Soorten tandvullingen voor kinderen

Vandaag vertellen we je over de verschillende soorten tandvullingen, een eenvoudige en effectieve manier om aangetaste tanden bij kinderen te herstellen.
Soorten tandvullingen voor kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 22 juni, 2024

Gaatjes en breuken zijn veel voorkomende situaties in de kindertijd die de integriteit van kindertanden aantasten. Verschillende soorten tandvullingen worden gebruikt om beschadigde tanden bij kinderen te behandelen om hun mondgezondheid te herstellen. Het zijn speciale materialen die in de aangetaste tanden worden geplaatst om hun vorm en functie te herstellen. Bovendien voorkomen ze dat gaatjes zich voortzetten en meer weefsel vernietigen.

Kindertandartsen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van vullingen bij kinderen. Je moet echter weten dat er verschillende soorten materialen zijn om gaatjes in tanden te vullen. Hier vertellen we je er meer over.

Wat is een tandvulling?

Tandvullingen bij kinderen zijn een tandheelkundige behandeling waarbij verrot of beschadigd weefsel wordt verwijderd en vervangen door een kunstmatig materiaal. Hierdoor krijgt de aangetaste tand zijn verloren vorm en functie terug. De gebruikte technieken en materialen zijn afhankelijk van de hoeveelheid aangetast weefsel, de conditie van de andere elementen, de leeftijd van het kind en hun medewerking in de tandartspraktijk.

Bij het reinigen van de tand en het verwijderen van tandbederf kunnen handmatige technieken worden gebruikt. Soms is het mogelijk om procedures uit te voeren waarbij geen verdoving nodig is. In elk geval, als de laesie erg diep is of als het kind het gebruik van verdoving accepteert, wordt het gebied verdoofd zodat er geen pijn is. Als het geval dit rechtvaardigt, kan het gebruik van verdoving worden gecombineerd met sedatietechnieken.

Nadat het weefsel is verwijderd, wordt de holte opgevuld met een zacht materiaal. Dit wordt in een tandachtige vorm gegoten en vervolgens uitgehard. Als gaatjes niet tijdig worden behandeld, zal de ziekte zijn beloop hebben. Dit kan leiden tot pijn, ernstige infectie en totale vernietiging van de tand. Dit heeft invloed op de functies van de mond, de esthetiek van de glimlach, de ontwikkeling van de beet en de kwaliteit van leven (Spaanse link) van het kind.

Leer meer over de soorten tandvullingen voor kinderen

Tandvullingen vullen de gaatjes van beschadigde tanden. Je moet weten dat er verschillende soorten vullingen (Spaanse link) beschikbaar zijn om de anatomie van de tanden te herstellen. Hier zijn de belangrijkste.

Soorten tandvullingen voor kinderen
Amalgaam is een legering van metalen, voornamelijk zilver, tin en koper, met kwik. Het wordt gebruikt voor tandvullingen bij kinderen.

Amalgaam

Amalgaam is een van de oudste en populairste vulmaterialen in de tandheelkunde. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt voor sommige tandvullingen bij kinderen. De aanwezigheid van kwik, een van de bestanddelen, heeft er echter toe geleid dat het op sommige plaatsen niet meer wordt gebruikt omdat het een giftig en vervuilend element is.

Er is geen overtuigend bewijs dat amalgaamvullingen schadelijk zijn voor de gezondheid. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA – Engelse link) beschouwt de kwikniveaus in dit soort restauraties als veilig voor de algemene bevolking. In sommige landen zijn deze vullingen echter bij wet verboden.

Kenmerken van amalgaamvullingen bij kinderen

Amalgaamvullingen zijn helder zilver van kleur. Omdat ze met het blote oog zichtbaar zijn, worden ze alleen gebruikt in het achterste deel van de mond. Ze worden toegepast in de kiezen, omdat het een materiaal is dat goed bestand is tegen kauwkrachten. Het wordt gebruikt bij kinderen die hun mond niet lang open kunnen houden.

Een nadeel van amalgaamvullingen is dat ze vlekken kunnen maken en de vaste tand donkerder kunnen maken. Deze grijze tint beïnvloedt het uiterlijk van de tand. Ook kan het uitzetten en krimpen bij temperatuurveranderingen, wat breuken en microlekkage kan veroorzaken als het niet goed is aangepast. Sommige kinderen die last hebben van metaalallergieën kunnen reageren op het plaatsen van een amalgaam.

Composiethars tandvullingen bij kinderen

Composietharsen, ook wel composieten genoemd, zijn materialen die worden gebruikt om tandvullingen te maken. Ze bestaan uit een combinatie van keramiek en kunststof. Ze worden zacht over de tandholtes geplaatst. Vervolgens harden ze binnen enkele seconden volledig uit wanneer ze worden blootgesteld aan een halogeenlichtstraal. Vanwege deze eigenschap worden ze lichtuithardende vullingen genoemd.

Je kunt kiezen uit een groot aantal tinten en kiezen voor de kleur die het meest lijkt op het te restaureren element. Op deze manier zijn de vullingen met het blote oog bijna niet waarneembaar. Dankzij verbeteringen in tandheelkundige materialen kunnen harsen echter ook in het posterieure gebied worden gebruikt en bestand zijn tegen kauwkrachten.

Bij het aanbrengen van dit type vulling is minder slijtage van de tand nodig in vergelijking met amalgaam. Een negatief aspect van kunsthars tandvullingen zijn de kosten. Vergeleken met de andere opties is het het duurste materiaal.

Een kind bij de tandarts
Een harsvulling is een eenvoudige procedure, maar het hanteren en uitharden van het materiaal kan voor sommige kinderen moeilijk zijn.

Glasionomeer tandvullingen

Glasionomeer tandvullingen zijn een uitstekend alternatief voor het repareren van kindertanden. Dit materiaal heeft het voordeel (Spaanse link) dat het niet alleen de tand herstelt, maar ook fluoride afgeeft. Bovendien zijn het tandkleurige materialen, omdat ze gemaakt zijn van een mengsel van acryl en glaspoeder. Ook zijn ze gemakkelijk en snel te plaatsen en harden ze uit in de aanwezigheid van vocht.

De levensduur is niet zo lang, ongeveer 5 jaar. Deze tijd is echter genoeg om de tanden te beschermen totdat het kind een complexere behandeling kan verdragen. Over het algemeen zijn ze de keuze bij patiënten met een hoog risico op gaatjes en bij jonge kinderen.

Medicinale pasta’s of verdovende vullingen

Er zijn speciale pasta’s die als vulling in de tanden geplaatst kunnen worden om de pijn te verminderen. Als de gaatjes diep zijn en de tandpulp gevoeligheid veroorzaakt, helpen deze materialen het ongemak te verlichten. Door de holte te dichten, wordt bovendien de kans verkleind dat speeksel en bacteriën naar de diepere delen sijpelen. Dit voorkomt dat de pulpa geïrriteerd raakt of dat de gaatjes in de afgebroken stukjes ziektekiemen ophopen.

Een van de meest gebruikte sedatiepasta’s is zinkoxide-eugenol. Dit wordt bereid door poeder te mengen met vloeistof om een stopverf te verkrijgen die in de tand wordt geplaatst en uithardt. De kleur is wit en de textuur is licht poreus. Dit betekent dat het na verloop van tijd kan verkleuren en slijten door speeksel. Vitreuze ionomeren kunnen ook worden gebruikt als verdovende vulling.

Meestal worden deze materialen direct in de tand of kies geplaatst zonder gebruik te maken van een turbine (Spaanse link). De tand wordt gereinigd met handinstrumenten en dan wordt de pasta die de tand vult op de plek aangebracht. De duur van deze voorzieningen varieert van 3 tot 6 maanden. Ze vereisen ook regelmatige controles om er zeker van te zijn dat de pasta nog op zijn plaats zit en aan zijn doel beantwoordt.

De beste optie voor je kleintje

Kindertandartsen hebben verschillende opties voor het plaatsen van tandvullingen bij kinderen. De beste optie voor het herstellen van het gebit van je kind hangt af van veel factoren. De professional zal de meest geschikte kiezen om de verloren gezondheid van de glimlach van je kind te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Argandoña Ávila, A. A. (2020). Eficacia del material obturador mta y técnica de zoe en pulpotomías de molares temporarios (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Caso Guerra, R. M. (2019). Propiedades de los ionómeros de vidrio de alta densidad comercializados en el mercado peruano: revisión de literatura.
  • Chicaiza Catota, K. E. (2020). Calidad de vida relacionada a la experiencia de caries en niños de 3 a 5 años de edad (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Cuenca Zambrano, M. E. (2020). Rehabilitación oral integral de paciente pediátrico con múltiples lesiones de caries detenida.
  • Marín Zuluaga, D. J. (2018). A propósito del Acuerdo de Minamata y la eliminación de la amalgama dental. Acta Odontológica Colombiana.
  • Oliva Delgado, C. R. (2021). Tratamiento restaurador atraumático en odontopediatría.
  • Policarpio Chuzón, G. R. (2019). Operatoria dental en odontopediatria.
  • Schricker, S. R. (2017). Composite resin polymerization and relevant parameters. Orthodontic Applications of Biomaterials, 153-170.
  • Valle, J. L., Barrios, M. R., & Gálvez, D. A. (2021). Mínima intervención con materiales bioactivos: una alternativa free spray. Reporte de caso. Revista de Odontopediatría Latinoamericana11(Suplemento).
  • Villarroel Suyo, L. E. Y. D. Y. (2021). Usos y beneficios de las resinas Bulk Fill en odontopediatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.