Waarom worden baby's plotseling huilend wakker?

Baby's hebben veel gevoelens en sensaties. Soms kunnen angst en nervositeit ervoor zorgen dat baby's plotseling huilend wakker worden. Ontdek meer in dit artikel.
Waarom worden baby's plotseling huilend wakker?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 08 maart, 2020

Veel ouders lijden aan slapeloosheid, omdat hun baby’s plotseling huilend wakker worden. Over het algemeen gebeurt dit vaker ‘s nachts dan overdag, omdat ze zich ongemakkelijk voelen. Huilen is de beste manier voor hen om te communiceren dat ze niet blij zijn.

Soms is het echter duidelijk dat baby’s huilen, omdat ze dat willen. Ze moeten van hun energie afkomen door iets te doen, omdat het niet allemaal in het groeien en ontwikkelen gaat zitten.

Soms worden baby’s plotseling huilend wakker, omdat ze aandacht willen vragen voor bepaalde behoeften. Aan de andere kant huilen ze ook om dingen die ze gewoon willen.

Redenen waarom baby’s ‘s nachts plotseling huilend wakker worden

Er zijn veel verschillende redenen waarom baby’s plotseling midden in de nacht huilend wakker worden. De meest voorkomende volgen hieronder.

Honger en willen eten

Over het algemeen huilen baby’s om uit te drukken dat het tijd is om weer te eten. Soms kunnen baby’s tot wel om de twee of drie uur huilen, omdat ze honger hebben.

Ongemakkelijk in hun omgeving

Baby’s kunnen plotseling wakker worden uit een dutje als ze zich ongemakkelijk voelen. Ze kunnen onder andere te koud of te dorstig zijn, of misschien wel geprikt door een insect. Om dit te voorkomen, moeten ouders zich bewust zijn van de omstandigheden waarin hun baby slaapt.

Zorg ervoor dat muggen niet kunnen prikken. Zorg er ook voor dat er geen sterke of irritante geuren of grote windvlagen zijn en dat ze geen last kunnen hebben van bijvoorbeeld regen. Niet alleen zullen deze dingen ervoor zorgen dat baby’s wakker worden, maar ze kunnen je baby ook ziek maken.

Slechte slaaphouding

Probeer baby’s altijd voor het slapengaan in een goede positie te plaatsen. Als ze echter rusteloos zijn als ze slapen, dan kunnen ze plotseling van positie veranderen. Afhankelijk van hoe ze bewegen, kunnen ze verkrampen.

Baby wordt plotseling huilend wakker: spugen

Baby wordt plotseling huilend wakker

Het is normaal dat alle baby’s de eerste paar maanden spugen. Als het gebeurt terwijl ze slapen, dan kunnen ze beginnen te verstikken. Als gevolg hiervan kunnen ze plotseling huilend wakker worden, omdat ze zich ongemakkelijk voelen.

Zorg er bovendien voor dat als ze net hebben gegeten, ze een beetje verhoogd slapen. Op die manier is er minder kans dat ze in bed moeten spugen.

Andere redenen waarom baby’s plotseling huilend wakker worden

Verschijnen van huiduitslag

Dit komt veel voor bij baby’s die veel vocht hebben en wiens huid heel gemakkelijk geïrriteerd raakt. Als je baby dat heeft, dan moet je proberen om goede ventilatie in de kamer te krijgen. Zorg er ook voor dat je baby altijd schone kleding draagt.

Ongepaste kleding

Een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s plotseling huilend wakker worden, is omdat ze zich ongemakkelijk voelen om kleding te dragen die hen dwarszit.

Kleine kinderen hebben de neiging hun kleding heel snel te ontgroeien, omdat ze zo snel groeien. In de ogen van hun ouders zijn ze echter altijd even groot. Integendeel, strakke kleding kan het bloed moeilijker laten stromen.

Ziekten

Baby’s kunnen midden in de nacht huilen, omdat ze ziek zijn. Als dit gedrag blijft optreden en je niet weet waarom, dan is het belangrijk om onmiddellijk naar de arts te gaan. De kinderarts kan tests uitvoeren om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten als de reden voor de slaapproblemen.

Nachtmerries die hen bang maken

Het is heel gebruikelijk dat baby’s midden in de nacht wakker worden, omdat ze een nare droom hadden. Veel baby’s beginnen te huilen, omdat ze bang zijn voor de nachtmerrie die ze net hebben gehad.

Conclusie over waarom baby’s plotseling huilend wakker worden

Huilende baby in blauw pakje

Niet alle baby’s uiten hun emoties of gevoelens op dezelfde manier. Het is daarom belangrijk voor ouders om de boodschappen van hun baby te leren begrijpen, hetzij door huilen of een andere lichaamstaal.

Het is ook belangrijk om je baby niet te veel te verwennen. Baby’s huilen soms, omdat ze iets willen, niet omdat ze iets nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Boyden SD, Pott M, Starks PT. An evolutionary perspective on night terrors. Evol Med Public Health. 2018 Apr 14;2018(1):100-105.
    • de Carvalho M, Robertson S, Merkatz R, Klaus M. Milk intake and frequency of feeding in breast fed infants. Early Hum Dev. 1982 Nov;7(2):155-63.
    • de Weerth C, Fuentes S, de Vos WM. Crying in infants: on the possible role of intestinal microbiota in the development of colic. Gut Microbes. 2013 Sep-Oct;4(5):416-21.
    • Gatrad AR, Sheikh A. Persistent crying in babies. BMJ. 2004 Feb 7;328(7435):330.
    • Indrio F, Riezzo G, Raimondi F, Cavallo L, Francavilla R. Regurgitation in healthy and non healthy infants. Ital J Pediatr. 2009 Dec 9;35(1):39.
    • Möller EL, de Vente W, Rodenburg R. Infant crying and the calming response: Parental versus mechanical soothing using swaddling, sound, and movement. PLoS One. 2019 Apr 24;14(4):e0214548.
    • Phillips KE, Norris LA, Kendall PC. Separation Anxiety Symptom Profiles and Parental Accommodation Across Pediatric Anxiety Disorders. Child Psychiatry Hum Dev. 2020 Jun;51(3):377-389.
    • St James-Roberts I, Peachey E. Distinguishing infant prolonged crying from sleep-waking problems. Arch Dis Child. 2011 Apr;96(4):340-4.
    • WESSEL MA, COBB JC, JACKSON EB, HARRIS GS Jr, DETWILER AC. Paroxysmal fussing in infancy, sometimes called colic. Pediatrics. 1954 Nov;14(5):421-35.
    • Zeifman DM, St James-Roberts I. Parenting the Crying Infant. Curr Opin Psychol. 2017 Jun;15:149-154.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.