Barnsteenkettingen voor het doorkomen van tandjes: mythe of realiteit?

Veel ouders proberen de pijn van tanddoorbraak te verlichten door amberkleurige halskettingen om hun kinderen te doen. Maar deze vormen een verstikkingsgevaar - lees meer!
Barnsteenkettingen voor het doorkomen van tandjes: mythe of realiteit?

Laatste update: 04 januari, 2022

Het doorkomen van de eerste tandjes van een kind kan een zeer ongemakkelijke situatie zijn voor de kleine. Het is ook enigszins stressvol voor hun ouders. Om deze reden nemen veel volwassenen hun toevlucht tot het gebruik van barnsteenkettingen om de pijn bij het doorkomen van de tandjes te verlichten. Deze bestaan uit een elastische lus met kleine kralen, die ouders tijdens de tandjesfase om de nek van de baby plaatsen.

Hoewel het op dit moment een trendy item is, bestaan deze kettingen eigenlijk al enkele jaren. Verkopers promoten het gebruik ervan vanwege de veronderstelde natuurlijke pijnstillende kracht van barnsteen.

Maar naast de goede bedoelingen van de ouders, is het belangrijker om te bedenken dat deze elementen zeer gevaarlijk kunnen zijn voor baby’s. Wetenschappelijke instellingen keuren het gebruik ervan niet goed. Blijf daarom lezen om meer te weten te komen.

Zijn barnsteenkettingen voor kinderziektes veilig?

Zoals we al zeiden, waarschuwen experts tegen het gebruik van barnsteenkettingen om pijn bij baby’s te verlichten. De belangrijkste reden is dat ze het risico op verwurging en verstikking bij kleintjes vergroten.

Ongeacht het materiaal waaruit het is gemaakt, vormt het een enorm gevaar om een touwtje om de nek van een kind te plaatsen of een voorwerp van kleine kralen binnen handbereik te laten.

Werken barnsteenkettingen?

Veel ouders die van huismiddeltjes of natuurgeneeskundige middelen houden, vinden barnsteen een aantrekkelijke oplossing voor pijn. Maar het is belangrijk om de informatie die circuleert over het gebruik ervan zorgvuldig te interpreteren, vooral als het gaat om elementen die zo populair zijn geworden (Engelse link).

Men beweert dat het voordeel van barnsteen te maken heeft met het barnsteenzuur dat de steen afgeeft wanneer het in contact komt met de huid van de baby. Deze huid neemt vervolgens de stof op, die zogenaamd werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer voor het tandvlees.

Ook beweren sommige barnsteen-aanhangers dat dit element de schildklier, het immuunsysteem en het ademhalingssysteem stimuleert. Sommigen schrijven zelfs stressverlagende mechanismen toe aan barnsteen.

Barnsteenkettingen voor het doorkomen van tandjes

De waarheid is echter dat hier geen bewijs voor is. Tot op de dag van vandaag is er geen wetenschappelijk bewijs (Engelse link) om de vermeende voordelen van barnsteen te ondersteunen, inclusief verlichting van ongemak tijdens het doorkomen van de tandjes.

Hoewel bekend is dat barnsteen uit de Oostzee barnsteenzuur bevat, is er geen bewijs dat de huid dit element opneemt wanneer deze de lichaamstemperatuur bereikt. En als dit zou gebeuren, zouden de door de huid opgenomen concentraties te laag zijn om een significant therapeutisch effect teweeg te brengen.

Zijn barnsteenkettingen gevaarlijk?

Naast het debat over hun werkzaamheid, is het belangrijk om je bewust te zijn van het risico dat (Engelse link) gepaard gaat met het gebruik ervan bij zuigelingen en jonge kinderen.

Alles wat om de nek van een kind wordt gebonden, kan de dood door wurging veroorzaken (Engelse link). Ook kan een kind stikken als een van de kleine amberkleurige kralen in hun luchtwegen terechtkomt.

Om deze redenen zijn deze halskettingen in veel landen van de markt gehaald en is het gebruik ervan bij kinderen jonger dan 36 maanden afgeraden.

Sommige fabrikanten beweren dat de stukken zijn gemaakt met kralen die geschikt zijn voor kinderen en dat ze op een speciale manier zijn vastgemaakt zodat ze er niet af kunnen vallen. Wetenschappelijk onderzoek moet hun veiligheid echter nog bepalen.

De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt het gebruik van sieraden of kralen bij zuigelingen af. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ook.

Een pasgeboren baby met een ketting om haar nek

Wat is een veilige behandelingsoptie voor het verlichten pijn bij baby’s?

Zoals je hebt gelezen, is het geen goed idee om je toevlucht te nemen tot barnsteenkettingen. Maar dit betekent niet dat je niets kunt doen. Er zijn andere, veiligere manieren om baby’s te helpen tijdens het doorkomen van hun eerste tandjes.

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

Bied je kind bijtringen aan in plaats van barnsteenkettingen

Er zijn veel verschillende soorten bijtringen. Sommige zijn gemaakt van rubber, andere van plastic of siliconen. Ze zijn er in verschillende texturen. Hun ontwerp is bedoeld om baby’s in dit stadium te kalmeren en af te leiden. Daarnaast kun je een deel ervan in de koelkast koelen, wat voor nog meer opluchting voor de baby zorgt.

Masseer en stimuleer hun tandvlees zachtjes

Wrijven en drukken op rood tandvlees met schone vingers of knokkels is erg nuttig om het te kalmeren. Je kunt zelfs hetzelfde doen met de tandenborstel tijdens de mondhygiëne.

Geef prioriteit aan vers voedsel

Als het kind al in het stadium is waarin het vast voedsel gebruikt, bied dan verschillende texturen aan en probeer het koud of koel te maken. Hiermee kan de baby zijn tandvlees stimuleren en masseren om pijn te verlichten. Dit dient altijd onder toezicht te gebeuren om verstikking te voorkomen.

Koude aanbrengen op het tandvlees

Koude heeft een verdovend en ontstekingsremmend effect op het tandvlees. Het aanbieden van voorwerpen of voedsel gekoeld in de koelkast zal je kleintje dus helpen kalmeren en meer comfort bieden.

Gebruik ontstekingsremmende medicijnen

Als je baby zich erg ongemakkelijk voelt en de kinderarts dit gepast acht, kun je een ontstekingsremmend medicijn via de mond aanbieden. Actuele medicijnen die anesthetica bevatten, worden niet aanbevolen voor jonge kinderen.

Wees geduldig en begeleid je baby

Je baby geduldig kunnen begeleiden en zijn of haar routines ondersteunen met genegenheid en veel liefde is het meest geruststellende voor je kind.

Tandjes krijgen hoort bij de groei

Het doorkomen van de tandjes is een normaal en verwacht proces voor baby’s. En hoewel het voor sommige kinderen erg vervelend kan zijn, is het iets draaglijks en tijdelijks.

Toevlucht nemen tot barnsteenkettingen om pijn bij het doorkomen van de tandjes te verminderen, brengt meer risico’s met zich mee dan voordelen. Er zijn veel eenvoudigere en veiligere methoden om je kleintje te kalmeren. Je baby met geduld en liefde kunnen begeleiden en proberen deze fase op een natuurlijke manier te overwinnen, is de beste strategie om te volgen.

Twijfelt je of maak je je zorgen over de pijn bij je kleintje? Dan kun je het beste naar je kinderarts gaan. Op deze manier kun je advies krijgen over de beste manier om je kind te helpen met dit proces om te gaan.  • de la Teja Ángeles, Eduardo. Erupción dentaria. (2019).
  • Cox, Catherine, Neil Petrie, and Katrina F. Hurley. Infant strangulation from an amber teething necklace. Canadian journal of emergency medicine 19.5 (2017): 400-403.
  • Abdulsatar, Farah, et al. Teething necklaces and bracelets pose significant danger to infants and toddlers.(2019): 132-133.
  • Soudek, Lucy, and Robyn McLaughlin. Fad over fatality? The hazards of amber teething necklaces. Paediatrics & child health 23.2 (2018): 106-110.
  • Abdulsatar, Farah, Sepideh Taheri, and Michael Miller. USE OF UNSAFE TEETHING REMEDIES IN A MID-SIZE CITY: A SURVEY. Paediatrics & Child Health 23 (2018): e54.
  • Strieder, Anna Paola, et al. Digital behavior surveillance for monitoring the interests of Google users in amber necklace in different countries. International journal of paediatric dentistry 29.5 (2019): 603-614.
  • Nissen, Michael D., et al. Baltic amber teething necklaces: could succinic acid leaching from beads provide anti-inflammatory effects? BMC complementary and alternative medicine 19.1 (2019): 1-9.
  • Garcia, Jose Eduardo Baez, Vanessa Vargas-Alfaro, and J. Oscar C. Jimenez-Halla. Ámbar: una gema de interés comercial, histórico y químico. Naturaleza y Tecnología 3 (2019).

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.