Het belang van het valideren van de emoties van kinderen

Het valideren van de emoties van kinderen betekent dat je ze als legitiem erkent en ze laat zijn, zonder te proberen ze te ontkennen of te onderdrukken.
Het belang van het valideren van de emoties van kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste ouders van tegenwoordig groeiden zelf op in gezinnen met een autoritaire opvoeding. Een opvoeding op basis van eisen, zonder veel gevoeligheid. Maar nu hebben ze hun eigen kinderen, en hopen ze het anders te doen. Ze kiezen voor verbinding en respect en de pijlers van hun filosofie. Dit omvat het valideren van van de emoties van kinderen. Iets dat in het verleden vele generaties lang een vreemd concept was.

Natuurlijk is het geen gemakkelijke taak om te weten hoe we iets moeten geven als we het zelf niet hebben ontvangen. Daarom moeten we, om onze kinderen op een nieuwe manier op te voeden, dit leren, en dat is oké. Om je te helpen zal het onderstaande artikel informatie en advies geven over hoe je meer respect kunt hebben voor de emoties van je kinderen.

Wanneer we ouders worden, is het gebruikelijk dat we patronen uit onze eigen opvoeding herhalen. Het is tenslotte het enige wat we weten. Als we er ons echter van bewust worden dat we een meer gezonde en solide band met onze kinderen willen opbouwen, begint het allemaal met hun emoties. We moeten onze kinderen helpen ze te begrijpen, ermee om te gaan en ze betekenis te geven.

Emotionele invalidatie

Dagelijkse verplichtingen en de dagelijkse sleur laten ons vaak weinig tijd over om na te denken voordat we handelen. We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen ´s avonds in bad gaan, eten en naar bed gaan… en nog veel meer.

We voelen ons vaak niet in staat om tijd te besteden aan een driftbui die losbarstte. Een driftbui omdat onze kleintjes bijvoorbeeld niet naar huis willen maar in het park willen blijven… Of omdat ze niet uit de badkuip willen komen. Misschien is het omdat ze de kleding die je voor ze hebt gekozen niet willen, enz.

Het belang van het valideren van de emoties van kinderen

In onze ogen zijn de redenen achter de driftbuien van onze kleintjes onbeduidend in vergelijking met hun explosieve reacties. Dit brengt ons ertoe te denken dat ze zich gedragen zoals ze doen om ons uit te dagen, te manipuleren of te irriteren.

Maar verplaats je eens in de schoenen van onze kinderen. Dan kunnen we begrijpen dat hun redenen belangrijk voor hen zijn. Hun driftbuien zijn een manifestatie van een emotionele intensiteit die ze op geen enkele andere manier weten te uiten.

Kinderen hebben ons begrip en onze begeleiding nodig

We moeten niet vergeten dat driftbuien geen persoonlijke belediging zijn. Kinderen willen ons niet lastig vallen of manipuleren. Het is dus niet nodig om een machtsstrijd met hen aan te gaan. In plaats daarvan hebben ze ons begrip en onze begeleiding nodig om zich te kunnen verhouden tot deze emotionele overbelasting die hen overspoelt.

Wanneer we het huilen van onze kinderen negeren, ze uitschelden omdat ze van streek zijn, of de redenen voor hun driftbui kleineren, sturen we de boodschap dat hun emoties niet belangrijk zijn. Dat ze niet geldig zijn en dat onze kinderen niet het recht hebben om hun emoties te uiten of zelfs te voelen. En als ze dat doen, worden we boos en laten we geen genegenheid zien.

Als gevolg hiervan beginnen ze hun emoties te onderdrukken. Ze ervaren ze als iets ongemakkelijks, omdat ze niet verdwijnen door ze te ontkennen. Ze voelen zich verward en onzeker over hun emoties. Als gevolg hiervan groeien ze op met moeite om hun eigen emoties en die van anderen te beheersen en te begrijpen.

Valideren van de emoties van kinderen, hoe doe je dit?

Het is belangrijk even de tijd te nemen om na te denken voordat we reageren op de emoties van onze kinderen. Misschien is onze eerste impuls om ze te vertellen dat grote kinderen niet huilen, of dat ze er altijd voor zorgen dat we te laat komen, enz.

Maar als we een nieuw perspectief aannemen, zullen we begrijpen dat het de moeite waard is om die extra tijd te nemen om onze kinderen te begeleiden wanneer ze zich overweldigd voelen. Het valideren van de emoties van kinderen omvat de volgende stappen:

Help je kind zijn emoties te begrijpen
  • Geef hun emoties een naam. Vaak weten onze kleintjes niet hoe ze een emotie kunnen identificeren die ze op een bepaald moment voelen. De eerste stap is dus om je kind te helpen zijn emotie te identificeren en te benoemen.
  • Valideer de emotie door je kind te laten weten dat het een normale reactie is. Dat ze het recht hebben om zich zo te voelen.
  • Leg de redenen uit. Kinderen zullen het niet altijd begrijpen of overtuigd zijn, maar toch is het belangrijk om uitleg te geven.
  • Bied hulpmiddelen aan om met hun emoties om te gaan. Leer je kind dat het de intensiteit van zijn emoties kan verminderen door zijn gedachten te veranderen of een alternatief te zoeken.

We zouden dus iets kunnen zeggen als het volgende: “Ik kan zien dat je van streek bent omdat je de badkuip uit moet komen. Het is normaal om boos te zijn omdat je moet stoppen met spelen als je het net leuk hebt. Het punt is, het wordt laat en het is tijd om te eten. Als je wilt, kun je mij helpen het avondeten te maken, als een echte kok.”

Verbinding en respect bij het valideren van de emoties

In plaats van de driftbuien van onze kinderen te minimaliseren of geïrriteerd te raken, moeten we ze de ruimte geven om hun gevoelens te uiten. Als je dat doet, zul je contact maken met je kinderen, ze begrijpen en begeleiden. Bovendien leer je ze een alternatief om ze te helpen zich beter te voelen. Op deze manier voelen kinderen zich geliefd, gerespecteerd en verzorgd.

Als gevolg hiervan leren kinderen hun emotionele toestanden te identificeren. Dan kunnen ze er op een gezonde en constructieve manier mee omgaan. Bovenal bouwen we een band van vertrouwen en zorg op met onze kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martinez, Á. C. (2010). Pautas de crianza y desarrollo socioafectivo en la infancia. Diversitas: Perspectivas en psicología6(1), 111-121.
  • Posada-Díaz, Á., Gómez-Ramírez, J. F., & Ramírez-Gómez, H. (2008). Crianza humanizada: una estrategia para prevenir el maltrato infantil. Acta Pediátrica de México29(5), 294-304.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.