5 problemen die voorkomen bij borstvoeding geven

Lees wat de meest voorkomende problemen zijn tijdens het geven van borstvoeding en effectieve oplossingen ervoor.
5 problemen die voorkomen bij borstvoeding geven

Laatste update: 17 april, 2019

Als je de oorzaken kent van de problemen die voorkomen bij het geven van borstvoeding, dan kun je deze beter voorkomen of oplossen.

Er is geen betere voeding voor je baby dan het melk dat je lichaam produceert na de bevalling. Het geven van borstvoeding aan je pasgeborene moet een tijd van rust en kalmte zijn, niet angst en trauma.

Je baby borstvoeding geven is een goede beslissing, maar leren hoe je het correct doet kan moeilijk zijn. De problemen die voorkomen bij borstvoeding geven verhogen de kans dat je al vroeg je baby’s dieet verandert.

In de volgende lijst zal je de meest voorkomende problemen zien die voorkomen wanneer je net bent begonnen met borstvoeding geven.

Problemen die voorkomen bij het borstvoeding geven

1. Een slechte houvast aan de tepel

Een van de grootste problemen die voorkomt tijdens het geven van borstvoeding is een slechte houvast aan de tepel.

Probleem: De baby zuigt niet goed aan de tepel, omdat hij alleen de tepel raakt met zijn lippen. Dit veroorzaakt ook andere problemen.

Oplossing: Gebruik je wijs- en middelvingers om je tepel vast te houden en voorzichtig in je baby’s mond te doen. Je moet ervoor zorgen dat de tepel en deel van de areola in je baby’s mond zijn.

2. Overvloedige of slechte melkproductie

Probleem: De eerste maanden na de bevalling zullen hormonale veranderingen zorgen voor een verhoging of verlaging van je melkproductie.

Oplossing: Zorg ervoor dat de behoeften van je baby de standaard zijn voor het reguleren van je melkproductie. Wanneer je productie overvloedig is, wordt er aanbevolen om de baby maar één borst te geven per keer.

Ook kan je de borst geven wanneer je baby dat wil om op natuurlijke manier de melkproductie te stimuleren.

Een baby aan de borst

Tip: Hoe kan je weten of je de juiste hoeveelheid melk aanmaakt voor je baby? Je kan er op letten of je vaak je baby’s luier moet verschonen en of dit gelijk staat met zijn leeftijd. Zorg er ook voor dat hij genoeg aankomt. Als dit zo is, hoef je je nergens zorgen om te maken.

3. Afwijzing van de borst

Probleem: De baby wijst de borst af vanwege één van deze redenen:

  • Een slechte ervaring gerelateerd aan een slechte houvast aan de tepel of een slechte houding.
  • De baby heeft al uit een flesje gedronken en vindt dat hij meer moeite moet doen om uit de borst te drinken.
  • Misschien vindt hij iets niet lekker ruiken of smaken. Dit kan komen door producten op je huid, zoals bijvoorbeeld parfum of lotion.

Oplossing: Vermijd het gebruik van schoonheidsmiddelen op je borsten en blijf volhouden om je baby met de borst te voeden. Gebruik ook geen flesjes of een speen. Wees geduldig en leg je baby op je borstkas zolang als nodig is om zijn zuigreflexen te stimuleren.

De problemen die voorkomen bij borstvoeding geven verhogen de kans dat je al vroeg je baby’s dieet verandert.

4. Gebarsten of zere tepels bij borstvoeding geven

Probleem: De oorzaak van dit veelvoorkomende probleem is een slechte houding tijdens het geven van borstvoeding of dat je baby onjuist zuigt.

Oplossing: Probeer andere houdingen uit tot je er één vindt die voor jullie beiden comfortabel is. Om de stroming van het melk te vergemakkelijken kan je warme handdoeken op een borst legt voordat je borstvoeding gaat geven. Dit zal pijn voorkomen wanneer je baby begint met zuigen.

Daarnaast kan je linnen gebruiken om de impact van je baby’s zuigkracht te verminderen. Ook kan je een paar druppels van je eigen moedermelk als smeermiddel gebruiken op je borst, of crème gebruiken om het weefsel te herstellen en te voorkomen dat het verder barst.

Posities voor het geven van borstvoeding

5. Mastitis

Probleem: De aangetaste borst raakt overvol door een geblokkeerd melkkanaal of omdat er te veel tijd tussen de voedingen zit. Warme moedermelk trekt bacteriën aan die een infectie kunnen veroorzaken.

Symptomen van mastitis: Het gebied voelt:

  • warm als je het aanraakt
  • hard
  • gevoelig
  • pijnlijk
  • koortsachtig en verstopt

Het ziet er ook rood uit.

Oplossing: De beste oplossing voor dit probleem is het vaker voeden van de baby. Het is belangrijk dat je onthoudt dat deze infectie niet schadelijk is voor je baby. We raden je aan om contact op te nemen met een deskundige, hij of zij zal je antibiotica voorschrijven zodat je de infectie van binnenuit aan kan pakken.

Tijdens het geven van borstvoeding gebeurt het vaak dat je last krijgt van problemen, laat deze problemen je echter niet ontmoedigen.

Elk ongemak heeft een oplossing, die vaak makkelijker is dan je denkt. Je moet gewoon geduldig en optimistisch blijven zodat je er overheen komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.