Het voorkomen en genezen van pijnlijke tepelkloven

Pijn en gebarsten tepels tijdens de borstvoeding kunnen vele oorzaken hebben. De meest voorkomende is een slechte houding, wat leidt tot inefficiënt zogen.
Het voorkomen en genezen van pijnlijke tepelkloven

Laatste update: 15 juni, 2018

Pijnlijke tepelkloven zijn een veel voorkomend probleem bij moeders die borstvoeding geven. Dit probleem kan vele oorzaken hebben. Gelukkig zijn er manieren om het te behandelen en zelfs te voorkomen.

In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het genezen van pijnlijke tepelkloven.

Beginnen met borstvoeding geven is ongetwijfeld één van de momenten die de unieke band tussen moeder en kind weergeeft. Maar niet alles is in deze tijd rooskleurig.

Veel moeilijkheden kunnen enige (maar niet alle) magie doen verdwijnen uit deze fase in jullie beide levens.

Een van de meest voorkomende problemen is tepelkloven en pijn tijdens of na het borstvoeding geven. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken van pijnlijke tepelkloven

  • Een infectie in de tepels of melkkanalen. Als je heftige, felle  pijnscheuten voelt en je baby moet opvallend veel moeite doen om te drinken, neem dan contact op met je arts. Meestal zal er een monster worden genomen om de oorzaak van de infectie te achterhalen en de juiste oplossing te vinden.
  • Tijdelijke fysiologische pijn. Je melkproductie komt geleidelijk op gang in de eerste paar dagen. Dit betekent dat je baby misschien eerst harder moet duwen om te drinken. Naarmate de dagen verstrijken, zou het minder pijnlijk moeten worden om borstvoeding te geven.
  • Onjuiste houding bij het geven van borstvoeding. De juiste houding van je baby is die waarbij hij zijn mondje over de tepel en een deel van de tepelhof kan plaatsen. Als hij niet in de juiste houding ligt, kan hij druk uitoefenen op de verkeerde plaatsen. Dit kan leiden tot een gebarsten huid, oftewel tepelkloven. Dit kan heel pijnlijk zijn.
  • Je baby te snel van je borst nemen. Druk zachtjes met een vinger op de hoek van zijn lipjes, laat de lucht zijn mondje ingaan en haal je baby dan langzaam weg.
  • Disfunctionele borstvoeding. Als je kind een korte linguale frenulum heeft, is het zuigmechanisme mogelijk niet erg efficiënt. Dit kan pijn veroorzaken bij moeders die borstvoeding geven.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat borstvoeding op zich niet pijnlijk mag zijn. Elk ongemak dat de moeder voelt tijdens het geven van borstvoeding, is een teken dat zij moet controleren of alles in orde is. Eventueel moet ze hulp zoeken bij een deskundige.

Hoe kun je pijnlijke tepelkloven voorkomen?

Het belangrijkste in deze gevallen is om te controleren of je baby correct drinkt. Als je baby op de goede plek zit en goed aanzuigt, hoeft borstvoeding helemaal niet pijnlijk te zijn.

Er zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het helpen van nieuwe moeders met deze problemen. Aarzel niet om  contact met zo iemand op te nemen.

Borstvoeding geven

Om de hoeveelheid melk in je borsten op elk moment te reguleren, is het het beste om regelmatig borstvoeding te geven.

Op deze manier produceer je vanaf het begin de juiste hoeveelheid melk en vermijd je volle, pijnlijke borsten. Je kunt ook een borstkolf gebruiken.

Is er een probleem met je houding tijdens het borstvoeden? Zoek dan advies over hoe je je baby op efficiëntere wijze kunt laten drinken.

Liefdadigheidsorganisaties die zich met borstvoeding bezig houden, kunnen handige tips geven over het vermijden van deze problemen. Soms is een asymmetrische en een naar achter hellende houding een oplossing om je baby pijnloos de borst te kunnen geven.

Tot slot, als je problemen met pijnlijke tepelkloven te wijten zijn aan een korte linguale frenulum, zoek dan naar een houding die de moeilijkheid van je baby zal compenseren.

Kunnen pijnlijke tepelkloven worden voorkomen?

Pijnlijke tepelkloven worden veroorzaakt door problemen met het geven van borstvoeding. Huidcrèmes en balsems zijn daarom niet erg nuttig om tepelkloven te voorkomen. Deze producten kunnen echter wel nuttig zijn om al bestaande kloven te behandelen.

We kunnen het echter niet genoeg herhalen: het is belangrijk om onderliggende problemen aan te pakken om borstvoeding geven comfortabel te maken voor jou en je baby. Als je dit vanaf het begin doet,  is het de beste vorm van preventie, en natuurlijk veel beter dan genezen.

pijnlijke tepelkloven

Een andere techniek waarvan is bewezen dat ze effectief is de volgende. Wrijf een beetje olijfolie op de tepel en de tepelhof. Bedek dit gebied niet gelijk zodat de huid eerst kan ademen.

In het verleden was het gebruikelijk om een beetje moedermelk over het getroffen gebied te wrijven. Als er echter een bacteriële infectie is, zal dit het probleem alleen maar verergeren.

Was je borsten voorzichtig met water. Vermijd zeep, omdat die de natuurlijke bescherming van de huid in dit gebied kan verwijderen.

Als laatste tip is het de moeite waard om er vooral aan te denken dat borstvoeding fundamenteel is in de eerste paar levensmaanden van je baby. Probeer uit alle macht om niet op te geven.

Heb je last heeft van één van de problemen die we hier hebben genoemd? Wees dan geduldig en zoek deskundige hulp. En je zult het zien: over een paar dagen heb je geen last meer van deze problemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.