Doen tandextracties bij kinderen pijn?

Tandextracties bij kinderen zouden niet ongemakkelijk moeten zijn. Kindertandartsen beschikken over voldoende middelen om pijn te voorkomen. Meer informatie.
Doen tandextracties bij kinderen pijn?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 13 november, 2023

Wanneer tandextracties bij kinderen nodig zijn, is het gebruikelijk dat ouders zich afvragen of ze pijn doen of ongemak veroorzaken. In dit artikel vertellen we je over deze ingrepen in de kindermond en hoe je ze moet begeleiden. We geven je ook enkele tips om je kleintje te helpen beter te herstellen na de operatie.

Angst voor het onbekende kan tandheelkundige extracties tot een moeilijke en angstige situatie maken, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Maar je moet weten dat het over het algemeen eenvoudige procedures zijn waarover je je geen zorgen hoeft te maken.

Redenen voor tandextracties bij kinderen

Meestal is het beter om de tanden in de mond te houden dan ze eruit te halen. Tandextracties bij kinderen worden alleen aanbevolen als ze noodzakelijk zijn en andere behandelingen niet mogelijk zijn. Dit komt omdat het verwijderen van een tand de harmonie en esthetiek van de glimlach aantast, de functies van de mond beïnvloedt en de mobilisatie van de resterende elementen kan veroorzaken.

Er zijn echter situaties waarin het voortbestaan van de tand een gezondheidsrisico wordt of de harmonie van de rest van het gebit aantast. In deze gevallen zal een tandextractie geïndiceerd zijn. Dit zijn enkele van de situaties die voor de kindertandarts aanleiding kunnen zijn om extractie te indiceren.

  • Ernstig beschadigde of vernielde tanden door gaatjes (Spaanse link) of trauma.
  • Tanden met pijn of infecties die niet behandeld kunnen worden met endodontie.
  • Infectieuze processen die de permanente tanden in wording, de andere gebitselementen of andere structuren in de mond in gevaar brengen.
  • Persistentie van een melktand die niet vanzelf uitvalt en de eruptie van de blijvende tand beïnvloedt.
  • De juiste uitlijning van een definitief element mogelijk maken.
  • Als onderdeel van een orthodontische behandeling, vooral in gevallen van ruimtegebrek in de boog en ernstige crowding.

Doen tandextracties bij kinderen pijn?

Tandextracties bij kinderen doen over het algemeen geen pijn, omdat de ingreep wordt uitgevoerd na verdoving van het gebied met plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de complexiteit van de procedure kan het kind echter enige ongemakken voelen.

Voor het verdoven van het tandgebied wordt een plaatselijke verdoving gebruikt. Hiervoor moet de vloeistof via een of meer prikjes in de mond worden ingespoten. Zoals bij elke injectie kan dit voor het kind pijn of ongemak veroorzaken. Als de verdoving werkt, stoppen de te verwijderen tand en de omliggende weefsels met gevoel te hebben. Daarom, met het gebied verdoofd, doen extracties geen pijn.

In gevallen van zeer angstige kinderen, kinderen met tandartsangst, of die gevallen die complexere chirurgische procedures vereisen, kunnen bepaalde soorten sedatie worden gebruikt. Ook kiezen sommige professionals, afhankelijk van de bijzonderheden van het geval, voor niet-farmacologische ontspanningsmethoden (Spaanse link) die de kleintjes helpen kalmeren. Het uitgangspunt is dat de extractie een positieve ervaring moet zijn.

Waarschijnlijk voelt het kind tijdens de extractie druk, geluiden, getrek en kracht in de mond. Dit zijn sensaties die geen pijn doen, maar wel ongemakkelijk kunnen zijn tijdens de procedure.

Eenvoudige en complexe ingrepen

Bij eenvoudige extracties maakt de tandarts, om de tand uit de mond te verwijderen, de tand los van het tandvlees en mobiliseert hem vervolgens met specifieke instrumenten. Als de tand helemaal los is van het steunweefsel, wordt hij met een tang verwijderd.

Bij complexere ingrepen is het nodig het tandvlees door te snijden, botweefsel te verwijderen en zelfs de tand in verschillende fragmenten te scheiden. Hiervoor worden meestal roterende instrumenten gebruikt.

Verzorging zodat tandextracties bij kinderen geen pijn doen

Hoewel tandextracties bij kinderen geen pijn doen, kan enig ongemak optreden zodra de medicatie is uitgewerkt. Over het algemeen is het herstel snel en gemakkelijk, maar als er complicaties optreden, zal er ongemak en pijn (Engelse link) zijn.

  • Zorg voor de bloedprop die zich na extractie vormt in de holte die de ontbrekende tand achterlaat. Deze structuur maakt de vorming van nieuw weefsel en wondgenezing mogelijk. Aan het eind van de extractie plaatst de kindertandarts gaasjes in de holte waar het kind op moet bijten om het bloeden te stoppen en de vorming van het stolsel te bevorderen. Het gaasje moet ongeveer 15 minuten in de mond blijven en dan worden verwijderd en weggegooid.
  • Het vermijden van het spoelen van de mond in de eerste 24 uur of het drinken van vloeistoffen met rietjes is een andere manier om het stolsel intact te houden. Bovendien moet het kind eraan herinnerd worden de wond niet met de handen of de tong aan te raken.
  • Zacht en vers voedsel verdient de voorkeur en harde en knapperige texturen moeten worden vermeden. Yoghurt, ijs, compote, puree en koude soepen zijn uitstekende keuzes.
  • Breng met tussenpozen een ijskompres aan om de zwelling in het gebied te verlichten.
  • Ga niet met de tandenborstel over de extractieplaats om bloeden te voorkomen. Het poetsen van de rest van de elementen moet doorgaan, maar het moet heel voorzichtig en met zorg gebeuren.
  • Vermijd sport en lichamelijke activiteit gedurende enkele dagen, want het kind moet rusten na de extractie.
  • Volg alle instructies van de tandarts op en keer terug naar de geplande controles om een goed herstel te bewerkstelligen. Als er hechtingen zijn aangebracht, moet het kind na 7 dagen naar de tandartspraktijk om deze te laten verwijderen.
A dentist and a young male patient smiling and giving thumbs up.
Het is belangrijk dat ouders hun kinderen begeleiden met enige zorg die helpt bij het herstel na een tandextractie en alle instructies van de tandarts opvolgen.

Wanneer contact opnemen met de kindertandarts?

Het herstel van het mondweefsel na een extractie verloopt meestal snel en brengt geen grote problemen met zich mee. Er kunnen zich echter enkele complicaties voordoen waarvoor hulp van de professional nodig is. Dit zijn enkele tekenen om op te letten:

  • Bloedingen: hoewel de aanwezigheid van bloed na een operatie te verwachten is, moet je contact opnemen met je tandarts als het bloeden overvloedig is en niet stopt.
  • Koorts: de aanwezigheid van koorts kan duiden op een infectie.
  • Gevoelloosheid: als je kind een gebrek aan gevoel heeft in de lippen, kin, of een ander deel van het gezicht, moet je op zoek gaan naar de oorsprong.
  • Pijn: als het ongemak in het extractiegebied steeds erger wordt, moet je hulp vragen.
  • Zwelling: aanhoudende zwelling van het tandvlees of het gezicht vereist de tussenkomst van een kindertandarts.

Zoek een tandarts die je vertrouwt

Denken dat tandextracties bij kinderen pijn doen of ongemak veroorzaken, kan ouders ertoe brengen deze ingreep te vermijden. Het zoeken naar een vertrouwde kindertandarts is essentieel om de angst bij de kleintjes en bij de volwassenen die hen begeleiden te kalmeren. Je moet weten dat extracties alleen worden uitgevoerd als dat nodig is. Bovendien beschikken de professionals over voldoende middelen om de ervaring aangenaam te maken.

Neem de tijd om een tandarts te vinden die je kind de zekerheid geeft die het nodig heeft. Geduld, communicatie en vertrouwdheid zullen helpen om tandextracties probleemloos te laten verlopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acosta, E. O. (2019). Experiencias relacionadas con la pérdida dental durante la infancia y la juventud. Revista Estomatología27(1), 18-30.
  • Arslan, I., Aydinoglu, S., & Karan, N. B. (2020). Can lavender oil inhalation help to overcome dental anxiety and pain in children? A randomized clinical trial. European Journal of Pediatrics179, 985-992.
  • Baillargeau, C., Lopez‐Cazaux, S., Charles, H., Ordureau, A., Dajean‐Trutaud, S., Prud’homme, T., … & Renard, E. (2020). Post‐operative discomforts in children after extraction of primary teeth. Clinical and experimental dental research6(6), 650-658.
  • Cazas Campos, L. V. Abordaje terapéutico de exodoncia en niños minimizando miedo y ansiedad (Doctoral dissertation).
  • García Arellano, M. Á. (2022). Manejo clínico para la extracción de piezas temporarias en la consulta odontológica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Gutiérrez-Solís, A. L., & Gómez-De Regil, L. Uso de la hipnosis anestésica en cirugías dentales: Una revisión breve.
  • Herrera, M. D. S., Medina-Solís, C. E., Robles-Bermeo, N. L., Minaya-Sánchez, M., Alonso-Sánchez, C. C., Lara-Carrillo, E., … & Bayardo-González, R. A. (2017). Consulta por extracción dental en niños nicaragüenses: una aproximación a las necesidades de atención bucal. Pediatría (Asunción)44(3), 239-244.
  • Munayco-Pantoja, E. R., Pereyra-Zaldívar, H., & Cadillo-Ibarra, M. M. (2021). Consecuencias Clínicas de las Lesiones Cariosas no Tratadas y su Impacto en la Calidad de Vida de Preescolares Peruanos. International journal of odontostomatology15(1), 256-262.
  • Shetty, V., Suresh, L. R., & Hegde, A. M. (2019). Effect of virtual reality distraction on pain and anxiety during dental treatment in 5 to 8 year old children. Journal of Clinical Pediatric Dentistry43(2), 97-102.
  • Sotomayor Acosta, M. N. (2022). Control de la ansiedad en la consulta odontológica en niños y adolescentes mediante estrategias alternativas, revisión bibliográfica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.