Tekenen dat je kind op het punt staat een driftbui te krijgen

Driftbuien maken deel uit van de ontwikkeling van kinderen. Als je deze buien echter begrijpt en wat er toe leidt, dan kun je ze vaak voorkomen. Vandaag zullen we praten over de tekenen dat je kind op het punt staat om een driftbui te krijgen.
Tekenen dat je kind op het punt staat een driftbui te krijgen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn bepaalde tekenen waar je op kunt letten die aangeven dat je kind op het punt staat om een driftbui te krijgen. Als je eenmaal de tekenen hebt leren herkennen, dan kun je er ook aan werken om de driftbuien te voorkomen.

Kinderen ondersteunen wanneer ze midden in een driftbui zitten, is een van de grootste uitdagingen waarmee ouders worden geconfronteerd. Alle kinderen hebben driftbuien, en dat betekent dat elke ouder de momenten van emotionele crisis van hun kinderen moet doormaken.

Wanneer je kind een van deze moeilijke buien doormaakt, dan zul je je waarschijnlijk gefrustreerd en hopeloos voelen… maar dat zou je minste zorg moeten zijn. Het belangrijkste op deze momenten is dat je begrijpt dat driftbuien een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind zijn. Je moet erop voorbereid zijn om er goed mee om te gaan.

Het is fundamenteel dat ouders begrijpen dat je kinderen geen driftbuien hebben om je te ergeren of om je expres boos te maken. Het is gewoon hun manier om je door hun acties te laten zien dat ze emotioneel overweldigd zijn. Ze hebben je troost en begeleiding nodig om hun interne balans te herstellen. De manier waarop je reageert, speelt een grote rol bij het verbeteren van het gedrag van je kind.

Driftbuien zijn niemands schuld

Wanneer je kind een driftbui heeft, dan heb je vaak het gevoel dat de situatie allemaal jouw schuld is. Dat is niet het geval. Driftbuien zijn een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Ze vinden niet plaats omdat je een slechte ouder bent of omdat je iets verkeerds hebt gedaan.

Gelukkig worden de meeste emotionele crises bij kinderen voorafgegaan door een lijst met signalen. Deze rode vlaggen laten zien dat je kind op het punt staat om een driftbui te krijgen.

Hieronder gaan we dieper in op de meest voorkomende symptomen die tot driftbuien leiden. Op die manier kun je ze zien aankomen en proberen te voorkomen dat de driftbui zelfs optreedt.

Welke factoren kunnen bijdragen aan driftbuien bij kinderen?

Meisje zit te huilen

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de neiging van een kind om op elk moment een driftbui te hebben:

  • Honger. Kleine kinderen krijgen honger, net als volwassenen. Het houden van gezonde en bevredigende snacks en het voorzien van die momenten waarop je kind een extra boost nodig heeft, zal zeer nuttig zijn als het om het voorkomen van driftbuien gaat.
  • Vermoeidheid. Hoe vermoeider je kind is, hoe meer hij of zij zal worstelen met communicatie en redeneren door moeilijkheden en uitdagende situaties.
  • Verleiding. Kinderen meenemen door het snoeppad als ze honger hebben en weigeren snoep voor ze te kopen, is een trefzeker recept voor een ramp.

Op welke tekenen moet ik letten om te weten of mijn kind op het punt staat om een driftbui te krijgen?

Nu zullen we het hebben over de specifieke tekenen die erop kunnen duiden dat je kind op het punt staat om een driftbui te krijgen. Op die manier kun je actie ondernemen om te voorkomen dat dit gebeurt.

Communicatiestrijd gaat vaak vooraf aan driftbuien

Kinderen worden vaak boos, omdat ze niet in staat zijn om zichzelf uit te drukken of iets niet duidelijk begrijpen. Als je merkt dat je kleintje moeite heeft om zijn standpunt te uiten of te vragen wat hij wil, dan kan er in hun toekomst een driftbui ontstaan. Je moet ze daarom met hun zelfexpressie helpen.

Fysieke tekenen van frustratie

Wanneer kinderen op speelgoed beginnen te rammen, voorwerpen gaan gooien of gefrustreerd hun handen opsteken, dan is er waarschijnlijk een storm op komst. Wanneer de ergernis begint, dan begint het de lichamen van onze kinderen te beïnvloeden. Dit is wat onthult dat ze hun limiet bereiken.

Kinderen schreeuwen vaak voordat ze een driftbui krijgen

Wanneer kinderen hun stem beginnen te verheffen, dan kan dit een teken zijn dat ze emotioneel worstelen. Wanneer ze beginnen te schreeuwen om hun woede, frustratie, enz. uit te drukken, dan moet je misschien ingrijpen. Dit is om te voorkomen dat ze een driftbui krijgen.

Voorwerpen of mensen slaan of schoppen

Kind ligt met driftbui op de grond

Slaan, trappen en zelfs bijten komen tijdens de vroege kinderjaren allemaal veel voor. Het is de manier waarop kinderen leren navigeren door interactie met andere kinderen die ook een beperkt vermogen hebben om te communiceren.

Dit soort gedrag is een teken dat je kind het moeilijk vindt om te krijgen wat hij of zij wil of probeert het gedrag van een ander kind te stoppen. Als gevolg hiervan voelt hij of zij zich over zijn of haar limiet geduwd.

Een afname van het vermogen van een kind om op te letten voor ze een driftbui krijgen

Je mag nooit van je kinderen verwachten dat ze gedurende een lange tijd opletten. Wanneer een kind duidelijk de focus verliest in een tijd dat je hem of haar zegt het tegenovergestelde te doen, dan zal de frustratie toenemen.

Gebruik afleiding en help je kleintje om een activiteit te vinden die hij of zij interessanter vindt. Zo voorkom je de dreigende crisis.

Het gevoel hebben geen controle te hebben

Net zoals volwassenen zich prettiger voelen als we onze omstandigheden onder controle hebben, zo hebben kinderen dat ook. Als kleintjes in een situatie terechtkomen waarin ze niet kunnen kiezen, dan kan dit ertoe leiden dat ze emoties gaan ervaren die moeilijk te beheersen zijn. En vroeg of laat kunnen ze dan een driftbui krijgen.

Het is ook mogelijk dat je kleintje gespannen raakt, huilt, zichzelf als gevolg van emotionele onzekerheid vaak herhaalt. Kinderen kunnen ook angstig worden als ze met onvoorziene veranderingen in hun routine geconfronteerd worden. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je kind op het punt staat om een driftbui te krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.