De nieuwe tanden zijn geel bij mijn kind, is dat normaal?

Veel ouders maken zich zorgen als ze merken dat de nieuwe tanden van hun kind geel zijn. Meestal is het een voorbijgaande sensatie die niet van belang is, maar het kan ook een wake-up call zijn. Wij vertellen je wat je moet weten.
De nieuwe tanden zijn geel bij mijn kind, is dat normaal?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 25 januari, 2023

De stralende glimlachen die we op tv of bij beroemdheden zien, kunnen ons doen geloven dat alle tanden er zo wit uit zouden moeten zien. Als je dus merkt dat de nieuwe tanden van je kind geel zijn, kun je je zorgen maken. In sommige gevallen is deze verkleuring een waarschuwing die je niet over het hoofd mag zien. Maar andere keren is het te wijten aan een natuurlijk verschijnsel dat geen alarm moet veroorzaken. Ontdek hier de redenen waarom de nieuwe tanden van je kind er geel uit kunnen zien.

De natuurlijke kleur van tanden

Het eerste wat je moet weten is dat we allemaal onze eigen tandkleur hebben. Net zoals er verschillende kleuren ogen, huid en haar zijn, zijn er ook verschillende tinten tanden. Deze variatie betekent dat sommige mensen wittere tanden hebben en anderen meer grijzige of gelige tinten. Dit betekent niet automatisch dat tanden met een donkere tint het gevolg zijn van slechte hygiëne.

De reden voor deze verschillende tinten is de samenstelling van de tanden. De kroon van de tanden, dat is het gedeelte dat we in de mond zien, bestaat uit 3 lagen, die van buiten naar binnen het glazuur, het tandbeen en de pulpa zijn. Elk daarvan heeft een bepaalde dikte. Door de combinatie van deze diktes ontstaan de verschillende tinten.

Het glazuur is het buitenste deel van de tand en wordt gekenmerkt door doorschijnendheid. Daarom onthult het het tandbeen eronder, dat een gelere kleur heeft. Mensen met een dikkere glazuurlaag hebben dus wittere tanden. Aan de andere kant, als de buitenste laag dunner is, is er meer onderliggend weefsel zichtbaar en lijken de tanden donkerder. Een van de redenen dat de nieuwe tanden van je kind er geel uitzien, kan dus zijn dat dit hun natuurlijke kleur is.

De nieuwe tanden zijn geel bij mijn kind
Soms zien tanden er geel uit omdat dit hun natuurlijke kleur is. Het kan echter ook het gevolg zijn van andere oorzaken, zoals trauma, gaatjes of hypoplasie. 

Melktanden zijn witter dan blijvende tanden

Het komt vaak voor dat ouders denken dat de nieuwe tanden van hun kind geel zijn als het wisselen van de tanden begint. Maar in werkelijkheid is deze sensatie het gevolg van een optisch verschijnsel. Omdat de melktanden veel witter zijn dan de blijvende, zorgt dit kleurcontrast ervoor dat de definitieve elementen te donker lijken in vergelijking met de tijdelijke.

De kronen van melktanden hebben de drie lagen waarover we je vertelden. De mineralisatie van de harde weefsels is anders dan bij permanente tanden en de lagen zijn dunner. Hierdoor zien de tijdelijke tanden er witter uit. In feite lijkt het witte aspect van deze tanden op de kleur van melk, wat een van de redenen is waarom ze ook wel melktanden worden genoemd.

Permanente tanden daarentegen hebben meer tijd voor de vorming en mineralisatie van hun kroon. De glazuur- en tandbeenlagen zijn dikker, zodat hun kleur donkerder is. Bovendien worden de verschillen in kleur duidelijk wanneer sommige tijdelijke tanden uitvallen en de definitieve tevoorschijn komen. Dit gebeurt door de nabijheid van de oudere, wittere tanden bij de nieuwe, gelere tanden.

Andere oorzaken waarom de nieuwe tanden van je kind geel zijn

Nu we deze twee normale situaties hebben opgehelderd waardoor de nieuwe tanden van je kind er geel uit kunnen zien, laten we eens kijken naar andere mogelijke oorzaken van de kleuring:

  • Slechte mondhygiëne. Als tandenpoetsen onvoldoende of niet goed gebeurt, hoopt bacteriële plaque zich op op de tandoppervlakken. Als plaque na verloop van tijd aanhoudt, kan het verkalken en veranderen in tandsteen, dat erg opvalt door zijn donkergele kleur.
  • Trauma. Als je kind een klap op de tand heeft gehad, kan het trauma schade aan de pulpa veroorzaken, waardoor de kroon van kleur verandert. Dit is een inwendige vlek die met poetsen niet weggaat. Eerst ziet de tand er geel uit en wordt dan bruin of zwart.
  • Medicijnen. Het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap of in de vroege jeugd van het kind kan de tanden geel of bruin kleuren. Het meest voorkomende voorbeeld zijn tetracyclines.
  • Fluorose. Chronische blootstelling aan hoge concentraties fluoride tijdens de tandvorming veroorzaakt verkleuring van de tanden. Deze aandoening kan zich manifesteren als gele vlekken (Engelse link).
  • Hypoplasieën. Dit is een defect in de ontwikkeling van glazuur tijdens de vorming ervan. Deze aandoening is op de tanden te zien als witte of gele vlekken, stippen of strepen.
  • Cariës. Deze ziekte kan zich manifesteren als gele vlekken op de tanden.
Een meisje poetst goed haar tanden
Tandenpoetsen is essentieel om de ophoping van bacteriële plaque te voorkomen die de tanden een gelige kleur geeft. Op die manier worden ook andere ziekten zoals gaatjes voorkomen.

Tips om te voorkomen dat de nieuwe tanden van je kind er geel uitzien

Als de nieuwe tanden van je kind er geel uitzien omdat dat hun natuurlijke kleur is, of omdat het gewoon een optische illusie is door het contrast met de melktanden, hoef je niets te doen. Deze kleuring kan echter ook het gevolg zijn van de ophoping van bacteriële plaque, tandsteen of gaatjes.

Om te voorkomen dat de nieuwe tanden van je kind bedekt raken met bacteriën, vlekken of ziektes, moet je ze dus verzorgen. Met een paar eenvoudige handelingen kun je ze schoon en gezond houden. Houd daarvoor de volgende tips in gedachten:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Het 2 minuten poetsen van de tanden, 2 keer per dag, en met de juiste hoeveelheid fluoridetandpasta, is essentieel om bacteriële plaque onder controle te houden. Flossen voorkomt ook dat vuil zich verzamelt tussen de tanden.
  • Let op je voeding en verminder de suikerconsumptie. Dit is een andere manier om te voorkomen dat het kindergebit wordt aangetast. Door zoet voedsel te beperken, wordt de proliferatie van bacteriën verminderd, het ontstaan van cariës voorkomen, en schade aan het glazuur beperkt.
  • Bezoek elke 6 maanden de kindertandarts. De professional zal in staat zijn problemen die zich voordoen vroegtijdig op te sporen en tijdig te behandelen.

Tanden voor altijd

Als de nieuwe tanden van je kind er geel uitzien, komt dat waarschijnlijk door het verschil in kleur in vergelijking met de melktanden die nog in de mond zitten. Deze waarneming is niet iets om je zorgen over te maken, want het zal niet meer opvallen als de tandvervanging voltooid is.

In ieder geval moet je de hygiëne en verzorging die de nieuwe tanden nodig hebben om gezond en schoon te blijven niet verwaarlozen. Vergeet niet dat deze elementen een leven lang in de mond van je kind moeten blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lafuente, D. (2008). Física del Color y su utilidad en Odontología. Revista Científica Odontológica4(1), 10-15.
  • Pereira, Y. S., Salas, M. E., & Espinoza, N. (2011). PREVALENCIA DE FLUOROSIS DENTAL, OPACIDADES E HIPOPLASIA DEL ESMALTE EN NIÑOS EN EDAD ESCOLAR. odontologia6, 2.
  • CARRASCO MORALES, MARIA BELÉN. Fluorosis dental infantil. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
  • Ponce Icarayme, J. (2018). Lesiones pigmentantes dentarias en niños de 6 a 8 años de edad del centro de salud Huanipaca Marzo a Junio 2017.
  • de la Torre Mendoza, I. (2018). Prevalencia de hipoplasia del esmalte en niños de 6 a 12 años de un centro educativo de la ciudad de Lima.
  • Trancho, G. J., & Robledo, B. (2000). Patología Oral: Hipoplasia del esmalte dentario. Madrid: Departamento de Biología Animal (Antropología), Facultad de Biología, Universidad Complutense de Madrid.
  • Pin Vélez, Jéssica Alexandra. Prevalencia de caries en dientes temporales. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín20(4), 741-756.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.