De woededoos voor het beheersen van negatieve emoties

De woededoos voor het beheersen van negatieve emoties
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 14 september, 2018

Het is misschien moeilijk te geloven, maar woede kan zelfs worden omgezet naar iets positiefs. De woededoos, een hulpmiddel om driftbuien bij kinderen te beheersen, kan de oplossing zijn.

Zodat je een kind krijgt met een uitstekend geweten en een goede zelfbeheersing.

Vanaf tweejarige leeftijd beginnen kinderen zich bewust te worden van hun emoties.

Ze herkennen hun eigen zelfstandigheid en willen ervan genieten. En wanneer ze dat niet kunnen, vanwege een gebrek aan bekwaamheid of bij gebrek aan toestemming, dan raken deze peuters gefrustreerd en barsten ze in woede uit. Elke ouder kan dat bevestigen.

Wanneer deze kleintjes de controle verliezen, dan volgen er driftbuien. Tijdens zo’n episode komen schoppen, huilen en schreeuwen samen waarvan de resultaten afhangen van hoe je ermee omgaat.

Een vulkaanuitbarsting

Op deze jonge leeftijd moeten deze kleintjes nog controle krijgen over hun emoties.

De prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor het reguleren van emoties, is nog niet volgroeid. Als gevolg hiervan is het normaal dat kinderen reacties hebben die lijken op een vulkaanuitbarsting.

Ouders moeten zichzelf uitrusten om met deze driftbuien om te gaan. Al snel zal je kind in staat zijn om tot haar eigen conclusies te komen.

Als ze denkt dat een driftbui een effectieve manier is om te krijgen wat ze wil, dan zal ze niets doen om ze te vermijden.

De beste optie is om onmiddellijk te handelen en de woededoos zal je helpen om je doel te bereiken.

Peuter in doos ernaast een paars monster

Woede vereist meer zelfbeheersing

Psycholoog Maria Martin bedacht het idee van de woededoos als een middel om woedeaanvallen te beheersen.

De woededoos helpt kinderen hun gevoelens van boosheid te kanaliseren, een van de emoties die het grootste niveau van zelfbeheersing vereisen.

Woede kan worden beschouwd als een afweermechanisme. Wanneer een persoon geconfronteerd wordt met een geestelijke of fysieke dreiging, dan ontstaat woede als middel om de dreiging te vernietigen. Het analyseren van de woede van je kind, begrip hebben voor waarom ze zich bedreigd voelt en het probleem onder ogen zien, maakt deel uit van de strategie.

Boze bui!

De woededoos werd geïnspireerd door het kinderboek ‘Boze bui’ door Mireille d’Allan, over een jongetje genaamd Freek.

Het boek vertelt over een slechte dag in het leven van Freek. ‘s Avonds ontploft Freek nadat hij een aantal negatieve situaties op school en thuis heeft meegemaakt.

Een gigantisch monster neemt bezit van hem en vernietigt alles wat hij in zijn handen kan krijgen.

Het monster verdwijnt

Freek begint echter na te denken over zijn acties en besluit dingen op te lossen. Hij maakt zijn bed op, zet zijn boeken recht en ruimt de lampen en het speelgoed op die hij op de vloer heeft gegooid.

Terwijl hij dat deed, merkte hij dat het monster begon te verdwijnen en zijn woede begon te vervagen.

Tegelijkertijd begon hij te beseffen wat voor schade hij had aangericht. Zijn woede zou nu in een doos kunnen passen.

Freek transformeerde zijn woede in iets positiefs.

Eerst leerde hij dat hij zijn woede kon trotseren. Ten tweede leerde hij dat het schadelijk was voor zowel hem en als voor zijn omgeving om het monster bezit van hem te laten nemen.

De moraal van dit verhaal heeft te maken met begrip van woede en leren om de woede onder ogen te zien, in plaats van het te vermijden.

Meisje met zonnebril blaast magie

De woededoos als een hulpmiddel

De woededoos is een ontspanningsmethode die kinderen helpt hun emoties te begrijpen door middel van tekenen.

Het laat ook de invloed zien die hun emoties op hen en hun familie heeft.

Lekker tekenen

Nadat je het verhaal van Freek hebt gelezen, geef je je kind een papier en verschillende kleurpotloden of stiften.

Sta je kind toe om te krabbelen of te tekenen, door haar impulsen als inspiratie te gebruiken. Ze zal blijven tekenen tot ze ontspannen is.

Als je kind klaar is met tekenen, is het tijd om plezier in de strategie aan te brengen.

Vraag je kind om ogen, armen en benen op de tekening erbij te tekenen. Op die manier heeft het monster een identiteit en kan je kind de emotie herkennen.

Wanneer de tekening deze laatste details heeft, is het tijd om het papier te verfrommelen en in een doos te stoppen. Als de doos goed is afgesloten, kan het monster er niet uit.

De triomfantelijke nederlaag van het monster

De woededoos stelt je kind in staat om dit oncontroleerbare en schadelijke gevoel dat haar lijkt over te nemen onder ogen te zien.

Hoe meer ze tekent, hoe meer het monster getemd zal worden. Dit zal een triomf zijn voor je kind, omdat ze geleerd heeft haar woede onder controle te houden en het monster te verslaan.

Telkens wanneer ze zich gefrustreerd of boos voelt, kan ze een nieuw monster tekenen en hem opsluiten. Stukje bij beetje krijgt ze de controle terug en veranderen haar negatieve emoties in iets positiefs.

Bij elke tekening krijgt het monster nieuwe kleuren en vormen. Ouders kunnen de verschillende tekeningen met hun kind bekijken en praten over wat ze in elk apart geval voelden.

Een woededoos is een handig hulpmiddel voor het beheersen van woede. Het idee is niet om gedrag te veranderen, maar eerder om onaangename situaties op te lossen en je kind te kalmeren


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.