Moet je het tandvlees van je baby schoonmaken?

Je vraagt je misschien af of je het tandvlees van je baby moet reinigen. Hier vind je alles wat je moet weten over mondverzorging vanaf de geboorte.
Moet je het tandvlees van je baby schoonmaken?

Laatste update: 07 augustus, 2021

Al op jonge leeftijd aandacht besteden aan mondverzorging kan het verschil maken in iemands mondgezondheid. Daarom is het zo belangrijk om het tandvlees van je baby vanaf de geboorte al schoon te maken.

Met deze eenvoudige praktijk neemt je kleintje het reinigen van de mondholte op als onderdeel van de routinematige verzorging van hun lichaam. Wanneer hun tanden doorgroeien, zal poetsen niet nieuw of onbekend zijn. Het zal zo dus gemakkelijker zijn om tanden gezond te houden.

Bovendien vermindert het reinigen van het tandvlees van baby’s het risico op tandbederf en verlicht het ongemak van tandjes krijgen. Hier zullen we je alles vertellen wat je moet weten over deze gewoonte die zo nuttig is als het gaat om de gezondheid van onze kinderen.

Het tandvlees van je baby

De mond van baby’s is een zeer belangrijke structuur voor hun ontwikkeling. In de eerste levensmaanden ontdekken kinderen de wereld via de mondholte en de sensaties die ze daardoor ervaren. Dit is waarom ze zo geneigd zijn om alles wat ze vinden in hun mond te stoppen.

Een moeder die een vingerborstel gebruikt om het tandvlees van haar baby schoon te maken.

Het tandvlees van een baby speelt een zeer belangrijke rol bij het verkennen en tijdens het voeden. Wanneer ze borstvoeding krijgen, interageert het tandvlees met de tong, die het door zijn bewegingen mogelijk maakt om de moedermelk te extraheren om het vervolgens door te slikken.

In de mond van de pasgeborene kunnen we de gingiva of het tandvlees van de baby waarnemen. Dit is lichtroze slijmvlies dat het bot bedekt waarop de tanden zullen groeien. Sommige gebieden kunnen zelfs hobbelig zijn vanwege de aanwezigheid van tandkiemen van de toekomstige tanden die er al onder zitten.

Sommige kinderen kunnen kleine geelachtig witte formaties op hun tandvlees hebben. Dit zijn de knobbeltjes van Bohn (Engelse link). Het is een onschadelijke verandering waarbij overblijfselen van embryonaal klierweefsel aanhouden en na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

De tanden zullen uiteindelijk op deze structuren verschijnen. Om al deze redenen is zorg en aandacht voor dit deel van het lichaam zo snel mogelijk essentieel.

Het tandvlees van baby’s vanaf de geboorte reinigen

Het is erg belangrijk om het tandvlees van je baby zo vroeg mogelijk schoon te maken. Hier zijn enkele van de voordelen van het vroegtijdig opnemen van deze praktijk in de zorgroutine van je kind:

  • Ziektepreventie: het verwijderen van melkresten en bacteriën die zich op de tong en het tandvlees hebben opgehoopt, vermindert het risico op tandbederf in de melktanden wanneer ze doorkomen.
  • De gewoonte opbouwen: door kinderen vanaf het begin te laten wennen aan het verzorgen van hun mond, worden moeilijkheden of weerstand voorkomen die kunnen optreden bij het later introduceren van poetsen. Het kind raakt gewend aan het schoonmaken van de mondholte als onderdeel van hun dagelijkse routine en geniet van het aangename gevoel van een schone mond.
  • Masseren van het tandvlees: tijdens het reinigen van het tandvlees ontstaat er een aangename massage in de mond. Dit gevoel kan het ongemak verlichten dat kleintjes irriteert wanneer hun melktanden doorkomen.

Zo maak je het tandvlees van je baby schoon zonder problemen te veroorzaken

Het kan voor ouders overweldigend zijn om zo’n kleine mond schoon te maken. Met geduld, wilskracht en een beetje oefening is het echter mogelijk en niet zo ingewikkeld. Hier lees je hoe je het op de juiste manier doet.

De enige benodigdheden die nodig zijn, zijn warm water en wat gaas of schone washandjes. Ten eerste moet de volwassene die de taak gaat uitvoeren zijn handen grondig wassen met water en zeep.

Daarna moeten ze de baby op hun schoot leggen en het hoofdje met een van hun handen vasthouden. Rol met de andere hand het schone gaasje om de wijsvinger en maak het nat met het warme water.

Open voorzichtig het mondje van de baby en wrijf de doek met zachte cirkelvormige bewegingen over het tandvlees. Ook de tong en de binnenkant van de wangen moeten worden schoongemaakt.

Sommige ouders vinden het gemakkelijker om deze taak uit te voeren door speciale borstels in de vorm van een vingerhoed te gebruiken. Je steekt eenvoudig je vinger in de vingerhoed. Doordat ze zachte siliconen borstelharen hebben, kan het tandvlees gemasseerd en gereinigd worden.

Wanneer de eerste tand in de mond verschijnt, is het tijd om de overstap te maken naar het gebruik van een tandenborstel. Het moet klein en zacht zijn om de tanden in de mond schoon te maken. De rest van de orale structuren kan voorzichtig worden gereinigd met de borstel, siliconen vingerhoedjes of gaas.

Ook wanneer de tanden verschijnen, kan tandpasta in minimale hoeveelheden worden gebruikt (ter grootte van een rijstkorrel). Volg altijd de instructies van de kindertandarts van uw kind.

Enkele trucs om het tandvlees van je baby te reinigen

Een moeder die het tandvlees van haar baby poetst.

Het schoonmaken van het tandvlees van baby’s kan voor sommige kinderen een onaangenaam moment zijn. Volwassenen mogen niet verontrust of geïrriteerd raken. Hen met genegenheid begeleiden, motiveren en helpen om van de routine te genieten, is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat ze deze gewoonte geleidelijk overnemen.

Hier zijn enkele tips die nuttig kunnen zijn om het reinigen van het tandvlees van uw baby aangenamer te maken:

  • Liedjes: het zingen van een rustgevend liedje om het kind te kalmeren of een speciaal liedje over het schoonmaken van de mond kan het moment leuker maken.
  • Geef het voorbeeld: een volwassene zijn eigen tanden laten poetsen op hetzelfde moment als het kind is een goede manier om de kleine het belang van mondhygiëne te laten zien.
  • Profiteer van de badtijd: de mond reinigen tijdens of na een ontspannend bad kan een goed idee zijn. Het kind zal zich beter voelen en het zal deel uitmaken van de lichaamsverzorgingsroutine.
  • Om de beurt poetsen: bij oudere kinderen kun je om de beurt hun mond poetsen. Eerst krijgt het kind een borstel zodat het kan oefenen met schoonmaken en dan maakt de volwassene het schoonmaken af.

Ouders die voor de mond van hun kinderen zorgen

Nu weet je dat je niet hoeft te wachten tot de tandjes van je kleintje doorkomen voordat je ze gaat verzorgen. Het reinigen van het tandvlees van je baby voorkomt mondcomplicaties. Het is dus erg belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen.

Het verzorgen van de mondgezondheid van kinderen is van vitaal belang als het gaat om het garanderen van een gezonde glimlach in de toekomst. Met verantwoordelijkheid, geduld en veel liefde kan elke ouder het. Wellicht ook interessant voor jou

Stamcellen in melktanden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Stamcellen in melktanden

Wist je dat er stamcellen in melktanden zitten? Het is waar! Tandheelkunde is revolutionair geweest met deze recente ontdekking. Zeer weinig mensen...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.