Dilemma: eerste keer moeder, keizersnede of natuurlijke bevalling?

 Zwangerschap is een prachtige fase in het leven van alle vrouwen. We worden wakker terwijl we onze buik strelen en zijn vol verwondering gedurende het hele proces.
Dilemma: eerste keer moeder, keizersnede of natuurlijke bevalling?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

We worden echter ook geconfronteerd met een dilemma. We weten namelijk niet wat de beste manier is om onze baby’s ter wereld te brengen: via een keizersnede of natuurlijke bevalling? 

Het is een moeilijke beslissing die we niet licht nemen. En eerlijk gezegd, het advies en de aanbevelingen die we krijgen van moeders, schoonmoeders, zussen en vriendinnen maken de zaak eigenlijk alleen maar erger.

Iets zo natuurlijk en noodzakelijk als een bevalling wordt een dilemma dat soms het mooiste moment in de schaduw stelt.

Het gevoel onder druk te staan en verward te zijn is tegenwoordig praktisch de norm voor vrouwen die voor het eerst moeder worden omdat de informatie die ze horen en lezen vaak tegenstrijdig is.

De ene dag beveelt je beste vriendin je een keizersnede aan omdat zij vond dat het goed voor haar was. Twee weken later belt ze je op om te vertellen dat ze iemand ontmoet heeft die complicaties had door de buikwond.

“Je kunt dat beter eerst evalueren voordat je een beslissing maakt…” Dan hangt ze op en laat ze jou achter met meer twijfels dan die je al had.

Het dilemma: een keizersnede of natuurlijke bevalling?

Voordat we zwanger worden weten we vaak zeker dat we willen dat onze kinderen op natuurlijke wijze de wereld in komen. Dat wil zeggen: via het vaginale kanaal.

Wanneer we echter gedetailleerde informatie of ongecensureerde video’s van het proces zien neemt angst soms de overhand. Dit doet ons van gedachten veranderen en opeens besluiten we te kiezen voor een keizersnede. Dus vandaar het dilemma.

Dit artikel is niet bedoeld om je ervan te overtuigen dat een keizersnede de beste methode is. Dit artikel is bedoeld om je kennis uit te breiden om je te helpen eventuele twijfels weg te nemen, zodat je je eigen beslissing kunt nemen.

Het is jouw lichaam en het zou jouw beslissing moeten zijn. Je moet ook rekening houden met het advies van je verloskundige en gynaecoloog om het best mogelijke geboorteproces te hebben.

Wat moeten we verwachten van een natuurlijke bevalling?

Keizersnede of natuurlijke bevalling

Onzekerheid

De arts geeft je een waarschijnlijke geboortedatum aan de hand van je laatste menstruatie. Uiteindelijk kan de dag eerder of later zijn.

Lange bevalling

Veel moeders hebben het geluk om snel te bevallen. De bevalling duurt slechts een paar uur vanaf de eerste weeën tot het moment dat hun water breekt. Bij andere moeders kan de bevalling wel 18 uren duren.

Dit alles hangt af van de verwijding van de baarmoederhals. Er moet sprake zijn van 10 centimeter ontsluiting voordat de geboorte kan beginnen.

Sommige moeders worden erg zwak na vele uren bevallen. Als dit gebeurt kan de arts op het laatst een keizersnede aanbevelen.

Terug zijn in recordtijd

We willen allemaal zo snel mogelijk onze baby in onze armen hebben. Dan zo snel mogelijk terug naar huis om het hele gezin te verenigen.

Het goede nieuws is dat bij een natuurlijke bevalling moeders meestal slechts zeer kort onder medische observatie hoeven te blijven (als er geen complicaties optreden) voordat ze naar huis kunnen.

De nieuwe moeder kan voor haar baby zorgen en weer snel in haar oude routine terugkomen.

Wat moeten we verwachten van een keizersnede?

Keizersnede voorbereiden

Hoe eenvoudig ze ook mogen lijken dragen keizersneden alle risico’s van een chirurgische ingreep en de anesthesie met zich mee. Ze vereisen ook een langere medische observatie na de operatie.

Moeders mogen gewoonlijk na 48-72 uur terug naar huis afhankelijk van de ontwikkelingen.

Indicaties

Soms willen moeders een natuurlijke bevalling ervaren. Hun dokters bevelen echter een keizersnede aan voor onder andere de volgende redenen:

  • de grootte van de foetus
  • het smalle bekken van de moeder
  • intra-uteriene infecties
  • zwangerschapsvergiftiging
  • placenta previa.

Er is een lange lijst  met symptomen waarbij een keizersnede veiliger is voor de moeder dan een natuurlijke bevalling.

Het angstaanjagende litteken. De incisie, dat laparotomie wordt genoemd, wordt horizontaal in de onderbuik gemaakt en krijgt hechtingen die zeven dagen na de operatie worden verwijderd.

De wond kan tijdens de eerste uren ongemak veroorzaken maar het mag nooit worden aangeraakt.  Het verband verwijderen nadat de arts het heeft geplaatst mag niet, om infecties te voorkomen.

Langdurige zorg

Keizersneden omvatten een lange reeks regels die gevolgd moeten worden. We mogen bijvoorbeeld niet teveel kracht uitoefenen.

Het is belangrijk om niet voorover te buigen. Ook moet je een langere periode rust houden voordat je je gebruikelijke dagelijkse fysieke activiteiten weer mag hervatten.

Tot slot

Het dilemma van beslissen hoe je een baby ter wereld moet brengen is geen beslissing die je tot een supermoeder maakt.

Je moet eerst nadenken over je veiligheid en de alternatieven die het beste bij je omstandigheden passen.

Vergeet niet dat wanneer de dag eindelijk aanbreekt wanneer je je nieuwe liefde voor je zult zien het een magische ervaring moet zijn. Vertrouw op je arts en als de dag daar is om je kind welkom te heten in deze wereld, moet je het op de juiste manier verwelkomen.

Je moet ook zoveel mogelijk genieten van de tijd die ze in je buik doorbrengen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.