De reflexen van je pasgeboren baby

Mis de reflexen van je pasgeboren baby niet! Ze zijn er al gelijk bij de geboorte en zullen na een paar weken verdwijnen!
De reflexen van je pasgeboren baby
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Een groot deel van de fysieke acties van baby’s bestaat tijdens de eerste weken uit automatische reflexen. Als je bijvoorbeeld je vinger in hun mond steekt, zullen ze er op zuigen. Als er fel licht is, zullen ze hun ogen dichtknijpen. Dit zijn automatische reacties die bekend staan als de reflexen van je pasgeboren baby. Sommige reflexen houden een paar maanden aan, terwijl andere binnen een paar weken al verdwijnen.

De reflexen van je pasgeboren baby

We zullen nu meer uitleggen over de reflexen van je baby, zodat je zal begrijpen waarom je baby ze heeft en wat ze allemaal betekenen. Hierdoor wordt het makkelijker om je baby te begrijpen.

Zoekreflex

In sommige gevallen worden deze reflexen na verloop van tijd vrijwillige acties. Je baby wordt bijvoorbeeld geboren met een zoekreflex; ze zullen hun hoofd draaien als je hun wang aanraakt.

Dit is een reflex die je baby helpt de tepel van mijn moeder te vinden. In het begin kijkt hij alleen maar heen en weer, maar naarmate er tijd verstrijkt kan hij zijn hoofd bewegen om goed in positie te komen.

Moeder geeft borstvoeding

Zuigreflex

Zuigen is een andere overlevingsreflex die een baby al voor de geboorte heeft. Je hebt deze reflex misschien al gezien op echo’s van je baby, toen hij op zijn duim aan het zuigen was. Wanneer je hem na de geboorte borstvoeding geeft of een speen in zijn mond doet, raakt dit zijn gehemelte waardoor je baby automatisch begint te zuigen.

Deze reflex vindt eigenlijk plaats in twee stappen:

  • Hij plaats zijn lippen rond de tepelhof en knijpt de tepel tussen zijn tong en gehemelte.
  • Daarna begint hij te zuigen, waarbij de tong van de tepelhof naar de tepel beweegt.

Het coördineren van deze ritmische zuigbewegingen met ademen en slikken is relatief moeilijk voor een pasgeborene. Dus ook al is het automatisch, betekent dit niet dat alle baby’s het vanaf het begin ook goed kunnen.

Na wat oefening wordt deze reflex echter een vaardigheid die alle baby’s goed beheersen. Je baby zal deze beweging ook gaan doen om zichzelf te troosten. Daarom zal hij zich ook op zijn gemak voelen als hij een speen heeft of op zijn duim zuigt.

De moro-reflex, één van de reflexen van een pasgeboren baby

Een andere reflex van pasgeborenen tijdens de eerste weken van zijn leven heet de moro-reflex. Als het hoofdje van je baby abrupt van positie verandert of als hij schrikt van een hard geluid, zal hij reageren door zijn armen, benen en nek te strekken. Zijn gezichtsuitdrukking verandert uit angst en hij doet zijn armen snel weer bij elkaar. Ook kan het zo zijn dat hij moet huilen.

Deze reflex, die bij iedere baby in verschillende mate aanwezig is, is het meest zichtbaar in de eerste maand en verdwijnt na de tweede maand van zijn leven. Deze reflex zal helemaal verdwijnen zonder dat je het doorhebt.

Knijpreflexen

Je zult ook een reflex zien wanneer je de handpalm van je baby aait – hij zal gelijk in je vinger knijpen! Ook kun je de zool van zijn voet strelen, je zult zien dat hij zijn voet aanspant en zijn tenen kromt.

In de eerste paar dagen na de geboorte zal de grip van je baby zo sterk zijn dat het lijkt alsof hij zware voorwerpen kan vasthouden. Probeer dit echter niet uit, want daar is hij nog niet klaar voor. Je baby heeft geen controle over deze reactie en kan plotseling loslaten.

Eén van de interessantste reflexen: de asymmetrische tonische reflex

Eén van de interessantste reflexen is de asymmetrische tonische nekreflex. Je merkt misschien dat wanneer je baby zijn hoofd naar de ene kant draait, zijn arm aan die kant strekt en de andere arm buigt.

Wees echter niet verbaasd als jouw baby deze reflex niet heeft. Het is een subtiele reflex en als je baby van streek is of huilt, doet hij het misschien niet. Deze reflex verdwijnt wanneer een baby tussen de vijf en zeven maanden oud is. Zelfs als je baby het wel doet, kan het zijn dat het onopgemerkt blijft.

De automatische loopreflexen

Een andere speciale reflex bij baby’s is de loopreflex. Ze kunnen hun eigen gewicht niet dragen, maar als je ze onder hun armen vasthoudt (vergeet niet het hoofdje ook vast te houden) en hun voeten een plat oppervlak raken, zullen ze de ene voet voor de ander zetten alsof ze gaan lopen.

Deze reflex verdwijnt na twee maanden. Het zal echter weer terugkeren, maar dan in de vorm van een vrijwillige actie. Dit is wat ze op weg zal helpen om tegen het einde van hun eerste levensjaar echt te lopen.

Kortom, hoewel je misschien dacht dat baby’s volledig afhankelijk zijn, hebben ze eigenlijk een aantal reflexen die hen beschermen. Als een voorwerp bijvoorbeeld rechtstreeks op je baby afkomt, zal hij alsnog zijn hoofd draaien om het te proberen te ontwijken.

Baby’s zijn natuurlijk voor hun ontwikkeling, groei en voeding wel helemaal afhankelijk van hun ouders. Maar deze reflexen helpen hen om bepaalde overlevingsreflexen uit te voeren, zoals zuigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Klaus, H., M. (2004) Su sorprendente recién nacido (madre y bebé). Editorial: MEDICI.
  • López Reyes, E. L. (2013). Conducta refleja en el recién nacido (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/22167

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.