Tandpijn bij kinderen: welke behandeling te gebruiken?

Tandpijn bij kinderen komt vaak voor en kan vele oorzaken hebben, zoals een gebrekkige mondhygiëne. Hier is hoe je ze kunt verlichten.
Tandpijn bij kinderen: welke behandeling te gebruiken?

Laatste update: 04 maart, 2022

Alle pijn heeft zijn mate van leed, zowel voor de lijder als voor de naaste familieleden die hem vergezellen. Tandpijn bij kinderen moet niet licht opgevat worden; er moeten doeltreffende, onmiddellijke en langdurige oplossingen gevonden worden om de gezondheid van je kinderen te behouden.

Hoewel het waar is dat er huismiddeltjes kunnen zijn om tandpijn bij kinderen te verlichten, is het belangrijk om professionele zorg te overwegen als je ziet dat het probleem steeds terugkomt of de pijn erg hevig is.

Waarom doet tandpijn pijn?

De hevige pijn die in de tanden optreedt is te wijten aan een zenuw die aangetast is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn; als je kind bijvoorbeeld een harde klap op de onder- of bovenkaak kreeg, kan dat trauma een tand verplaatst hebben of een barst veroorzaakt hebben. Daardoor is er wat irritatie of druk op de zenuw die de tand voedt.

Een andere oorzaak kan de aanwezigheid van tandbederf zijn. Dit is niets anders dan de vernietiging van tandweefsel door bacteriën die de tand perforeren en de zenuw aantasten.

Als een van deze hierboven genoemde omstandigheden zich voordoet, is het waarschijnlijk dat de zenuw ontstoken raakt, wat het intense ongemak veroorzaakt dat je kind voelt. Tandpijn bij kinderen kan zelfs verontrustend voor ze zijn, omdat ze vaak uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de kaak, de nek, de klieren (Engelse link) of het hoofd.

Andere oorzaken van tandpijn en kiespijn bij kinderen

Er zijn nog andere factoren die in verband worden gebracht met tandpijn bij kinderen. Hoewel die op zich niet de oorzaak kunnen zijn, is het toch belangrijk er op te letten, want ze kunnen de pijn aanzienlijk vergroten.

Als je kind bijvoorbeeld vaak heel hard, koud of heet voedsel eet, verslechtert het glazuur van de tanden zodanig dat de gevoeligheid van de zenuw na verloop van tijd veel groter is. Daardoor neemt de pijn toe.

Tandpijn bij kinderen

Ook etensresten die tussen de tanden en kiezen vastzitten kunnen tot zeer merkbaar ongemak leiden. Natuurlijk gaan beide omstandigheden samen met slechte gewoonten en een gebrek aan goede hygiëne.

Als je kinderen tussen 5 en 7 jaar oud zijn, beginnen hun melktanden met uitvallen en hun volwassen tanden met doorkomen. Waarschijnlijk komt de pijn in dit geval van hun tandvlees en is dat de oorzaak van het ongemak. Een pijnstillende zalf is dan op zijn plaats.

Als je kind daarentegen rond de 16 maanden oud is, verschijnen de eerste kiezen. In deze gevallen kan een kleine massage op hun tandvlees met een zachte borstel voldoende zijn, of misschien kan bijten op een groente zoals wortelen de pijn verlichten.

Tandpijn kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van cariës; dit is niets anders dan de vernietiging van het tandweefsel door bacteriën die de tand perforeren en de zenuw aantasten.

Behandelingen voor tandpijn

Tegenwoordig kun je een grote verscheidenheid aan medicijnen krijgen die de pijn van tand- en kiespijn bij kinderen verlichten. Sommige medicijnen worden zelfs zonder medisch voorschrift verstrekt.

Ze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: als spray of zalf. Bedenk echter dat ze alleen het ongemak verlichten, dus je zult nog steeds moeten uitzoeken waarom je kind tandpijn pijn heeft. Een bezoek aan de tandarts zal nodig zijn als de pijn aanhoudt en ook voor preventieve gezondheid.

Maatregelen tegen tandpijn bij kinderen

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om tand- en kiespijn bij kinderen te verlichten. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Je moet beginnen met ze te leren een goede mondhygiëne te hebben en te houden.
  • Goed poetsen en flossen hangt af van jouw toezicht tot ze leren het na elke maaltijd zelfstandig te doen.
  • Een andere suggestie is om ze te leren met zoutwater mondspoelingen te doen. Dit zal de ontsteking laten afnemen en scherpe pijnen verlichten.
Een jongetje heeft hoofdpijn
  • Een kleine handdoek gedrenkt in gemberwater helpt ook; het werkt namelijk als een natuurlijke ontstekingsremmer op je kaak.
  • Een bijkomende, maar wat moeilijke, suggestie is om het kind afgeleid te houden, zodat het zich niet zo op het ongemak concentreert.
  • Als de pijn erg acuut is, zit er niets anders op dan ze naar een specialist te brengen.

Je moet alert zijn als je andere symptomen opmerkt, zoals koorts of een knobbel rond de aangetaste tand. Ook als je een ander middel kent, wacht dan eerst op een medische beoordeling voor je het toedient.

Tot besluit: tandpijn bij kinderen kan aan verschillende factoren te wijten zijn. Bijvoorbeeld gebrek aan hygiëne of het wisselen van tanden. Als je echter bepaalde maatregelen neemt, zul je je kinderen van een schrijnende aandoening kunnen verlossen. Wellicht ook interessant voor jou

Het verlichten van pijn bij doorkomende tandjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het verlichten van pijn bij doorkomende tandjes

De eerste tanden van een baby verschijnen tussen de derde en zesde maand van het leven. Hoe kunnen we pijn bij doorkomende tandjes bij baby's verli...