Dehydratie bij baby's die borstvoeding krijgen

Dehydratie bij baby's die borstvoeding krijgen
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Dehydratie bij baby’s is een ernstig probleem wanneer ze borstvoeding krijgen. Je moet je bewust zijn van de symptomen, zodat je deze zo vroeg mogelijk kan opmerken.

Het lichaam van je baby bestaat voor 75% uit water. Het probleem is dat baby’s minder goed dan volwassenen in staat zijn om vocht vast te houden in hun lichaam. Zij verliezen veel vocht door hun urine, ontlasting en zweet, braken en ademen.

Hoewel dit verlies aan vocht vervangen kan worden door middel van normale voeding, is een blik in hun luier al voldoende om te begrijpen waarom baby’s zo regelmatig gevoed moeten worden. Dit kan je ook helpen om te zien wanneer je baby meer vocht nodig heeft, als ze meer vocht verliezen dan normaal gesproken.

Signalen van dehydratie bij baby’s die borstvoeding krijgen

Vochtverlies is normaal. Bij elke voeding wordt dit weer aangevuld. Maar soms neemt je baby onvoldoende vocht op.

Bij flesvoeding is het gemakkelijk te zien hoeveel melk je baby gedronken heeft. Voor moeders die hun baby borstvoeding geven is het moeilijk in te schatten hoeveel hun baby heeft gegeten.

Dus, hoe kun je weten wanneer je baby voldoende vocht binnen krijgt en wat zijn de signalen van dehydratie?

Dit zijn de signalen en symptomen van dehydratie bij baby’s: 

 • Droge mond en lippen
 • Droge slijmvliezen (neusvleugels, bijvoorbeeld)
 • Minder dan 6 natte luiers per 24 uur
 • Verminderde interesse in voeding
 • Fontanellen (de zachte gedeeltes op het hoofdje) lijken ingedeukt
 • Geen tranen wanneer ze huilen
 • Geïrriteerdheid
 • Donkere, meer geconcentreerde urine
 • De huid ziet er droog en los uit en komt na lichtjes drukken niet meteen terug in zijn originele vorm
 • Teruggetrokken ogen
 • Lusteloosheid
Koortsige baby met thermometer

Oorzaken van dehydratie bij baby’s die borstvoeding krijgen

Een van de meest voorkomende oorzaken van dehydratie bij baby’s is minder dan 8 tot 12 keer per dag voeden, of wanneer de baby dit graag wil.

Onthoud: je baby verliest continue vocht dat vervangen moet worden, ook wanneer ze hier niet om vragen.

Een andere veel voorkomende reden is het verkeerd aanleggen aan de borst. De baby zal niet voldoende melk krijgen wanneer hij niet goed is aangelegd. Dit kan ook een aanleiding zijn voor veel andere problemen bij moeder en het kind.

Het kan ook zo zijn dat de moeder onvoldoende melk produceert. Hoewel dit niet zo vaak voorkomt als je zou denken, zijn er moeders die gewoonweg niet genoeg melk aanmaken.

Wanneer je de signalen van dehydratie opmerkt of wanneer je baby niet voldoende aankomt in gewicht, is het belangrijk om maatregelen te nemen. Denk hierbij aan aanvullende voeding met de fles of proberen meer moedermelk aan te maken.

Het weigeren van voeding is nog een andere reden voor dehydratie bij baby’s. Hiervoor zijn verschillende redenen denkbaar. De baby’s kan bijvoorbeeld moeite hebben met het vasthouden aan de borst of de melkklieren van de borst zijn geblokkeerd.

Ook buikpijn door gasvorming of constipatie of een ander gezondheidsprobleem (zoals een verstopte neus), kunnen een reden zijn.

Het verlies van vocht door koorts of diarree is een ander veelvoorkomende oorzaak van dehydratie bij baby’s. Dit gaat al dan niet gepaard met een gebrek aan eetlust door ziekte.

Te veel blootstelling aan hitte, door te hoge temperaturen, een te hoge luchtvochtigheid of te veel tijd in de buitenlucht wanneer het heet is, kan overmatig zweten veroorzaken. Dit betekent dat er meer vocht door de huid van de baby’s verloren gaat.

Behandeling voor dehydratie bij baby’s

Behandelingen voor dehydratie bij baby’s hangen af van de oorzaak van het probleem. Bij lichte dehydratie is het voldoende meermaals te voeden, de symptomen in de gaten te houden en deze te zien verdwijnen.

Dehydratie bij baby's: infuus
 

Echter, wanneer de baby ziek is en de dehydratie wordt ernstiger, dan is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Via het infuus kan dan extra vocht worden toegediend. Ga naar je huisarts of spoedeisende hulp, wanneer je baby de volgende symptomen heeft:

 • geen natte luier in 6 uur of meer.
 • niet alert en erg overstuur.
 • enorm lethargisch.
 • koude en/of klamme handen en voeten.
 • erg droge slijmvliezen, met een droge mond, gespleten lippen en droge ogen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.