De eerste dagen met je pasgeborene thuis

De eerste dagen met je pasgeborene thuis

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel de eerste dagen met je pasgeborene thuis uniek en bijzonder zijn, is het niet altijd wat je verwacht had. Wat kun je doen om die eerste dagen met je pasgeborene vlot te laten verlopen?

Na 9 maanden wachten mag je eindelijk je baby in je armen houden. Toch steken twijfels de kop op. Je wordt overvallen door een angst voor de veranderingen die op til zijn. Het beste wat je kunt doen tijdens de eerste dagen met je pasgeborene thuis is kalm blijven en genieten van dit unieke en bijzondere moment.

Ondanks dat je denkt dat pasgeborenen niets anders doen dan slapen en eten, is deze eerste fase van het moederschap niet zo eenvoudig. Je moet namelijk voldoen aan de basisbehoeften van je kleintje terwijl je volledig uitgeput bent en veel lichamelijke pijn hebt.

Je lost niets op door jezelf uit te putten, maar wel door om hulp te vragen en de dutjes van je kind te benutten om zelf te rusten.

De eerste dagen met je pasgeborene thuis kunnen opschudding veroorzaken voor het hele gezin. Immers iedereen thuis moet zich aanpassen aan de nieuwe routine. Toch raden we je aan om deze situatie kalm en zonder angst tegemoet te gaan.

De eerste dagen met je pasgeborene thuis: de aanpassing begint

Hoewel de eerste dagen met je pasgeborene zeer verwarrend kunnen zijn voor de nieuwe moeder, is er geen reden tot paniek. Het verzorgen van je pasgeborene is essentieel en hij begint nog maar net gewend te raken aan de ‘buitenwereld’. Zuurstof en voeding worden niet langer aangeleverd door de navelstreng en de bescherming van de baarmoeder is verdwenen.

Ontspan je! Je hebt niet alleen de steun van je familie en het verplegend personeel, iedere vrouw bezit de beste hulpmiddelen voor deze tijd: instinct, genegenheid en het gezonde verstand van een moeder. Hieronder geven we je enkele onmisbare adviezen voor de eerste dagen met je pasgeborene nadat je jouw nieuwe aanwinst meebracht uit het ziekenhuis.

Het voeden van je baby

Pasgeborenen hebben een kleine maag wat wil zeggen dat ze voeden in kleine hoeveelheden en zeer regelmatig. Veel pasgeborenen zullen iedere twee tot drie uur willen gevoed voeden, of het nu borstvoeding of het flesje is. Anderen kunnen nog vaker honger hebben.

Met je baby in je armen kun je makkelijk bepalen of hij honger heeft. Hij zal namelijk zachtjes beginnen te kreunen en al snel luidruchtig gaan huilen. Er zijn ook subtielere signalen:

  • je baby zuigt op zijn handjes
  • zijn mondje beweegt zoals hij doet wanneer hij borstvoeding krijgt
  • zijn hoofdje beweegt richting je borst

De hik, boertjes en braken: wat is normaal?

Sommige baby’s moet je vaak laten boeren, terwijl anderen dit uit zichzelf doen en zonder enige hulp. Je moet gewoon bekijken hoe je baby zich gedraagt tijdens het voeden. Wanneer je baby rusteloos of geërgerd is na het voeden dan zal hij waarschijnlijk een boertje moeten laten.

Wees niet bezorgd als je kind de hik krijgt of moet braken, dit is normaal en het is niet storend voor je baby. Ook is het niet erg wanneer je kind wat melk spuugt of opgeeft tijdens het voeden of kort daarna.

Aan de andere kant als je pasgeborene overdreven veel braakt en zijn rug krom trekt terwijl hij huilt, vooral ‘s nachts, dan zou het kunnen dat hij reflux heeft. Reflux komt vaak voor bij pasgeborenen en verbetert wanneer de baby controle krijgt over de nekspieren.

Pasgeboren baby krijgt borstvoeding

Alles over luiers

Afhankelijk van de staat van de luier, kan het onprettig zijn voor je baby of luieruitslag veroorzaken. Als je baby borstvoeding krijgt, plast hij minstens 5 maal per dag. Als je baby flesvoeding krijgt zal hij nog vaker plassen, tot soms wel 10 natte luiers per dag.

Anderzijds zullen baby’s die borstvoeding krijgen, meer poepen dan baby’s die van de fles krijgen. Dit is omdat flesvoeding langer nodig heeft om te verteren. Daarom moet je bijhouden hoeveel luiers je baby bevuilt en dit bespreken met je arts.

De eerste ontlasting van je baby zal zwart en kleverig zijn (meconium). Daarna zal zijn ontlasting vloeibaar zijn en een groen-bruine of mosterd-achtige kleur hebben. Als je baby borstvoeding krijgt zal zijn ontlasting wat klonteriger zijn. Als hij flesvoeding krijgt, zal zijn ontlasting plakkeriger zijn en verschillen van kleur.

Wat moet ik doen als mijn baby huilt?

Het feit is dat je baby zal huilen. Dit is onvermijdbaar en niet te voorkomen. Het is namelijk de enige manier waarmee hij zijn ontevredenheid kan tonen. Je zult merken dat de eerste dagen met je pasgeborene kalm zullen verlopen aangezien hij veel slaapt.

Echter, enkele weken later zal je baby op een punt komen dat hij gemiddeld 2 uur per dag huilt. Het goede nieuws is dat je mettertijd de reden achterhaalt voor het huilen van je kind.

Maar wanneer je voor de eerste keer moeder bent, kun je beginnen met het uitzoeken waarom je baby huilt. Heeft hij een natte luier, is hij moe of voelt hij zich gewoon ongemakkelijk? Als je baby niet huilt om één van deze redenen, kan het zijn dat hij te veel gestimuleerd is.

De omstreden kwestie van het slapen van een pasgeborene…

Tijdens de eerste dagen van zijn leven zal je pasgeborene geen lange periodes slapen omdat hij vaak ontwaakt om gevoed te worden. Als je echter alle korte dutjes optelt, slaapt je kleine wonder tussen de 16 tot 18 uren per dag. 

Pasgeborene slaapt

Het autozitje, de wieg, de draagzak en je armen: de meeste baby’s voelen zich meer op hun gemak en beschermd in ‘kleine’ ruimtes die de baarmoeder simuleren. 

Pasgeborenen worden graag ingebakerd in dekens of lakens die hun natuurlijke omgeving nabootsen waar ze hun eerste 9 maanden doorbrachten. Deze nauwe ruimtes zorgen ervoor dat ze niet schrikken of verrast worden door hun natuurlijke reflexen.

Badtijd

Je krijgt waarschijnlijk het advies om je baby’s eerste badje uit te stellen tot de navelstreng afvalt. Toch kun je jouw baby de eerste dagen thuis wassen met een sponsbadje. Je kan ook natte doekjes gebruiken om de huidplooien van je baby te wassen.

Het laatste deel dat je moet wassen, is het luiergebied. Gebruik vaseline of andere zalf die luieruitslag of andere irritaties (dermatitis) uitdroogt. Wees ook niet bezorgd bij het loslaten van de huid, roodheid, korstjes of droge huid. Dit is allemaal heel normaal.

De zorg voor de navel van je pasgeborene is essentieel en je kunt het ‘t beste schoonmaken als je de luier verschoont. Hou het gebied rond de navel in de gaten en zorg ervoor dat het droog en schoon blijft.

Veranderingen in je eigen lichaam

Je lichaam maakt grote veranderingen door na de bevalling. Door de geboorte van je kind zullen je borsten melk beginnen aan te maken. Maar eerst zal je lichaam een vloeistof aanmaken die ‘colostrum’ genoemd word. Deze vloeistof zit boordevol antistoffen en is geler van kleur dan de moedermelk. Wanneer je borsten moedermelk beginnen produceren, zullen ze vol, stevig en zwaar aanvoelen.

Borstvoeding geven wil niet gewoon zeggen je kind voeden. Het betekent een unieke band smeden met dat wezentje dat je in je baarmoeder droeg. Niettemin kunnen er toch moeilijkheden zijn bij het borstvoeding geven tijdens de eerste dagen.

Hoewel het een uitdaging is, moet je ervoor zorgen dat je baby correct wordt aangelegd aan je beide borsten. 

We zouden een heel hoofdstuk kunnen schrijven over de zorg van je tepels tijdens de eerste fase van borstvoeding. Borstvoeding geven kan veel pijn en gevoeligheid teweegbrengen aan en rond de huid van de tepels die vaak schraal worden. 

Ter verlichting van de pijn, kun je puur wolvet of calendulazalf gebruiken of zelfs je eigen moedermelk om de schrale huid rond de tepels te verzachten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.