opnieuw te implanteren?

Het verlies van een tijdelijke tand (of melktand) door een klap genereert esthetische en functionele problemen bij het kind. Het is heel gebruikelijk dat deze avulsies zich voordoen bij de bovenste centrale snijtanden (Spaanse link), waardoor de afwezigheid van de tand erg opvalt.

Behalve de esthetische factor worden ook de fonatie en het slikken van het kind beïnvloed. Dit komt omdat melktanden heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de definitieve tanden, die nog niet volgroeid zijn en in het bot zitten. Daarom wordt de conditionering van deze mondfuncties chronisch.

Zoals we al verwachtten is het niet altijd mogelijk een melktand opnieuw te implanteren. Een van de bepalende factoren is de tijd tussen het uitvallen en het moment van terugplaatsen. Want om het succes van de procedure te garanderen moet je snel handelen.

Het kan ook gebeuren dat de tandarts deze therapie voor dat bepaalde klinische geval ontoereikend vindt. In het algemeen geven tandartsen er de voorkeur aan, wanneer avulsie optreedt in een tijdelijk gebit, een melktand niet opnieuw te implanteren (Engelse link).

Soms kan deze procedure de definitieve tand in wording beschadigen, en tegenover dit risico geven professionals altijd voorrang aan de verzorging van de blijvende tand.

De leeftijd van een kind speelt ook een rol bij de beslissing om een melktand opnieuw te implanteren

Als een melktand uitvalt, moet rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind en de mogelijke datum van het doorkomen van het definitieve element, om een passende handelwijze te plannen. Het plaatsen van een prothese die de maxillaire groei begeleidt of een voorziening die de lege ruimte in stand houdt zijn enkele van de mogelijkheden.

Zo voorkom je dat de andere gebitselementen zich verplaatsen om hun plaats in te nemen. Hierdoor zou de definitieve tand ruimte te kort kunnen komen om uit te komen en kunnen er dus gebitsafwijkingen en bijtproblemen ontstaan.

Toch is het belangrijk te weten dat sommige vakmensen in heel specifieke gevallen wel overwegen een melktand te herimplanteren. Om deze procedure uit te voeren houden ze rekening met verschillende factoren, zoals de leeftijd van het kind en de ontwikkelingsgraad van de blijvende tandkiem.

Wat te doen als een melktand uitvalt?

Op het moment dat een kind zich stoot, ontstaat bij alle aanwezigen een situatie van ongemak en nervositeit. Weten wat je moet doen is essentieel om de kleine te helpen.

Hier volgen enkele tips om deze situatie bewust en veilig aan te pakken.

Blijf kalm

Kalm en zelfverzekerd handelen helpt het kind te ontspannen. Toon geen nervositeit en en wordt niet boos op het kind over wat er gebeurd is.

Was de wond

Maak de gewonde plek voorzichtig schoon met water en observeer de schade. Als er bloeding in de zachte weefsels is, moet die gestopt worden. Dit kan met aanhoudende compressie van de laesie met steriel gaas.

Observeer het gebit

Kijk zorgvuldig in de mond en observeer of een gebitselement naar buiten gekomen is. Als je bevestigt dat een tand verloren is gegaan, moet je onmiddellijk de tandarts waarschuwen om je in de situatie te begeleiden.

Een melktand opnieuw implanteren: zoek het verloren element

Hoewel we je al vertelden dat het opnieuw implanteren van een melktand niet ideaal of de meest voorkomende zaak is, zoek toch naar de verloren tand. Door de wanhoop van het ongeluk besef je misschien niet dat het ontbrekende stuk een definitief stuk is. Of je tandarts kan de mogelijkheid overwegen om de melktand weer in te brengen.

Vervoer de vooruitstekende tand

Als de uitgeslagen tand gevonden is, moet hij uit het coronaire gedeelte genomen worden, zonder het wortelgedeelte aan te raken. Was hem voorzichtig onder stromend water en vervoer hem in een glas met gedestilleerd water of warme melk.

Ga onmiddellijk naar de tandarts

Je moet het kind zo snel mogelijk naar de tandarts brengen. De vakman zal de plek onderzoeken en röntgenfoto’s nemen om de schade te beoordelen en de beste behandeling te kiezen.

Een melktand mag nooit thuis opnieuw geïmplanteerd worden.

Een kind bij de tandarts

Zoek professionele hulp

Ongelukken en vallen kunnen we vaak niet vermijden. Het verlies van een tijdelijke tand betekent een moment van pijn en nervositeit voor je kleintje.

Bovendien verandert het ontbreken van een tand in de mond hun uiterlijk, de manier waarop ze eten, en de manier waarop ze spreken. Daarom is het zoeken van tandheelkundige behandeling, hoewel het terugplaatsen van een melktand meestal niet de meest aan te raden optie is.

Onmiddellijk naar de tandarts gaan als je kind op zijn mond valt is essentieel. Een vakman is de beste persoon om de door de klap veroorzaakte problemen op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Godoy Cifuentes, M. J. (2013). Conocimiento que posee el odontólogo general acerca del manejo de algunas lesiones traumáticas de tejido periodontal-avulsión, concusión, luxación extrusiva y luxación intrusiva-, en las cabeceras departamentales de Quetzaltenango, Escuintla, Cobán y Chiquimula (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Gustavo, B. P. Á., & Naira, H. TRAUMATISMOS DENTALES.
  • Chávez Sarabia, J. C. (2013). Consecuencias de la avulsión en piezas temporales en la edad escolar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ávila Rivera, C., Cueto Urbina, A., & González Ríos, J. (2012). Caracterización del traumatismo dentoalveolar que afecta a los tejidos de soporte en dientes temporales. International journal of odontostomatology, 6(2), 157-161.
  • Barbería, E., Borrell, C., Bravo, N., Silva, C. C., & Maroto, M. (2010). Traumatismos en los dientes temporales. Causan secuelas en los dientes permanentes?.
  • Izquierdo, F. G., Mateo, F. N., & Gil, B. G. (2003). Actitud del pediatra de Atención Primaria ante los traumatismos dentoalveolares. Revista Pediatría de Atención Primaria, 5(20), 51-64.
  • Cueto Urbina, A., Ávila Rivera, C., & González Ríos, J. (2012). Traumatismos Dentoalveolares que Afectan a las Estructuras de Soporte de los Dientes Temporales y sus Efectos en los Sucesores Definitivos. International journal of odontostomatology, 6(3), 379-383.
  • Duarte, L. A. J. (2017). Reimplante Dentario en Diente Avulsionado. Presentación de un Caso. Revista Científica Hallazgos21, 2(3).
  • Hernández, H. I., Corona, J. P., Ramírez, M. M., & Luna, J. A. (2012). Exarticulacion (avulsion dental) en denticion temporal y permanente. Reporte de dos casos clinicos. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica, 24(2), 90-96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.