Hoe je je kunt voorbereiden op een natuurlijke bevalling

Om je goed voor te bereiden op een natuurlijke bevalling moet je nadenken over bijvoorbeeld waar je wilt bevallen en wie er bij moeten zijn.
Hoe je je kunt voorbereiden op een natuurlijke bevalling

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Om je voor te bereiden op een natuurlijke bevalling, moet je in de eerste plaats nuttige en juiste informatie verzamelen.

Goed geïnformeerd zijn biedt veel voordelen. Het helpt je bijvoorbeeld om een geboorteplan te bedenken om je kind ter wereld te brengen.

Maak je plannen en bespreek ze samen met je verloskundige of andere medische deskundige die je bij de bevalling zal assisteren.

Hou bij het plannen wel rekening met de mogelijkheden van het ziekenhuis of de instelling waar je je baby gaat krijgen. Het opstellen van een plan geeft je niet alleen meer gemoedsrust. Het zal je ook helpen te communiceren met de professionals die je zullen helpen op dit bijzondere en intieme moment.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke bevalling en geboorte uniek is. Om een natuurlijke bevalling goed te laten verlopen, is het goed om alle beschikbare opties te kennen om zo goed voorbereid te zijn.

Stel daarom zoveel vragen als nodig is om te beslissen welke hulp het beste bij jouw verwachtingen en omstandigheden past.

Het geboorteproces is een moment van intense gevoelens en emoties. Als je van tevoren over de juiste informatie beschikt, kun je tijdens het hele proces de goede beslissingen nemen.

Hier zijn enkele aanbevelingen om in gedachten te houden als je je voorbereidt op een natuurlijke bevalling.

Kies goed gezelschap

Kies goed gezelschap om van je natuurlijke bevalling te kunnen genieten

Als je je voorbereidt op een natuurlijke bevalling, is het goed om jezelf te omringen met de juiste mensen. Zoek mensen die begrijpen hoe belangrijk een respectvolle behandeling is tijdens de bevalling.

Dit gaat niet alleen over aardig zijn, maar ook over het respecteren van jouw verlangens, verwachtingen en voorkeuren. Als je weet dat je de mensen om je heen kunt vertrouwen, zal je geboorteproces meer ontspannen verlopen.

Gezondheidswerkers en verloskundigen bevestigen trouwens dat de aanwezigheid van een vertrouwd iemand tijdens de bevalling een groot verschil maakt. Het vermindert de noodzaak van pijnstillers, het aantal hulpmiddelen (instrumenten) bij de bevalling en de kans op een keizersnede. En het verhoogt de tevredenheid.

Als je tijdens de bevalling een familielid of een vertrouwde vriend bij je hebt, zul je je veiliger voelen. Het zal je ook helpen de pijn van weeën beter te verdragen, waardoor een natuurlijke bevalling gemakkelijker wordt.

De juiste persoon zal je helpen, aanmoedigen en voor je zorgen wanneer je kalm moet zijn en vertrouwen moet hebben in jezelf en in de mensen om je heen.

Studies tonen ook aan dat de aanwezigheid van een of vroedvrouw of doula tijdens de bevalling zijn voordelen heeft.

  • Haar aanwezigheid verhoogt je kansen op een spontane vaginale bevalling. Met een spontane vaginale bevalling bedoelen we een bevalling zonder het gebruik van medicijnen of technieken om de bevalling op te wekken, Dit betekent verminderde kansen op epidurale anesthesie, inknippen, tangverlossing, enz.
  • Het hebben van een vroedvrouw of doula verhoogt ook je succes met borstvoeding.
  • En ten slotte geven ze je een groter gevoel van controle tijdens de bevalling en de geboorte.

“Wij hebben een geheim in onze cultuur: het is niet dat een geboorte pijnlijk is, het is dat vrouwen sterk zijn.”
-Laura Stavoe Harm-

Algemene informatie over een natuurlijke bevalling

Algemene informatie over een natuurlijke bevalling

Je voorbereiden om je baby via een natuurlijke bevalling op de wereld te krijgen, betekent dat je voor je eigen gezondheid moet zorgen. Maar het betekent ook aandacht schenken aan de volgende details:

Omgeving

De ideale plek voor een natuurlijke bevalling is een omgeving van intimiteit, achter gesloten deuren. De enige mensen daar zouden degenen moeten zijn die de moeder moeten begeleiden tijdens de geboorte – inclusief gekozen vrienden of familie.

Je geboortekamer moet worden beschouwd als een persoonlijke ruimte die aangenaam en gezellig is. Het moet er lekker warm zijn en er moet regelbare verlichting zijn. Hulpmiddelen en instrumenten voor de geboorte moeten uit het zicht van de moeder worden gehouden.

Aandacht

Aanstaande moeders moeten tijdens het gehele geboorteproces continu aandacht krijgen. Ze moeten alleen op eigen verzoek en dan nog alleen voor een korte periode alleen gelaten worden.

Mobiliteit en comfort

De eerste fase van een natuurlijke geboorte is de ontsluiting. Deskundigen zeggen dat je tijdens deze fase niet noodzakelijkerwijs hoeft te blijven liggen. Om deze fase zo succesvol mogelijk door te komen, kun je de houding kiezen die voor jou het meest comfortabel is. Deze fase kan namelijk best lang duren.

Het is ook een goed idee om heldere vloeistoffen zoals water en sap te drinken. Sportdrankjes zijn een prima idee, omdat ze je niet alleen gehydrateerd houden, maar ook voor kleine hoeveelheden glucose zorgen en ketose voorkomen. Je moet thee en cafeïne vermijden.

Pijnbeheersing

Er zijn veel technieken om de pijn tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling te beheersen. Idealiter zouden de mensen die je tijdens de bevalling bijstaan zoveel mogelijk aan je verwachtingen ten aanzien van pijnverlichting moeten voldoen.

Tijdens deze fase is het prettig om de houding te kunnen kiezen die jou het meest comfort geeft. Het zal je misschien verbazen te weten dat gezondheidsdeskundigen aanraden niet op je rug te blijven liggen.

Verticale houdingen (zittend, staand, gehurkt) of laterale houdingen (liggend op je zij) betekenen meestal een kortere uitdrijvingsfase.

Vrouwen die op handen en knieën gaan zitten, vinden dit vaak de meest comfortabele houding om te bevallen. Ze zeggen ook minder pijn in de onderrug en minder pijn na de bevalling te hebben.

Tijdens deze fase van de bevalling is de rol van de mensen om je heen essentieel – vrienden of familie, maar ook professionals.

Talrijke wetenschappelijke studies geven aan dat vrouwen die continue professionele ondersteuning krijgen een hogere kans hebben op een spontane vaginale geboorte. Dit betekent dat ze minder kans hebben op de noodzaak van verdoving, het gebruik van hulpmiddelen bij de geboorte, keizersnede, enz.

Als je zorgt dat je deze informatie volgt, zul je je prettiger voelen over de ervaring van een natuurlijke bevalling. En die moet immers vreedzaam, intiem en gelukkig zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.