Jaloezie op verjaardagen: hoe om te gaan met deze situatie tussen broers en zussen?

Jaloezie tijdens verjaardagen tussen broers en zussen komt vaak voor, maar het is een kans om hen te leren frustratie te verdragen. Lees meer in het artikel van vandaag.
Jaloezie op verjaardagen: hoe om te gaan met deze situatie tussen broers en zussen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 29 juni, 2024

Als er meer dan één kind thuis is, komt het vaak voor dat er rivaliteit tussen de kinderen ontstaat. Ouders kunnen met hun opvoedingsstijl helpen om deze jaloezie en argwaan tot een minimum te beperken. Toch zijn er situaties die bijzonder ingewikkeld zijn om in goede banen te leiden. Dit is het geval met jaloezie tijdens verjaardagen, een emotie die broers en zussen ongemak bezorgt en zelfs de speciale dag van de jarige kan bederven.

Jaloezie tussen broers en zussen is een van de grootste uitdagingen voor gezinnen met meer dan één kind. Ouders, ooms, tantes, grootouders en andere volwassenen doen altijd hun best om ervoor te zorgen dat geen van de kinderen zich buitengesloten of ongeliefd voelt, dus proberen ze eerlijk en gelijkwaardig te zijn.

Souvenirs voor uitstapjes worden per twee gekocht en we proberen er zelfs voor te zorgen dat ze bij elkaar passen om ruzie te voorkomen. Met Kerstmis proberen we alle kinderen dezelfde cadeaus te geven in gelijke hoeveelheden. Maar wat doen we als we jarig zijn, moeten we op dezelfde manier te werk gaan? We zullen het antwoord hieronder bekijken.

Jaloezie op verjaardagen: hoe ga je ermee om?

Allereerst moeten we ons ervan bewust zijn dat het normaal is dat deze situatie zich voordoet. Het feit dat een van je kinderen jaloers is op de verjaardag van zijn of haar broertje of zusje moet je niet verontrusten, en je moet het ook niet zien als een teken dat je ze slecht opvoedt.

Zelfs volwassenen voelen zich jaloers als we niet de hoofdrol spelen of als we zien dat iemand meer heeft dan wij. Daarom geven we je, als je niet weet waar je moet beginnen, een paar sleutels die je hierbij kunnen helpen.

Jaloezie op verjaardagen
De sleutel ligt in het helpen van kinderen om om te gaan met jaloezie, die zo gewoon en natuurlijk is en die ze hun hele leven zullen ervaren.

Informeer en anticipeer

Van tevoren weten en begrijpen (Engelse link) wat er gaat gebeuren zal niet voorkomen dat kinderen zich jaloers voelen, maar het kan ze wel helpen om zich voor te bereiden. Daarom kan het een goed idee zijn om voor de gebeurtenis met broers en zussen te praten.

Leg hen uit dat de jarige een feestje geeft, cadeautjes krijgt en die dag in het middelpunt van de belangstelling staat. Herinner hen er ook aan dat ook zij jarig zullen zijn en op die dag van hetzelfde privilege zullen genieten. Waarschuw hen dat ze jaloers kunnen zijn en dat dit normaal is.

Betrek broers en zussen bij de voorbereidingen om jaloezie op verjaardagen te helpen voorkomen

Zelfs als ze niet de sterren van de dag zijn, kunnen broers en zussen deel uitmaken van de verjaardag door betrokken te raken bij de voorbereidingen. Activiteiten zoals ballonnen en tafelkleden kopen, cadeautjes inpakken of een ansichtkaart voor hun broer of zus maken, kunnen ervoor zorgen dat ze zich meer betrokken voelen bij het evenement.

Op deze manier zijn ze niet alleen maar passieve toeschouwers van de aandacht die de jarige krijgt. In plaats daarvan maken ze deel uit van de organisatie en kunnen ze de opwinding ervaren van het voorbereiden van alles om een persoon van wie ze houden te verrassen en blij te maken. Als je hiervoor hun medewerking vraagt, voelen ze zich belangrijk, waardevol en er wordt rekening met ze gehouden. Bovendien zal het hen helpen om te leren zich te verheugen en deel te nemen aan het geluk van anderen.

Geef niet alle kinderen cadeaus

Om conflicten en boosheid te voorkomen, kiezen veel families ervoor om niet alleen cadeaus te kopen voor de jarige, maar ook voor hun broers en zussen. In sommige gevallen zijn deze cadeaus van gelijke grootte, waarde en belangrijkheid, wat oneerlijk is omdat er maar één kind jarig is en het afbreuk doet aan hun prominentie.

In andere gevallen krijgen broers en zussen een cadeau van mindere waarde, wat hen paradoxaal genoeg een minderwaardig gevoel kan geven en het gevoel van onrechtvaardigheid kan vergroten. Een kleurboek krijgen terwijl je broer of zus een fiets krijgt, helpt niet echt om het ongemak van jaloezie te verlichten.

De beste optie is om alleen cadeaus te geven aan de jarige. Uiteindelijk moeten kinderen leren frustratie te verdragen, omdat dit slechts een van de vele soortgelijke gelegenheden is waarmee ze in hun leven te maken zullen krijgen. Als we dit ongemak vermijden, leren we ze dus geen gereedschap voor de toekomst.

Twee zussen maken ruzie over een kadootje
Sommige kinderen kunnen zich schuldig voelen omdat ze jaloers zijn en anderen kunnen reageren met boosheid en huilen of uithalen naar hun broer of zus of ouders omdat ze niet weten hoe ze de emotie moeten kanaliseren.

De emotie valideren als er sprake is van jaloezie op verjaardagen

Ongemak niet voorkomen betekent echter niet onverschillig zijn voor hun lijden. Jaloezie over de verjaardag van een broertje of zusje kan zelfs een heel onplezierige emotie zijn voor kinderen. Daarom hebben ze hun referentiefiguren nodig om hen in deze tijd te begeleiden.

Daarom is het belangrijk om hen te helpen herkennen wat ze voelen, hen toe te staan dit te uiten en hen te verzekeren dat hun gevoelens natuurlijk en geldig zijn. Om dit te doen is het cruciaal om met het kind te gaan zitten en erover te praten. Het idee is om hen te begeleiden in hun gevoelens en hen te helpen om deze op de juiste manier te reguleren.

Dit soort ouderlijk handelen, dat rekening houdt met het kind en zijn behoeften, helpt om een veilige hechtingsband tussen de twee te smeden. En volgens sommige onderzoeken (Engelse link) helpt dit element kinderen om minder jaloezie te voelen en te weten hoe ze er beter mee om kunnen gaan.

Proactieve oplossingen voorstellen

Tot slot kunnen we kinderen aanmoedigen om zich niet te laten meeslepen door jaloezie en te genieten van de dag, zelfs als de hoofdrolspeler hun broer of zus is. Zelfs als ze niet in het middelpunt van de belangstelling staan, kunnen ze genieten van de taart en het snoep, meedoen aan de spelletjes en plezier hebben met vrienden en familie.

Ook kunnen ze zich erop richten om te zien hoe opgewonden hun broer of zus is om te genieten van de versieringen en cadeaus waaraan ze hebben meegewerkt. Zo kunnen ze voelen dat hun inspanningen beloond worden. Tot slot zijn er altijd verschillende manieren om met dezelfde situatie om te gaan.

Jaloezie op verjaardagen is een leermoment

Uiteindelijk gaat het erom dat we deze gebeurtenis zien als een kans om kinderen te leren frustratie te verdragen en met onaangename emoties om te gaan. De gesprekken, de houding die we aanmoedigen en de hulpmiddelen die we op dit moment bieden, zullen niet alleen nu van pas komen, maar ook later in hun leven.

Probeer daarom niet de emoties van je kinderen te verbergen of ze te dwingen zich anders te voelen. In plaats daarvan kun je ze begeleiden in wat ze voelen, zodat ze het geleidelijk aan zelf kunnen. Dit is de basis van bewust ouderschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Murphy, T. P., McCurdy, K., Jehl, B., Rowan, M., & Larrimore, K. (2020). Jealousy behaviors in early childhood: Associations with attachment and temperament. International Journal of Behavioral Development44(3), 266-272.
  • Volling, B. L., McElwain, N. L., & Miller, A. L. (2002). Emotion regulation in context: The jealousy complex between young siblings and its relations with child and family characteristics. Child development73(2), 581-600.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.