7 Vaak gestelde vragen over melktanden

Als je deze 7 vragen over melktanden opheldert, kun je beter voor de mondgezondheid van je kleintje zorgen. Blijf lezen.
7 Vaak gestelde vragen over melktanden

Laatste update: 19 oktober, 2022

Het verschijnen van de eerste tandjes in de mond van de baby is een langverwacht moment voor de ouders. Maar met doorkomen ervan kunnen ook veel onzekerheden ontstaan. Ouders hebben dus vaak vragen over melktanden.

Er zijn bijvoorbeeld veel voorkomende twijfels over de rol van deze elementen in de mond van het kind, of ze het uiteindelijke gebit beïnvloeden en of ze geïnfecteerd kunnen worden.

Er is zelfs enige verwarring over hun verzorging. Volwassenen spelen een sleutelrol bij het behoud van de gezondheid van kinderen. Daarom beantwoorden we in dit artikel de 7 meest gestelde vragen over melktanden.

1. Wanneer beginnen melktanden door te komen?

Melktanden beginnen zich te vormen tijdens intra-uterien leven (Spaanse link). vanaf de eerste weken van de zwangerschap. Zowel tijdelijke als blijvende tanden ontwikkelen zich binnen de kaakbeenderen tot ze doorkomen.

In het algemeen verschijnen de eerste melktanden rond de leeftijd van 6 maanden. Maar dit is een geschatte leeftijd. Elk kind heeft namelijk zijn eigen groeiritme.

Het doorkomen van de tanden gebeurt geleidelijk en met een bepaalde volgorde: de onderste snijtanden verschijnen het eerst, gevolgd door de bovenste snijtanden. Daarna komen de eerste kiezen, dan de hoektanden en tenslotte de tweede kiezen.

Hoewel de genoemde volgorde de meest voorkomende is, kan dit ook van kind tot kind verschillen. Maar tussen 2 en een half en 3 jaar zijn de meeste kinderen klaar met het doorkomen van hun melktanden en hebben ze hun 20 tanden in hun mond.

2. Hoe ongemak tijdens het doorkomen van de tanden te verlichten?

Vaak gestelde vragen over melktanden

Dit is ook een van de meest gestelde vragen over melktanden. Het proces van het doorkomen van de melktanden kan voor sommige zuigelingen namelijk verontrustend zijn. Baby’s hebben de neiging geïrriteerd te zijn, gemakkelijk te huilen, overmatig te kwijlen en alles wat ze vinden in hun mond te stoppen.

Om de kleintjes te helpen deze periode comfortabeler door te komen, is het een goed idee ze wat koele voorwerpen aan te bieden, zoals bijtringen, lepels, of een in de koelkast gekoeld doekje. Ook het masseren van het tandvlees met schone vingers kan ze kalmeren.

Als baby’s al in het stadium van aanvullende voeding zijn, kunnen ze halfvaste texturen en verse voeding aangeboden krijgen om pijnlijk tandvlees te verzachten. Dit moet altijd onder toezicht gebeuren om ongelukjes te voorkomen.

In gevallen waarin de baby erg prikkelbaar en lusteloos is, is het beter met de kinderarts te overleggen om het gebruik van een ontstekingsremmer te evalueren.

3. Wanneer vallen melktanden uit?

Hoe lang blijven melktanden in de mond zitten is ook een van de veel gestelde vragen over melktanden. Hoewel het waar is dat ze op een gegeven moment uitvallen, zullen melktanden het kind verscheidene jaren vergezellen.

Tussen 5 en 7 jaar begint de fase van tandvervanging, waarin de melktanden losraken, uitvallen en vervangen worden door hun definitieve vervangers. Deze periode treedt geleidelijk op tot een hoogtepunt rond 12 of 13 jaar.

De eerste melktanden die vervangen worden zijn de onderste snijtanden en daarna de bovenste snijtanden, de kiezen (die vervangen worden door de premolaren), en de hoektanden.

Het is goed te verduidelijken dat achter de tijdelijke kiezen rond 6 jaar de eerste definitieve kiezen doorkomen zonder dat er kiezen uitvallen. En op 12-jarige leeftijd komen daarachter de tweede kiezen door.

Rond 12 of 13 jaar is het definitieve gebit voltooid met 28 tanden in de mond. Hierbij is geen rekening gehouden met het doorkomen van de derde kiezen of verstandskiezen, die na de leeftijd van 17 jaar doorkomen en zo de 32 blijvende tanden completeren.

4. Vragen over melktanden: wat is de functie ervan?

Een van de meest gestelde vragen over melktanden heeft te maken met de rol die ze spelen in de mond van kinderen. Veel volwassenen denken dat, omdat ze later uitvallen, hun aanwezigheid en verzorging niet belangrijk zijn.

In werkelijkheid is deze gedachte onjuist, want tijdelijke tanden zijn van fundamenteel belang voor de juiste ontwikkeling van zuigelingen.

Babytanden zijn betrokken bij de voeding. Ze helpen het kind namelijk correct te kauwen en te slikken. Ze zijn ook betrokken bij de uitspraak van verschillende fonemen, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de spraak.

Hoewel het uiterlijk van de glimlach een kleine zorg lijkt, is de waarheid dat het hebben van gebroken of bevlekte tanden ook een negatieve invloed heeft op het gevoel van eigenwaarde van kinderen. Plagerijen van leeftijdgenootjes of verlegenheid over hun uiterlijk kunnen hun sociale relaties beïnvloeden.

De melktanden houden ook de ruimte vast die nodig is voor het doorkomen van de blijvende tanden en fungeren als een gids tijdens het uitbarstingsproces. De blijvende elementen vinden dankzij hen hun plaats in de tandboog, waardoor misplaatsing of bijtproblemen vermeden worden.

5. Welke ziekten tasten melktanden aan?

Een kind met gaatjes in de tanden

Het belangrijkste probleem dat melktanden kunnen hebben is gaatjes in het gebit. In feite is het een van de meest voorkomende aandoeningen (Spaanse link) bij kinderen.

Gaatjes zijn het destructieve proces van de harde weefsels van de tanden. De stofwisseling van suikers in de voeding veroorzaakt zuren die het oppervlak ervan demineraliseren en afslijten.

De aanwezigheid van bacteriële plaque als gevolg van een gebrekkige tandhygiëne en een dieet dat rijk is aan zoetigheid zijn de belangrijkste factoren bij deze ziekte.

Daarom is het raadzaam voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte te vermijden, zoals snoep, verpakte sappen, gebak en frisdranken.

Het is ook het beste te voorkomen dat kinderen in slaap vallen met een fles in hun mond. De suiker in melk blijft namelijk lang aan het tandoppervlak kleven. Dit verhoogt het risico op het ontstaan van een agressieve vorm van de ziekte, die men cariës in de vroege kinderjaren noemt.

Om te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën van de mond van de ouders op die van de kinderen worden overgedragen, is het bovendien belangrijk niet op het eten van je baby te blazen, niet dezelfde lepel te gebruiken en hun fopspeen niet met je eigen speeksel schoon te maken.

6. Vragen over melktanden: wanneer moet je beginnen met het poetsen van melktanden?

Mondhygiëne bij jonge kinderen is van het grootste belang om het melkgebit gezond te houden. Met mondreiniging moet al in de eerste levensdagen begonnen worden.

Als de tanden nog niet doorgebroken zijn, kan de mond gereinigd worden met een klein schoon, vochtig doekje dat om de vinger gelegd wordt of met een rubber vingerhoedje dat speciaal voor dit doel gemaakt is.

Je moet het tandvlees zachtjes wrijven om melkresten te verwijderen en om het kind te laten wennen aan de schoonmaakroutine. Tijdens de doorkomende tandjes helpt dit ook om ongemak te verzachten.

Als het eerste tandje doorkomt, moet je een speciale babytandenborstel gaan gebruiken.

Ouders moeten minstens 2 keer per dag voor tandhygiëne zorgen. Ook moeten ze een kleine portie fluoride tandpasta gebruiken, die varieert naar gelang de leeftijd en het vermogen van het kind om te spugen. Om fluorose te voorkomen moet je voor elk kind het beste product kiezen, volgens de richtlijnen van de kindertandarts van je kind.

Rond 6 en 8 jaar kunnen kinderen al beginnen zelf te poetsen. In elk geval moet een volwassene toezicht blijven houden op het kind, zodat het goed gebeurt.

7. Vragen over melktanden: wanneer moet je de tandarts bezoeken?

Het is het beste om een kindertandarts voor het eerst te bezoeken vóór de eerste verjaardag van de baby. Zo kan de vakman de algemene toestand van de mond van het kind beoordelen en het eruptieproces volgen. Bovendien geeft de tandarts informatie en advies aan ouders over de verzorging van de mond van hun kind.

Bezoeken om de 6 maanden zijn ideaal om de band tussen het kind en de tandarts te bevorderen en eventuele problemen vroeg op te sporen.

Ook moet de tandarts geraadpleegd worden als er verwondingen of ongemakken in de mond van het kind verschijnen, als een kind zijn mond stoot of als er vlekken op de tanden worden waargenomen.

Een kindje bij te tandarts

De gezondheid van kinderen is de verantwoordelijkheid van de ouders

Babytanden stellen kinderen in staat normaal te eten, te spreken en met elkaar om te gaan. Ze spelen ook een fundamentele rol bij het doorkomen van blijvende tanden.

Daarom is het van vitaal belang ze te verzorgen en in de mond te houden tot ze vervangen zijn. Twijfels hebben over melktanden is normaal, maar met toegewijde en verantwoordelijke ouders zullen de kleintjes tijdens hun kindertijd kunnen pronken met een gezonde glimlach.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ayala Pérez, Y., Carralero Zaldívar, L. D. L. C., & Leyva Ayala, B. D. R. (2018). La erupción dentaria y sus factores influyentes. Correo Científico Médico, 22(4), 681-694.
  • Umaña, A. P., Meza, B. Y. C., Barco, M. G., & Hernandez, J. A. (2017, September). CRONOLOGÍA DE LA ERUPCIÓN DENTARIA EN UN GRUPO DE CAUCASOIDES. In XIX Simposio de Investigaciones en salud” Autonomía, Financiación y Calidad.
  • Aimituma Tairo, K. (2019). Desarrollo y erupción dentaria.
  • Pin Vélez, J. A. (2020). Prevalencia de caries en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Duque de Estrada Riverón, J., Rodríguez Calzadilla, A., Coutin Marie, G., & Riveron Herrera, F. (2003). Factores de riesgo asociados con la enfermedad caries dental en niños. Revista Cubana de estomatología, 40(2), 0-0.
  • Morán Vera, H. E. (2021). Nivel de conocimiento de los padres sobre la importancia de la dentición temporal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ruiz Intriago, B. J. (2020). Importancia de la preservación de dientes temporarios en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Pillaca Maricella, M. (2017). Desarrollo de la dentición fase intrauterina, erupción evolución de las denticiones temporales y permanentes.
  • Minaya Ramos, G. G. (2021). Factores de riesgo de caries en dentición primaria (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Capelo Ríos, D. G. (2019). Nivel de conocimiento de padres de familia sobre higiene dental de niños con diagnóstico de caries (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2019).
  • Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. RECIMUNDO, 5(1), 227-240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.