De symptomen van doorkomende tandjes bij baby's

Wanneer een baby tandjes krijgt, kan hij of zij verschillende symptomen hebben. We zullen je vertellen welke de meest voorkomende zijn en hoe je ze moet behandelen.
De symptomen van doorkomende tandjes bij baby's

Laatste update: 20 juni, 2021

Soms, wanneer kinderen tandjes krijgen is het voor ouders moeilijk om te zeggen of de symptomen te wijten zijn aan doorkomende tandjes of dat er iets anders mis is met de baby. Dus in dit artikel vertellen we je wat de belangrijkste symptomen van doorkomende tandjes zijn en hoe je je kind kunt helpen er beter mee om te gaan.

Wanneer beginnen de tandjes door te komen?

Het verschijnen van melktanden is een periode die bekend staat als de periode van tandjes krijgen. Hoewel elk kind anders is, begint deze fase meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Het kan iets eerder of later zijn, dit is volkomen normaal. Het is echter raadzaam om naar de tandarts te gaan als er na het bereiken van de leeftijd van één jaar nog geen doorkomende tandjes zijn.

Het proces verloopt dus langzaam. De eerste tanden die verschijnen zijn de onderste centrale snijtanden, gevolgd door de bovenste centrale snijtanden. Daarna verschijnen de laterale snijtanden. de hoektanden en de kiezen.

Zoals we al zeiden, is het doorkomen van de tanden een langzaam proces. Het zal pas op ongeveer de leeftijd van twee jaar zijn wanneer alle melktanden op hun plaats staan.

De symptomen van doorkomende tandjes bij baby's

De symptomen van doorkomende tandjes

Als de tanden doorkomen, kan dit pijn en irritatie van het tandvlees veroorzaken. Vanwege de leeftijd waarop het optreedt, kan de baby nog niet uitdrukken wat er met hem gebeurt. Meestal zijn ze prikkelbaar, huilen ze, willen ze niet eten en worden ze ’s nachts vaak huilend wakker.

Naast deze niet-specifieke symptomen zijn er nog enkele andere die ons meer aanwijzingen geven dat er tandjes ontstaan. Twee van de duidelijkste symptomen die de baby begint te krijgen zijn de volgende:

  • De baby bijt alles, inclusief hun tanden. Ze doen dit omdat de druk op hun tandvlees de pijn voor enkele ogenblikken kalmeert.
  • Overtollig speeksel. Het kind begint meer speeksel te produceren wanneer de tandjes doorkomen.

Wanneer dit gebeurt, kunnen ouders de mond van de baby verkennen. Ze zullen het rode, gezwollen tandvlees en de kleine harde vlekken kunnen zien die de op handen zijnde komst van melktanden zullen bevestigen.

Aan de andere kant mogen symptomen zoals koorts, braken of diarree niet worden toegeschreven aan doorkomende tandjes. In gevallen waarin dit type symptoom optreedt, moet de kinderarts worden geraadpleegd.

Hoe kan pijn door doorkomende tandjes worden verlicht?

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden toegepast om te proberen de pijn, irritatie en het ongemak van de baby te verminderen. Sommige van deze maatregelen zijn onder andere:

  • Omdat het kind overal op wil bijten, kun je ze bijtringen geven die veilig voor ze zijn. Als we de bijtringen ook een tijdje in de koelkast laten afkoelen, voordat we ze aan de baby geven, dan zal de kou de pijn verder verlichten.
  • De fopspeen kan ook gekoeld worden in de koelkast. Het geeft een rustgevend effect, net als hun flesje. Koud eten zal om dezelfde reden aantrekkelijker voor hen zijn.
  • Probeer met een schone vinger het tandvlees van je baby te masseren. Zoals we al hebben vermeld zal deze lichte druk hen verlichting geven.
  • Als de kinderen erg aangedaan zijn of duidelijk veel pijn hebben, kun je ze een pijnstiller geven, een die je normaal gebruikt, zoals paracetamol of ibuprofen.
Een bijtring kan helpen tegen de pijn

Conclusie

Tandjes krijgen is een fase waar alle kinderen doorheen moeten. Het kan eerder of later optreden, afhankelijk van het kind. De intensiteit van de symptomen varieert ook van baby tot baby.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van andere symptomen die niet typisch zijn voor doorkomende tandjes. Als je eenmaal zeker weet dat je kind tandjes krijgt, moet je kalm blijven en proberen het ongemak zo veel mogelijk te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.