Melktanden met gaatjes: wat is de beste oplossing en waarom?

Als er melktanden met gaatjes zijn, is het beter om deze te restaureren dan om ze te trekken. Laat ze op natuurlijke wijze uitvallen.
Melktanden met gaatjes: wat is de beste oplossing en waarom?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 12 april, 2024

Ouders zitten vaak met het dilemma of het echt nodig is om de melktanden met gaatjes van hun kinderen te repareren. Deze vraag rijst omdat ze na een tijdje toch uitvallen. Maar de restauratie van deze tanden is om verschillende redenen altijd de beste optie. In het ideale geval groeien kinderen op met alle tijdelijke tanden totdat ze er op natuurlijke wijze uitvallen.

Hoewel melktanden maar kort in de mond blijven, hebben ze belangrijke functies. Het ontbreken van deze tanden kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Door melktanden te restaureren als ze gaatjes hebben, blijven ze behouden tot ze vanzelf uitvallen. In het artikel van vandaag leggen we dit in detail uit.

Het belang van het behandelen van melktanden met gaatjes

Gaatjes in het gebit zijn een van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd. Volgens de Global Burden of Disease Study (Spaanse link) hadden in 2017 meer dan 530 miljoen kinderen gaatjes in het primaire gebit.

Uit een rapport uit 2018 (Engelse link) van de American Academy of Pediatric Dentists bleek dat 18% van de kinderen van 2 tot 5 jaar in de Verenigde Staten gaatjes had. Dit cijfer steeg naar 45% tussen 6 en 11 jaar. Bovendien kreeg 15% van deze laesies niet de bijbehorende tandheelkundige behandeling.

Als gaatjes niet worden behandeld, kunnen ze pijn, infecties, kauwproblemen en voedingsproblemen veroorzaken. Bovendien hebben kinderen met deze aandoening vaak problemen met hun zelfvertrouwen en moeilijkheden op school (Engelse link) door het ongemak dat ermee gepaard gaat.

Het is waar dat melktanden maar een beperkte tijd in de mond van kinderen blijven, maar dat is geen reden om ze te verwaarlozen. Het is ook geen reden om ze voortijdig te trekken. Tijdelijke tanden vervullen specifieke taken en door ze vroegtijdig te verliezen, verliezen kleintjes veel van deze belangrijke functies voor hun groei en voor de normale ontwikkeling in hun dagelijks leven.

Laten we eens in detail kijken naar de belangrijkste functies van melktanden en waarom ze moeten worden gerepareerd als ze gaatjes hebben.

Melktanden met gaatjes
Niet alle tanden hebben bemoeilijkt het kauwen en heeft invloed op de voeding van kleintjes. Daarnaast kunnen afgebroken kiezen pijn veroorzaken en leiden tot een gebrek aan eetlust of een voorkeur voor alleen bepaalde soorten voedsel.

Kauwen

Kauwen is een zeer belangrijke functie in ieders leven, omdat onze juiste voeding ervan afhangt. Het verschijnen van tijdelijke tanden in de mond van baby’s helpt hen om te leren kauwen. Naarmate het kind groeit, kan het deze vaardigheid gebruiken om zijn voeding complexer te maken en allerlei soorten voedsel op te nemen.

Als we melktanden met gaatjes niet tijdig behandelen, kunnen ze breken, verloren gaan of moeten ze worden getrokken. Daarnaast kunnen we het niet behandelen ervan in verband brngen met voedingsproblemen (Engelse link) bij kinderen.

Spraak

Melktanden zijn ook betrokken bij de spraakontwikkeling. Veel fonemen hebben de aanwezigheid van de tanden nodig om correct te klinken. De “f”- of “s”-klanken moeten bijvoorbeeld door de tanden worden ondersteund om te kunnen worden geproduceerd.

Als ze niet vastzitten of verloren gaan of verwijderd worden, kan de uitspraak van sommige woorden in gevaar komen. Dit kan leiden tot schoolproblemen, communicatieproblemen, plagen, verlegenheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ontwikkeling van de kaken en begeleiding van de definitieve eruptie

Melktanden op de juiste plaats bevorderen de groei en ontwikkeling van de kaken. Deze tanden reserveren de ruimte die nodig is voor de blijvende tanden om door te komen en zich op de juiste plaats in de mond te zetten.

Daarnaast kan het niet repareren of te vroeg verwijderen van melktanden leiden tot problemen met de beet. Door de melktanden voortijdig te verwijderen, worden de andere elementen in de mond gemobiliseerd om de opening te dichten.

Ook geïmpacteerde tanden, scheve of verdraaide tanden en andere occlusieproblemen worden in verband gebracht met het voortijdige verlies van melktanden. Als deze gebitsveranderingen optreden, is een orthodontische behandeling nodig om ze te corrigeren.

Esthetiek

Esthetiek is een andere functie van melktanden die volwassenen soms over het hoofd zien. Als alle tanden gezond zijn, ziet een kind er beter uit. Het lijkt misschien niet alsof deze functie erg belangrijk is, maar het hebben van een verzorgde glimlach voorkomt plagerijen van andere kinderen en verbetert het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

De complicaties van het niet repareren van melktanden met gaatjes

Het niet tijdig behandelen van melktanden met gaatjes kan leiden tot bepaalde complicaties:

  • Pijn: tanden met gaatjes kunnen gevoeligheid of pijn veroorzaken bij het kauwen of bij contact met koud, warm of zoet voedsel. Scherpe, kloppende pijn in de mond verstoort de dagelijkse activiteiten van het kind, omdat het niet normaal kan eten, spelen, leren of rusten.
  • Infecties: abcessen in de wortelzone kunnen de ontwikkeling van de definitieve elementen die zich in de dikte van het bot vormen, bemoeilijken. Bovendien kunnen ze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en de algehele gezondheid van het kind in gevaar brengen.
  • Meer gaatjes: het niet behandelen van gaatjes in melktanden genereert orale omstandigheden die gunstig zijn voor de ziekte om door te gaan en zich te ontwikkelen in de andere gebitselementen. Bij kinderen met een gemengd gebit bestaat het risico dat de ziekte zich ook in de pas doorgekomen blijvende tanden ontwikkelt.
Een kind bij de tandarts
Een kindertandarts zal rekening houden met de grootte en de ernst van de laesie, de leeftijd van het kind, de mate van medewerking aan de behandeling en hoeveel tijd de tand nog in de mond moet doorbrengen om de te volgen stappen te bepalen bij de aanwezigheid van gaatjes.

Het repareren van melktanden met gaatjes

Als het gaat om het repareren van melktanden met gaatjes, zijn er verschillende procedures, afhankelijk van de behoeften van het specifieke klinische geval. Als de gaatjes net begonnen zijn, kan de tandarts glazuur-remineralisatiebehandelingen toepassen. Zijn de laesies daarentegen groter en er is meer verlies van tandweefsel, zullen vullingen of kronen nodig zijn. Als de gaatjes schade hebben aangericht, is het bovendien nodig om endodontie bij kinderen toe te passen.

Alleen in gevallen waar behandeling niet mogelijk is of de schade aan de tand een groter risico vormt voor het kind, past de tandarts extracties toe.

Wanneer een melktand met gaatjes niet behandelen?

Een reden om een melktand met gaatjes niet te behandelen is omdat de tand beweegt en er bijna uit komt. Alleen in dit geval kan de kindertandarts een behandeling vermijden en wachten tot de tand uitvalt of hem trekken om complicaties te voorkomen.

Hoe dan ook, als de specialist besluit om het element niet te behandelen, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke complicaties. Het is altijd de professional die de beslissing neemt en de evolutie van het geval in de gaten houdt.

De criteria van de tandarts

Bij het beslissen wat het beste is voor elk kind, is het de evaluatie van de bijzonderheden (Engelse link) en behoeften van elk geval die de kindertandarts ertoe zal brengen de beste behandeling te kiezen. De beste optie is om ze zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen.

Anders veroorzaakt het laten voortschrijden van de aandoening problemen in veel aspecten van het leven van het kind. Alleen als het element beweegt en op het punt staat om uit te vallen, kan de professional voorstellen om te wachten op tandvervanging zonder behandeling.

Het is belangrijk dat ouders hun kinderen meenemen naar een halfjaarlijkse gebitscontrole om eventuele schade aan het gebit vroeg op te sporen. Een vroege diagnose voorkomt ongemak en ongemak bij kinderen en de noodzaak van complexere en duurdere behandelingen in de toekomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • AAPD Pediatric Oral Health Research and Policy Center. (2018). Snapshot of America’s children 2018. Available at: https://www.aapd.org/assets/1/7/Childs_Snapshot_2018_web_version.pdf 
  • Achmad, H., Ramadany, S., Sukmana, B. I., Hanan, N., Hartami, E., Mutmainnah, N., … & Pagala, M. I. (2020). A review of stunting growth in children: relationship to the incidence of dental caries and its handling in children. Systematic Reviews in Pharmacy11(6), 230-235.
  • Cubero Santos, A., Lorido Cano, I., González Huéscar, A., Ferrer García, M., Zapata Carrasco, M., & Ambel Sánchez, J. L. (2019). Prevalencia de caries dental en escolares de educación infantil de una zona de salud con nivel socioeconómico bajo. Pediatría Atención Primaria21(82), e47-e59.
  • Finucane, D. (2019). Restorative treatment of primary teeth: an evidence‐based narrative review. Australian Dental Journal64, S22-S36.
  • Jackson, S. L., Vann Jr, W. F., Kotch, J. B., Pahel, B. T., & Lee, J. Y. (2011). Impact of poor oral health on children’s school attendance and performance. American journal of public health101(10), 1900-1906.
  • Karki, S., Päkkilä, J., Ryhänen, T., Laitala, M. L., Humagain, M., Ojaniemi, M., & Anttonen, V. (2019). Body mass index and dental caries experience in Nepalese schoolchildren. Community dentistry and oral epidemiology47(4), 346-357.
  • Organización Mundial de la Salud. (‎2021)‎. Poner fin a la caries dental en la infancia: manual de aplicación de la OMS. Organización Mundial de la Salud. https://apps.who.int/iris/handle/10665/340445. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
  • Seirawan, H., Faust, S., & Mulligan, R. (2012). The impact of oral health on the academic performance of disadvantaged children. American journal of public health102(9), 1729-1734.
  • Tickle, M., Milsom, K., & Kennedy, A. (1999). Is it better to leave or restore carious deciduous molar teeth? A preliminary study. Primary Dental Care: Journal of the Faculty of General Dental Practitioners (UK)6(4), 127-131.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.