De voordelen van borstvoeding voor je baby

De beste bron van voeding tijdens het eerste levensuur is borstvoeding. Dit is wetenschappelijk bewezen. Wanneer een baby de eerste zes maanden enkel borstvoeding krijgt, bied je je baby de nodige voedings- en antistoffen voor zijn leeftijd. Dit is één van de vele voordelen van borstvoeding. Geloof het, er is niets beters!
De voordelen van borstvoeding voor je baby

Laatste update: 10 januari, 2019

Het menselijk lichaam is zo wonderlijk, dat een moeder de honger van haar baby kan stillen door hem onmiddellijk borstvoeding te geven. Dit is niet alleen praktisch een voordeel, er is de laatste jaren ook veel bewijs opgebouwd met betrekking tot de voordelen van borstvoeding.

Na honderden studies die dit al bevestigden, is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het er ook over eens: borstvoeding vermindert de kans op kindersterfte en heeft gezondheidsvoordelen tot aan de volwassenheid.

Sterker nog, de WHO raad het aan om gedurende de eerste zes maanden enkel en alleen borstvoeding te geven. Hierna kun je tot de leeftijd van twee jaar complementaire voeding aanbieden. Duizenden kinderartsen, moeders en oma’s zijn het er over eens. Het is zeer onwaarschijnlijk dat wetenschap en ervaring er naast zitten.

Om ervoor te zorgen dat moeders gedurende de eerste zes maanden exclusief borstvoeding kunnen geven, bevelen de WHO en UNICEF het volgende aan:

  • Begin gedurende het eerste uur na de bevalling met de borstvoeding.
  • Bied alleen de borst aan, geen andere voeding of dranken. Zelfs geen water.
  • Geef borstvoeding wanneer je kind het nodig heeft, dag en nacht.
  • Gebruik geen flesjes, spenen of fopspenen.
Een van de voordelen van borstvoeding is een sterke band tussen moeder en kind

De voordelen van borstvoeding voor beiden

Borstvoeding verbetert de gezondheid van de moeder op de korte en de langere termijn. Het kan bijdragen aan de millenniumdoelstellingen, waarbij veel landen en agentschappen zijn aangesloten. Met name die landen die als doel hebben om kindersterfte te verminderen en de gezondheid van de moeder te bevorderen.

De voordelen van borstvoeding stoppen niet bij een lijst van numerieke data en wetenschappelijk bewijs. De voordelen bestaan ook uit liefde en fijne momenten tussen de moeder en de baby. Omdat borstvoeding veel tijd kost, spenderen moeder en kind namelijk in alle rust veel tijd samen.

Deze tijd zorgt ervoor dat de band tussen beiden versterkt wordt. Lichamelijk contact is voor pasgeborene erg belangrijk. Dit helpt hen zich beschermd, warm en getroost te voelen. 

Moeders die borstvoeding geven voelen zich wellicht zelfverzekerder en steeds dichter bij hun kind. Het is echter raadzaam om er rekening mee te houden dat borstvoeding geen garantie is voor een goede relatie tussen moeder en kind. Ook wanneer je geen borstvoeding geeft, betekent het niet dat deze band onmogelijk is.

Maar wanneer borstvoeding geven door beiden wordt gewaardeerd, versterkt dit deze band wel.

De voordelen van borstvoeding voor beiden

Borstvoeding helpt te voorkomen dat baby’s lijden aan bijvoorbeeld:

  • Oorontstekingen
  • Buikgriep
  • Diarree
  • Luchtweginfecties
  • Atopisch eczeem
  • Astma
  • Obesitas
  • Diabetes

De meest belangrijke en meest zichtbare voordelen van borstvoeding, bestaan uit de onmiddellijke gezondheid en overleving van de baby. Het aantal gevallen van diarree, luchtweginfecties, middenoorontsteking en andere infecties, evenals de dood, zijn lager bij kinderen die borstvoeding hebben gekregen, dan bij andere kinderen.
-Pan Amerikaanse gezondheidsorganisatie-

Mama’s melk is voldoende

Borstvoeding is anders dan flesvoeding. Bij de eerste voeding is de moedermelk dik en geel van kleur. Dit wordt ook wel biest genoemd. Deze melk is gedurende de gehele zwangerschap aangemaakt en is de beste voeding om je kind te geven binnen het eerste uur na de bevalling.

Biest bevat namelijk de voeding- en antistoffen die het lichaam beschermen wanneer het ter wereld komt. De meeste baby’s kunnen biest melk beter verteren dan flesvoeding. De maag van een baby vertraagt de vertering van de eiwitten die aanwezig zijn in flesvoeding, omdat deze afkomstig zijn van koemelk.

En maak je geen zorgen over de hoeveelheid melk. Hoewel een baby een respectievelijk kleine hoeveelheid biest binnen krijgt, is dit voldoende voor wat hun kleine maag kan opslaan. De maag van een pasgeborene is namelijk klein.

Een van de meest voorkomende angsten van moeders is de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Onthoud:  de maag van je baby is klein en hij zal precies datgene drinken om zijn honger te stillen. 

Zoals gezegd raden kinderartsen over de gehele wereld aan om je kind alleen borstvoeding te geven gedurende de eerst zes maanden van het leven. Dit betekent dat je beter ook geen andere voeding, dranken en zelfs geen water aanbiedt tijdens deze periode.

Niet alles is rooskleurig

Ondersteuning van de moeder is ook van groot belang volgens de WHO. Borstvoeding geven is een leerproces waar veel vrouwen in het begin moeite mee hebben. Pijn aan de tepel is veelvoorkomend, tezamen met de angst voor het hebben van te weinig melk om hun kind te voeden.

Wanneer je ondersteuning zoekt, vergeet dan niet dat er gezondheidscentra zijn met gekwalificeerde borstvoedingsdeskundigen. Zij helpen je graag.

Met dank aan een initiatief van de WHO en UNICEF, zijn er nu meer dan 20.000 kindvriendelijke centra in 152 landen. Zij bieden deze ondersteuning en helpen bij het verbeteren van de gezondheid van moeder en kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Cacho NT., Lawrence RM., Innate immunity and breast milk. Front Immunol, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.